RECENZIA Samsung Galaxy S9 a S9+: Najlepší Android smartfón tohto roka, nateraz

Samsung tento rok predstavil dve vlajkové lode, ktoré sa nápadne podobajú na ich minuloročnú verziu. Čo je nové, čo je staré a čo sa vlastne oplatí? Čítaj našu recenziu.

15

Samsung je po roku späť s novými vlajkovými loďami radu Galaxy S. Novinky od juhokórejského výrobcu sú najdrahšie v jeho histórii a oproti minulému ročníku ponúkajú len niekoľko vylepšení. Ako celok sú však fantastické.

Samsung počas MWC 2018, na rozdiel od Huawei či LG, predstavil svoje dve vlajkové lode pre prvú polovicu 2018. Tak, ako býva zvykom, k dispozícii máš dve veľkosti, Galaxy S9 a väčší Galaxy S9+. V recenzii sa venujem primárne modelu Galaxy S9+, keďže Galaxy S9 je len menší a chýba mu jeden fotoaparát. Viac o rozdieloch v riadkoch nižšie.

Samsung Galaxy S9 a S9+: Dizajn a kvalita spracovania

Na prvý pohľad budeš mať možno problém rozoznať tohtoročné a minuloročné vlajkové lode. To je v poriadku, o to Samsungu išlo. Zanechal rovnaký dizajn, na ktorom, podľa mňa, nič zlé nie je. Načo opravovať niečo, čo funguje, všakže? Je tu však aj niekoľko zmien, z ktorých sa tá najhlavnejšia odohráva na zadnej strane.

Menší Galaxy S9 má opäť jeden fotoaparát, ktorý po boku sprevádza dvojtónový blesk a pod ním je snímač odtlačkov prstov. Presne tak, Samsung zmenil umiestnenie snímača, ktorý presunul z pravoboku fotoaparátu podeň. Konečne! Ani si nevieš predstaviť, ako som hromžil, keď Samsung okrem Galaxy S8 a S8+ predstavil rovnako zlé umiestnenie snímača aj pri Note 8. Našťastie sa poučil a snímač odtlačkov je už na správnom mieste.

Je tu ešte jedna zmena. Väčší Galaxy S9+ už disponuje duálnym zadným fotoaparátom, čo je pri zariadeniach radu Galaxy S vôbec prvýkrát. Práve fotoaparát patrí medzi najhlavnejšie zmeny pri celkovom dizajne a funkčnosti zariadení. Viac o tom v samostatnej sekcii.

Nové je jedno farebné spracovanie – fialové, ktoré sa síce podarilo, no to je asi tak všetko.

Čo sa dizajnu týka, tam sa hlavne na prednej strane nič vážne neudialo. Galaxy S9 a S9+ vyzerajú takmer identicky s ich predchodcami. Základ opäť tvorí 5,8-palcový, resp. 6,2-palcový Infinity displej, ktorý je úžasný. Skutočne, Samsung to s displejmi vie najlepšie. Krajší displej nenájdeš ani na iPhone X, ani na žiadnom inom smartfóne. Rámiky sú dokonca o niečo užšie, než pri S8 a S8+, takže displej zaberá ešte väčšiu plochu prednej strany. V tomto smere sa naozaj nemôžem a ani nechcem sťažovať.

Píšem to hlavne preto, že Samsung sa ako jeden z mála rozhodol ignorovať nepochopiteľný trend výrezu v displeji, ktorý nastolili zariadenia ako Essential Phone či iPhone X. Aj bez využitia výrezu jeho displej pokrýva väčšiu časť prednej strany, než taký iPhone, za čo dávam dole pomyselný klobúk.

Stále sa budeš dotýkať krásneho spojenia skla a kovu, ktoré opäť pôsobí akosi prémiovejšie. V jednej ruke mám Galaxy S8+, v druhej zas Galaxy S9+ a musím povedať, že S9+ je jednoznačne ťažší a prémiovejšie pôsobiaci telefón. Samsung v ňom totiž použil hrubšiu vrstvu krycieho skla a kvalitnejší hliník pre konštrukciu. Aj vďaka tomu je S9+ pri 8,5 mm o niečo hrubší, no ja som za. Aspoň viem, že ho držím.

