Úvod Recenzie Testujeme Huawei P20 Pro: Máš otázky? Pýtaj sa + prvotný verdikt!

Testujeme Huawei P20 Pro: Máš otázky? Pýtaj sa + prvotný verdikt!

Testujeme Huawei P20 Pro! Tri fotoaparáty, krásny dizajn a vylepšený softvér. Máš otázky? Pýtaj sa!

51

V utorok sme boli priamo v Paríži svedkami toho, ako Huawei predstavil prvý smartfón s troma zadnými fotoaparátmi. Nespravil to ale kvôli tomu, aby potvrdil ľudovú vravu „čím viac pásikov, tým viac Adidas“. Práve naopak. Jeho riešenie je do detailu premyslené a za každým objektívom sa skrýva senzor, ktorý plní veľmi špecifickú úlohu.

My v rukách práve držíme to najlepšie, čo spoločnosť momentálne ponúka – Huawei P20 Pro. Potrebuje však vlajková loď v roku 2018 skutočne 3 fotoaparáty? Poďme to spoločne zistiť.

Huawei P20 Pro: Základné informácie

Huawei P20 Pro je najnovšia vlajková loď čínskej spoločnosti. Ide o priameho nástupcu modelu Huawei P10 Plus, ktorý firma predstavila len pred rokom. Zariadenie ponúka 6,1-palcový OLED displej s pomerom strán 18,7:9Full HD+ (2 240 x 1 080) rozlíšením. V porovnaní s minuloročným zariadením však ide o poriadny rozdiel, to ti garantujem.

Hlavným bodom záujmu je však neprekvapivo trojica zadných fotoaparátov s podpisom Leica, ktoré v prvotných testoch pochovali aj veľké mená v biznise ako napríklad Samsung, Google či Apple. Primáš hrá 40 Mpx RGB senzor, ktorý dopĺňa 20 Mpx senzor špeciálne určený pre snímanie čiernobieleho záberu pri každej fotografii. Prečo to tak Huawei robí vysvetlím nižšie. Nakoniec tu je ešte 8 Mpx senzor určený výlučne pre zoom, ktorý sa neuveriteľne vydaril. Všetku túto parádu poháňa procesor HiSilicon Kirin 970 z vlastnej výroby Huawei, 6 GB operačnej pamäte RAM128 GB úložisko bez možnosti rozšírenia. Dobre? Dobre!

Huawei P20 Pro: Dizajn a zmeny

Huawei P20 Pro už na prvý pohľad vyzerá inak. Hlavným rozdielom je preslávený (aj keď nie vždy pozitívne) výrez v displeji, tzv. notch. P20 Pro má okrem iného vertikálne uložené všetky tri zadné fotoaparáty, ktoré ho, čo sa dizajnu týka, opäť stavajú do pozície pre porovnanie s Apple iPhone X.

P20 Pro pokrýva jemné, zaoblené sklo ako z prednej, tak aj zo zadnej strany. Nové sú aj farby zadnej strany. Azda najkrajšou, resp. najzaujímavejšou z nich je verzia Twilight, ktorá kombinuje dve farby zlievajúce sa približne v strede zariadenia. My testujeme bohužiaľ „len“ modrú verziu, ktorá však vyzerá rovnako ohromujúco. Dostupná je ešte ružová a čierna verzia.

Zaujímavé je, že Huawei v dobe celodisplejových smartfónov ponechal snímač odtlačkov prstov na prednej strane. Z predošlých zariadení rovnakej spoločnosti vieme, že to Huawei so snímačmi odtlačkov skutočne vie a že veľa ľudí umiestnenie na prednej strane priam vyžaduje. Aj tak mi však príde zvláštne, že pomyselnú dizajnovú latku v Číne nepostavili ešte o čosi vyššie.

Pravú lištu zdobia tlačidlá ovládania hlasitosti a tlačidlo pre vypnutie/zapnutie zariadenia. Na opačnej strane zas nájdeme slot pre SIM karty, ktoré P20 Pro dokáže poňať hneď dva kusy. Spodná strana sa nesie v duchu symetrie, ktorej stredobodom je USB C konektor, ktorému robia garde stereo reproduktory. Teda, na prvý pohľad to vyzerá ako stereo reproduktory, no hrá len ten vpravo. Druhý reproduktor je hore, nad displejom.

