Nubia vždy bola a aj je zaujímavá značka smartfónov. Dcérska spoločnosť ZTE už roky vyrába zaujímavé zariadenia, ktoré lákajú nie len výbavou, ale aj celkovým dojmom, prémiovosťou a hlavne cenou, ktorá podlieza aj cenovo najdostupnejšie modely známejších výrobcov.

Keď minulý rok na trh prišla Nubia Z17 Lite, zaujímalo ma či ponúka niečo navyše voči smartfónom, ktoré sa predávajú na Slovensku. Je výraznejšie lepšia, resp. kvalitnejšia alebo je to isté, akurát od iného výrobcu? Stojí za to alebo by ste sa jej mali radšej vyhnúť? Poďme na to.

Nubia Z17 Lite: Špecifikácia

ZTE Nubia Z17 Lite ponúka 5,5-palcový Full HD edge-to-edge displej, osemjadrový procesor Snapdragon 653, 6 GB operačnej pamäte RAM, 64 GB úložisko, dva 13 Mpx snímače na zadnej strane a 16 Mpx senzor na prednej. Zariadenie ďalej disponuje 3 200 mAh batériou s podporou rýchlonabíjania Qualcomm Quick Charge 3.0Android 7.0 Nugat s vlastným používateľským rozhraním.

Mne sa do rúk dostala Nubia Z17 Lite so zlatými prvkami, ktorá vyzerá a hlavne pôsobí skutočne prémiovo. Tento pocit som pritom mal hneď od začiatku, hneď od prvého rozbaľovania. Vnútri krabičky sa okrem samotného smartfónu nachádza červený USB kábel, adaptér z USB do 3,5 mm pre slúchadlá, manuál a záručná kartička.

Nubia Z17 Lite: Dizajn

Ako som spomenul, zariadenie pôsobí naozaj kvalitne, a to aj napriek tomu, že sa jeho cena v čase písania tejto recenzie pohybuje na úrovni 220 €. Prémiovosť si telefón zabezpečuje hlavne edge-to-edge displejom, čo znamená, že po bokoch nájdeš len extrémne tenučké rámiky, ktoré skoro ani nie je vidieť. Nechýba červený kruh pod displejom, ktorý okrem toho, že plní dizajnovú funkciu má ešte jedno uplatnenie. Je to virtuálne domovské tlačidlo, po ktorého bokoch nájdeme schované tlačidlá pre krok späť a pre spustenie multitaskingu.

Zadná strana je ešte zaujímavejšia. Vo vrchnej časti sa nachádza duálny fotoaparát, ktorý lemuje červený pásik, približne v strede telefónu zas nájdeš snímač odtlačkov prstov so zlatým lemovaním a pod ním zas logo Nubie. Veľmi pekný, elegantný dizajn, ktorý nekričí, no aj napriek tomu zaujme. Okrem toho, materiál konštrukcie pôsobí veľmi príjemne na dotyk. Ani raz sa mi nestalo, že by sa mi vyšmykol z ruky ako napríklad Huawei Mate 10 Pro, ktorý sa šmýka viac, ako mydlo vo vani a všetci vieme, aká nebezpečná môže byť takáto situácia.

Celý telefón je hrubý len 7,6 mm, čo je málo aj pri vlajkových lodiach, nie to ešte pri telefóne, ktorého cena je v porovnaní s top modelmi konkurencie doslova štvrtinová. Na pravej strane ešte nájdete ovládacie prvky hlasitosti a tlačidlo pre vypnutie a zapnutie zariadenia. Nubia je tak vyspelá spoločnosť, že svoj smartfón vybavila aj mikrofónom s potláčaním okolitého hluku a moderným USB C.

Dizajn Nubia Z17 Lite je jednoduchý a elegantný. Vďaka prepleteniu moderných technológií a vkusnej elegancie dokázali navrhnúť zariadenie, na ktoré sa nie len dobre pozerá, ale aj perfektne využíva. Najviac si to uvedomíš hlavne pri hraní hier, pozeraní filmov alebo surfovaní po internete. Jednoducho vtedy, keď sa budeš pozerať na bezrámikový displej.

Nubia Z17 Lite: Displej

Edge-to-edge displej na Nubia Z17 Lite je prekvapivo vynikajúci. Ide síce o IPS panel, ktorý má od OLEDu dosť ďaleko. Ktorý telefón za 220 € mimo ponuky Samsungu ponúka OLED? Hľadali by ste len ťažko. Spokojný som bol s maximálnym aj minimálnym jasom, ktorý sa hravo vyrobil aj so spomínaným OnePlus 5.

Práve s ním som ho porovnával, keďže som chcel vidieť, čo spraví 200 či 250 € navyše. Nubia sa držala statočne, pri displejoch by som dokonca nemal pocit, že by som bol o niečo ukrátený alebo že by niečo vyložene nefungovalo. Vďaka 2.5D kryciemu sklu to skutočne vyzerá tak, akoby displej nemal žiadne bočné rámiky, čo vyzerá naozaj úchvatne, hlavne naživo.

Nubia Z17 Lite: Výkon

Osemjadrový Snapdragon 653 v kombinácii so 6 GB RAM prináša nádherne vyvážený výkon. Píšem vyvážený, pretože výkonnejší procesor by pravdepodobne zvýšil aj cenu. Takto Z17 Lite ponúka azda najlepší pomer ceny a výkonu, aký mohli inžinieri navoliť.