Samsung Galaxy S9 a S9+: Displej

Samsung sa rozhodol, že aj tento rok využije rovnaké veľkosti zobrazovacích panelov. Galaxy S9 tak ponúka 5,8-palcový displej, Galaxy S9+ zas 6,2-palcovú jednotku. Oba displeje majú pomer strán 18,5:9 a rozlíšenie 2 960 x 1 440. Vyrobené sú samozrejme SuperAMOLED technológiou, ktorá je tým najlepším, čo je momentálne na trhu. Len malé upozornenie pre všetkých vás, ktorí sa len teraz vrháte na vlajkové lode Samsungu. Predvolené rozlíšenie je nastavené na 2 220 x 1 080 pixelov, vďaka čomu Samsung šetrí batériu. Zmeniť to môžeš v nastaveniach, kde sa dá zvoliť ešte nižšie (1 480 x 720) alebo plné rozlíšenie.

Opäť nechýba ani funkcia Always On Display, ktorá vďaka schopnosti vypnúť všetky pixely okrem tých aktívnych, zobrazuje dôležité informácie ako čas, dátum a notifikácie bez toho, aby spotrebovávala veľa energie.

Vďaka zakrivenému displeju ostáva aj funkcia „Bočný displej,“ ktorá v sebe skrýva rýchly prístup k najpoužívanejším aplikáciám. Osobne som si na ňu nikdy nejak nezvykol, no poznám aj ľudí, ktorí na ňu nedajú dopustiť. Z Galaxy Note 8 sa do S9 a S9+ prebojovali aj tzv. „páry aplikácií,“ teda akési dvojičky, ktoré môžeš jedným ťuknutím spustiť naraz, bok po boku. Šikovné hlavne pre tých, ktorí majú radi multitasking.

Celkovo je displej vynikajúci. V noci sa dá jeho jas znížiť na takú úroveň, aby mi nevypálil sietnicu, cez deň zas nemá problém ostať čitateľný aj na priamom slnku. Jednoducho, je to displej do koča aj do voza.

Samsung Galaxy S9 a S9+: Výkon, pamäť a bežná prevádzka

Obe zariadenia v Európe poháňa rovnaký procesor – Exynos 9810. Ide o osemjadrový procesor, ktorého maximálny takt dosahuje úrovne 2,7 GHz, čo je pôsobivé samo o sebe. Kto by povedal, že sa smartfóny tak rýchlo vyrovnajú notebookom spred pár rokov, že?

Tí z vás, ktorí radi otvárajú veľa aplikácií a chcú, aby tieto aplikácie ostali vo vyrovnávacej pamäti čo najdlhšie, by si mali okamžite zvoliť Galaxy S9+, ktorý disponuje až 6 GB operačnej pamäte RAM. K dispozícii sú dve verzie podľa toho, koľko vnútorného úložiska potrebuješ. Galaxy S9 aj S9+ sú dostupné v 64 GB a 256 GB prevedení.

Chýbať konečne nemôže ani dual SIM verzia známa ako Duos a schopnosť poňať microSD karty až do kapacity 400 GB.

Čo to všetko znamená „v bežnej prevádzke“? Jednu vec. Oba smartfóny sú poriadne rýchle. Sú síce novučičké voňavučké, takže neviem zaručiť čo bude o pol roka alebo o rok, no momentálne lietajú rýchlejšie ako frajeri na Red Bull Air Race v Budapešti. Aplikácie sa otvárajú bleskovo, prepínanie medzi nimi je ešte rýchlejšie a celkový chod systému je bez jediného zaváhania.

Pre milovníkov benchmarkov tu mám aj niekoľko zaujímavých čísel z testovania.