Čo sa výkonu týka, tam sa nemáš čoho obávať. Procesor Kirin 970 s jadrami tikajúcimi na takte 2,4 GHz zvládne skutočne čokoľvek. Pridaj k tomu spomínaných 6 GB operačnej pamäte RAM128 GB úložisko a máš telefón, ktorý sa dokáže postarať o všetko, čo od neho môžeš reálne žiadať.

Huawei P20 Pro: Čo teda tie tri fotoaparáty?

To, prečo ťa P20 Pro pravdepodobne zaujal, majú na starosti asi jeho tri fotoaparáty. Nečudujem sa, niečo také tu nebolo a pri pohľade na prvotné skóre expertov z DxOMark to asi funguje tak, ako má. Obrovský 40 Mpx senzor a 20 Mpx monochromatický senzor fungujú v symbióze tak, ako duálny fotoaparát na modeli P10. Hlavnou výhodou takéhoto riešenia je zachytenie detailnejších záberov s menším digitálnym šumom, ako aj vyšší dynamický rozsah. Výsledok? Kvalitnejšie zábery. Tretí, 8 Mpx fotoaparát zariadeniu pridáva režim 3x optického zoomu, ktorý však P20 Pro dokáže vďaka AI rozšíriť na 5x hybridný zoom.

No a to je všetko, čo potrebuješ vedieť. O všetko ostatné sa stará softvér, ktorý sa Huawei skutočne vydaril. Ako šéf spoločnosti, Richard Yu, prezradil, Huawei P20 Pro ponúka približne 2x väčší senzor než iPhone X, vďaka čomu ich novinka dokáže zachytiť podstatne viac svetla. To oceníš hlavne večer, resp. pri situáciách s nedostatkom svetla. Pre zachytenie relatívne kvalitného záberu by ti malo stačiť osvetlenie o intenzite 1 lux.

Huawei je spoločnosť známa svojou vášňou pre umelú inteligenciu. AI už tradične zapája hlavne do fotoaparátu, čo sa pri P20 Pro vyznačuje hlavne kvalitnou stabilizáciou obrazu. Umelá inteligencia dokáže obraz pri dlhších expozíciách stabilizovať až na 6 sekúnd, aj keď pri mojom teste by som sa presvedčil, že si netreba fandiť a radšej nastaviť 4 sekundy.

Vylepšenia sa dočkalo aj natáčanie videa. P20 Pro to dokáže podobne ako Galaxy S9+ pri snímkovaní 960 fps, no len pri HD rozlíšení. Jeden smartfón to dokáže aj pri Full HD rozlíšení a ak si tipoval Sony Xperia XZ2, tipoval si správne. Jedna vec, na ktorú som si pri Galaxy S9+ zvykol, mi pri P20 Pro chýba. Je to režim detekcie pohybu, ktorý natáčanie super slow-motion videa zapne za teba pri prvom náznaku pohybu. Pri novinke od Huawei musíš byť v strehu, inak ti 0,2 sekundy akcie ujdú.

Azda poslednou veľkou novinku pri videu je podstatne vylepšený režim automatického zaostrovania, ktorý do vrecka schováva všetkých ostatných výrobcov. Ak sa pýtaš, ako toho Huawei dosiahol, uhádol si, je to za pomoci umelej inteligencie.

Huawei P20 Pro: Zhrnutie po pár dňoch používania + tvoje otázky!

Čo teda hovorím na P20 Pro po pár dňoch používania? Sú tie tri fotoaparáty cítiť? Je to dosť možné, no ešte musím spraviť „pár“ ďalších záberov a hlavne fotoaparát porovnať s inými zariadeniami. Predsa len, 3 dni na recenziu nie sú dostatočné. Osobne ma zaujíma rozdiel kvality fotoaparátov na Galaxy S9+ a Huawei Mate 10 Pro. Dokáže ich P20 Pro prekonať aj v mojich rukách a za bežnej prevádzky? Práve to budem sledovať v nadchádzajúcich dňoch.

Čo ale zaujíma teba? Máš konkrétnu vec, na ktorú by si sa chcel opýtať? Komentáre budem podrobne sledovať a ak sa mi bude dať, tak na ne aj odpíšem.