  • AnTuTu: 244 259
  • Geekbench (Single-core/Multi-core): 3727/8830
  • GFXBench (T-Rex): 3344
  • GFXBench (Manhattan): 3541
  • GFXBench (Manhattan 3.1): 2679
  • GFXBench (Car Chase): 1531

Samsung Galaxy S9 a S9+: Biometrická výbava

Ak by som povedal, že som s biometrickou výbavou spokojný, klamal by som. Od Galaxy S9 a S9+ som očakával jedno veľké vylepšenie. Možno to malo byť vylepšenie, ktoré by mu pomohlo viac sa odlíšiť od Galaxy S8. Bol to snímač odtlačkov prstov v displeji, ktorý sa Samsungu nepodarilo úspešne implementovať. Veľká škoda, keďže inak by to bola výbava pre overenie tvojej osoby priam perfektná.

Takto sa musíme uskromniť (problém 21. storočia) so skenerom dúhovky a snímačom odtlačkov prstov na zadnej strane. Ten je prekvapivo oveľa lepšie dostupný. Konečne ho dokážem využívať s takmer 100 % úspešnosťou. Poteší aj fakt, že prostredníctvom snímača dokážem ovládať lištu s upozorneniami a rýchlymi nastaveniami. Navyše, jeho nastavenie patrí medzi tie najrýchlejšie vôbec, na akomkoľvek zariadení. V tomto smere som ostal veľmi spokojný.

Skener dúhovky je rovnako ťažkopádny ako doteraz, no našťastie tu je nová funkcia inteligentného skenovania tváre, ktorá kombinuje skener dúhoviek a rozpoznanie tváre. Vďaka tomu je celý proces odomykania zariadenia o niečo rýchlejší a pohodlnejší. Stále sa to však nevyrovná OnePlus 5 a 5T, ktoré sú v rozpoznaní tváre podstatne rýchlejšie.

Samsung Galaxy S9 a S9+: Konektivita, audio, video

Jednou z oblastí, v ktorej Samsung vyniká, je jednoznačne konektivita. Nové vlajkové lode mali vždy to najlepšie a najmodernejšie, čo bolo v čase ich predstavenia k dispozícii. Výnimkou nie sú ani Galaxy S9 a S9+, ktoré ponúkajú všetko od dual-band 11ac Wi-Fi, Bluetooth 5.0, NFC, GPS a oveľa viac.

Nechýba ani spŕška šikovných senzorov, ako napríklad barometer, snímač tepu a oveľa, oveľa viac. Drobnou zmenou, ktorú si však určite všimneš, sú vylepšené reproduktory. Tie získali technológiu Dolby Atmos a ak si pozorný, tak si si určite všimol, že píšem o reproduktoroch. V množnom čísle. Samsung totiž po vzore zvyšku výrobcov Galaxy S9 a S9+ vybavil stereo reproduktormi. Jeden je schovaný v slúchadle, druhý je klasicky na spodnej strane, napravo od nabíjacieho USB C portu.

V balení si okrem toho nájdeš podobne, ako pri S8 a S8+ aj slúchadlá vyladené spoločnosťou AKG, ktorú Samsung kúpil pred pár rokmi. Je to drobnosť, no mať slúchadlá, ktoré neznejú ako mestský rozhlas, je veľké plus.

Samsung Galaxy S9 a S9+: Fotoaparáty

Hlavným bodom diskusie, či už pri alebo po predstavení, je určite fotoaparát, resp. fotoaparáty. Samsung tvrdí, že fotoaparát úplne prerobil, čo si máme všimnúť hlavne na krajších nočných fotkách, ako aj na kvalitnejšom videu.

Zadnú stranu oboch modelov zdobí Super Speed Dual Pixel fotoaparát s rozlíšením 12 Mpx, ktorý je prekrytý objektívom schopným meniť clonu. Presne tak, Galaxy S9 a S9+ dokážu fyzicky meniť clonu z f/1.5 na f/2.4 a naopak.

Nič medzi tým nie je, na výber sú len tieto možnosti. Je to veľká výhoda, hlavne pri situáciách, v ktorých je nedostatok svetla, sa automaticky clona rozšíri na f/1.5, vďaka čomu na senzor dopadne viac svetla. Keď je svetla dostatok, fotoaparát clonu prepne na f/2.4.

V porovnaní s clonou f/1.7, ktorú ponúka Galaxy S8 ide o slušný rozdiel. Kombinácia senzora a objektívu na Galaxy S9 na senzor prepustí až o 28 % viac svetla, než výbava Galaxy S8. To už nie je zanedbateľná hodnota. Okrem toho, Galaxy S9 a S9+ dokážu redukovať digitálny šum podstatne efektívnejšie. Za využitia 12-tich záberov a ich následnej analýzy dochádza k až o 30 % lepšiemu potlačeniu šumu.

Ako som spomenul na začiatku recenzie, medzi Galaxy S9 a S9+ je jeden veľký rozdiel. Tým rozdielom je samozrejme druhý fotoaparát na zadnej strane, ktorý ponúka 13 Mpx rozlíšenie a clonu f/2.4. Druhý snímač je určený hlavne na fotenie portrétových záberov ľudí, zvierat, jabĺk, pomarančov, čohokoľvek. Oba senzory disponujú optickou stabilizáciou obrazu, čoho výsledkom je menej roztrasené video a fotografie ostrejšie než architektova ceruzka.

Čo sa samotného videa týka, Galaxy S9 a S9+ po vzore Sony XZ Premium dokážu natáčať super slow motion video o snímkovaní 960 fps.

To znamená, že záber, ktorý v reálnom svete trvá len 0,2 sekundy telefón natiahne na 6 sekúnd. Vďaka tomu sa premiestniš do iného sveta, do sveta, ktorý si si kvôli tomu, ako rýchlo sa udial, vôbec nevšimol.

Problém nastáva v tom, že zachytiť 0,2 sekundy je celkom problém. Samsung preto prišiel s riešením. Aplikáciu fotoaparátu vybavil boxíkom, ktorý je určený pre detekciu pohybu. Ak sa v ňom niečo udeje, telefón automaticky začne natáčať. To je celkom šikovné riešenie problému, ktorý som mal napríklad pri XZ Premium.

Spomeniem aj predný fotoaparát, ktorý ponúka 8 Mpx rozlíšenie a clonu f/1.7. Samsung do aplikácie fotoaparátu pridal niekoľko zaujímavých režimov, ako napríklad zaostrenú selfie, ktorá rozmaže pozadie, ako aj AR emoji.

Práve AR emoji je funkcia, ktorú nám Samsung ukazoval veľmi pyšne. Galaxy S9 a S9+ dokážu zmapovať 100 bodov tváre, vďaka čomu vytvoria postavičku, ktorá by sa ti mala podobať. Ak by som mal opísať funkciu, ktorú vyskúšam raz a potom nikdy, bola by to asi práve táto.

Je to pekný spôsob, ako priniesť niečo podobné tomu, čo na scénu uviedol Apple, no nefunguje to až tak dobre a ako som napísal, použiteľnosť je tam celkom slabá. Telefón automaticky vytvorí 18 gifov, teda animácií s rôznymi výrazmi, ktoré potom môžeš zdieľať na sociálne siete, resp. do konverzácií s tvojimi kamarátmi a rodinou. Sám si potom môžeš vytvoriť ďalšie podľa nálady, resp. fantázie.

Veľkou zmenou prešiel aj Bixby, ktorý má na telefóne (opäť, bohužiaľ), vlastné tlačidlo. Taký Bixby Vision napríklad dokáže prekladať v reálnom čase, čo sa hodí napríklad v zahraničí, keď sa nevieš vysomáriť z menu v reštaurácii alebo potrebuješ preložiť takú maličkosť, ako dopravnú značku, resp. rôzne obmedzenia pri parkovaní.

Samsung Galaxy S9 a S9+: Výdrž batérie

Samsung Galaxy S9 v sebe nesie 3 000 mAh jednotku, zatiaľ čo väčší Galaxy S9+ ponúka 3 500 mAh akumulátor. Rád by som napísal, ako sa Samsungu podarilo optimalizovať batériu natoľko, že hravo vydrží 2 dni bežného používania, no klamal by som. Oba smartfóny vydržia nabité približne 1 deň s tým, že ak ich používaš ako drak, do červených čísel sa dostaneš už pár hodín pred spánkom.

Môj bežný deň začína ráno medzi 6-tou a 7-mou a končí okolo 10-tej večer. Za tento čas dokázal Galaxy S9+ prežiť len tak tak, horko ťažko. Celkom ma desí predstava, že kapacita batérie po roku používania môže ešte klesnúť, a tak sa nedostanem ani cez jeden bežný pracovný deň.

To by som však predbiehal, do budúcnosti zatiaľ nevidím, takže reálnu výdrž po roku ukáže len čas. Dobrou správou je však to, že Galaxy S9 a S9+ ponúkajú technológiu rýchleho nabíjania cez USB C, takže opätovné našťavenie za krátky čas nie je problém.

Samsung Galaxy S9 a S9+: Softvér

Novinky od Samsungu ponúkajú najnovší Android 8.0 Oreo, ktorý šliape ako hodinky. Okrem toho je k dispozícii najnovšia verzia používateľského rozhrania známa ako Samsung Experience 9.0. Zažil som už aj používateľské rozhrania, ktoré pôsobili akosi čistejšie a ktoré boli menej zaplnené nepotrebnými aplikáciami, no s riešením od Samsungu sa vždy dokážem skamarátiť.

Screenshot_20180319-172053_Samsung Experience Home
Screenshot_20180319-172101_Samsung Experience Home
Screenshot_20180319-172110_Settings
Screenshot_20180319-172118_Settings
Screenshot_20180319-172405_Samsung Notes

Doteraz síce nechápem, prečo potrebujeme mať dve rôzne aplikácie pre všetky funkcie ako napríklad dva prehliadače, dve galérie, dva obchody s aplikáciami, dva kalendáre a podobne, no je to niečo, s čím sa treba naučiť žiť. Používateľské rozhranie je však rýchle a nezasekáva sa, čo je presne to, čo potrebujem.

Do repertoáru aplikácií, ktoré Samsung predinštaloval pribudla aplikácia SmartThings, ktorá má plniť úlohu akéhosi centra všetkých zariadení Samsung v tvojej domácnosti. Či už máš inteligentnú práčku, chladničku, televízor, soundbar alebo čokoľvek iné, môžeš si to pridať do aplikácie a pohodlne všetko ovládať.

Nový je aj DeX – dock určený pre prepojenie telefónu s monitorom. Tentokrát sa doň Galaxy S9 a S9+ pripájajú „naležato“. V praxi to má jednu výraznú výhodu. Po pripojení môže telefón slúžiť ako touchpad, čo určite poteší každého, kto si DeX zamiloval. Prípadnú recenziu príslušenstiev však nechám na inokedy, nech sa nám to tu nemotá. Ak by si chcel vidieť recenziu DeX, daj mi vedieť v diskusii nižšie.

Samsung galaxy S9

Samsung Galaxy S9 a S9+: Verdikt

Vlajkové lode Samsungu pre rok 2018 so sebou priniesli vlnu nespokojnosti. Sťažovali sa hlavne ľudia, ktorí čakali veľkú zmenu či možno vlastnia Galaxy S8, S8+ alebo Note 8 a chceli niečo nové. Ja mám z Galaxy S9 a S9+ pocit, že ide o zariadenia určené pre majiteľov S7, S7 edge a starších. Je to zariadenie, ktoré kombinuje všetko dobré a pár vecí vylepšuje.

Jasné, neponúka zmenu dizajnu ani extrémne veľa nových funkcií. Vďaka kombinácii nového hardvéru, šikovného softvéru, parádneho fotoaparátu a príjemných zmien v konštrukcii však ide jednoznačne o jeden z najlepších Android smartfónov. Dovolím si dokonca tvrdiť, že nateraz ide o najlepší kúsok. Dokedy si v mojich očiach tento titul udrží však zatiaľ neviem.

Oplatí sa doň investovať? Ak absolútne a bez akýchkoľvek ďalších otázok potrebuješ mať v telefóne najlepší fotoaparát, tak určite. Ak si však spokojný s Galaxy S8 či S8+, v Galaxy S9 nenájdeš nič, z čoho by si mal pocit obrovskej zmeny.

Ak nemáš vlajkovú loď a chcel by si ochutnať prémiovosť a luxus, Galaxy S9 a S9+ sú to pravé orechové.

Odpovede z komentárov

Predtým, ako som začal Galaxy S9+ testovať som vám dal priestor na otázky. Namiesto toho, aby som ich tajne zakomponoval do recenzie na ne odpoviem priamo. Tí z vás, ktorí ste sa pýtali, hľadajte si odpoveď.

Tom: Aký je rozdiel v Bixby asistentovi v Galaxy S8 a Galaxy S9?

LZ: Samsung Galaxy S9 a S9+ dokážu text prekladať aj v reálnom čase, priamo na obrazovke. Aj napriek tomu, že preklad nie je vždy úplne perfektný v tejto funkcii vidím veľký potenciál do budúcnosti. Či už pri preklade rôznych menu, tak aj pri každodenných situáciách, keď si nie si istý, čo je napísané na letáčiku, v úradnom dokumente alebo kdekoľvek inde.

Samsung Galaxy S8 takúto funkciu ani po najnovšej aktualizácii zatiaľ nemá. Text sa vždy musí odfotiť, analyzovať a na základe služby Google Prekladač preložiť.

Zengi: Chcem sa spýtať na kompatibilitu s Gear VR. Je s ním Galaxy S9 a S9+ kompatibilný?

LZ: Áno, najnovšia verzia Gear VR prináša možnosť pripojiť k nemu ako zariadenia s micro USB, tak aj s USB C konektorom. Stačí si v balení nájsť ten správny konektor.

P.B: Samsung Galaxy S9 asi nemá aplikáciu Radio na offline počúvanie rádia. Mohli by ste vyskúšať appku NextRadio?

LZ: Samsung Galaxy S9 a S9+ aplikáciu NextRadio nepodporujú. Pri hľadaní ju vôbec nenájde. Zároveň nemajú FM rádio pre počúvanie rádia offline. Riešením môže byť využitie online rádií, aj keď v tomto prípade si treba dávať pozor na dáta.

Vojtech Kuzder: Chcel by som sa spýtať na kvalitu signálu. Mám Galaxy S7 a má veľmi slabý signál.

LZ: S kvalitou signálu na Samsung Galaxy S9+ som veľmi spokojný. Výpadok signálu nenastal ani vo výškových budovách. Platí to pre signál operátorov aj pre signál Wi-Fi.

Meno: Koľko vám platí Samsung za reklamu?

LZ: Všetky recenzie pripravujeme bez viazania sa na reklamnú kampaň. Moje pocity, názory a všetko okolo toho sú síce subjektívne, keďže sú moje, no snažím sa na každé zariadenie pozerať čo najobjektívnejšie.

Hrino: V akej kvalite a ako dlho je možné natáčať v režime slow-motion? Je zmena snímača odtlačkov naozaj výrazná z hľadiska použitia?

LZ: Samsung Galaxy S9 a S9+ dokážu v režime super slowmotion natočiť úsek dlhý 0,2 sekundy, ktorý sa pri prehrávaní natiahne na úsek dlhý 6 sekúnd. V režime 240 fps je možné natočiť podstatne dlhší úsek. 

Zmena polohy snímača odtlačkov prstov je skutočne citeľná. Na rozdiel od Galaxy S8+, pri ktorom som snímač vôbec nepoužíval ho pri Galaxy S9+ používam neustále.

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
100 %
Displej
100 %
Foto/video
95 %
Výkon
100 %
Softvér
95 %
Výdrž batérie
80 %
Konštrukcia
100 %