Problém som nemal ani s používateľským rozhraním, ani s aplikáciami a ani s hrami. Dokonca ani tými, ktoré boli relatívne náročné. Všetko mi fungovalo bez akýchkoľvek zásekov alebo spomalení.

Pre nadšencov benchmarkov mám aj pár čísel. V Antutu telefón dosiahol 41 573 bodov pri CPU, 18 597 bodov pri GPU, 24 938 bodov pri UX a 5 440 bodov pri teste pamätí.

Nubia Z17 Lite: Softvér

Nubia Z17 Lite beží na Android 7.0 Nougat a používateľskom rozhraní Nubia UI 5.0, ktoré je pretkané zaujímavými funkciami využívajúcimi umelú inteligenciu. Vďaka tomu sa ti používateľské rozhranie neustále prispôsobuje. Ak by si však nebol spokojný, vždy je tu možnosť nalepiť si naň Nova Launcher alebo niečo podobné, čo ti zas ponúkne zážitok, ktorý sa funkcionalitou a vzhľadom približuje k čistému Androidu.

Musím však povedať, že som si Nubia OS celkom zamiloval. Jednoduché ovládanie plné gest, ktoré skutočne fungujú sa nevidí často. Napríklad, ak som chcel spustiť centrum rýchlych nastavení, stačilo swipnúť z ľavého alebo pravého rohu zariadenia hore. To je len jeden z mnohých príkladov peknej implementácie šikovného ovládania, nad ktorým človek nemusí rozmýšľať. Ďalším je napríklad ovládanie jasu displej prejdením prsta po hranách displeja zhora nadol alebo naopak. Jednoduché riešenie, ktoré som si okamžite zamiloval.

Nubia kladie veľký dôraz aj na multitasking, ktorý zariadeniu ide prekvapivo dobre. Potešia aj funkcie ako tzv. „dlhý screenshot,“ nahrávanie obrazovky a ďalšie softvérové zábavky, ktorý je skutočne neúrekom.

Nubia Z17 Lite: Fotoaparát

Nubia Z17 Lite disponuje duálnym 13 Mpx fotoaparátom s objektívom s clonou f/2.2 a dvojtónovým LED bleskom. Prednú stranu zas zdobí 16 Mpx senzor určený pre videohovory a selfie. Na papieri sú to teda veľmi solídne parametre, pri ktorých by si človek mohol byť takmer istý, že sa nemá čoho obávať.

V skutočnosti však ide o sladkokyslý príbeh, ktorý celkom nezodpovedá ružovým predstavám. Fotoaparát na Nubii určite nesklame, hlavne cez deň. Fotí veľmi pekne, má sýte farby, presné vyváženie bielej a rešpektovateľný dynamický rozsah. Horšie to je večer, resp. pri situáciách s nedostatkom svetla. Tam ukazujú dominanciu zariadenia, ktoré disponujú svetelnejším objektívom.

Súčasťou aplikácie fotoaparátu je aj za vrece funkcií, ako napríklad panoráma, portrét, profesionálny režim, macro, čiernobiele zábery a oveľa, oveľa viac. Je toho naozaj neúrekom.

Pri Z17 lite som sa ale neustále musel zastaviť a uvedomiť si, že testujem telefón, ktorý stojí 220 €. Aj taký OnePlus 5, ktorý išiel cenou dole je stále dvakrát tak drahý. Porovnávať ho s ním teda nie je celkom fér a aj napriek tomu som sa pri tom pristihol, čo vzdáva veľkú poklonu skromnej Nubii.

Nakoniec som bol z fotoaparátu nadšený. Mať vo vrecku tak šikovnú vecičku za tak dobrý peniaz sa nevidí často.

Nubia Z17 Lite: Batéria

V útrobách Z17 lite sa schováva 3 200 mAh batéria, ktorá je pri 5,5-palcovom displeji „tak akurát“ na jeden deň používania. Telefón v skutočnosti vydrží viac než len jeden deň, no riskovať, že sa vám vybije na ten ďalší nechce asi nikto. Nabíjať ho preto budeš musieť vždy večer/ráno podľa toho, ako pracuješ alebo študuješ.

Všetky mnou testované scenáre (ľahká záťaž, stredná a ťažká) zvládol bez akýchkoľvek problémov. Nemal som s ním problém ani pri takom dni, keď som ho ráno pred ôsmou vypojil z nabíjačky a domov sa vrátil až o ôsmej večer. Pochopiteľne, pri hraní náročných hier a neustálom pozeraní nových príspevkov na Instagrame pôjdu percentá dole podstatne rýchlejšie. Treba si na to dávať pozor.

Nubia Z17 Lite: Verdikt

Odľahčená verzia Nubie Z17 so sebou prináša dosť zaujímavých funkcií na to, aby ma presvedčila, že cenovka, za ktorú sa predáva je opodstatnená. Nie len to, ja by som bez mihnutia oka zaplatil aj o 80 € viac. Okrem zaujímavého softvéru a vyváženého výkonu ma doslova prekvapila vysoká kvalita spracovania a nenútene elegantný dizajn.

Naopak, nevýhodou môže byť chýbajúce 800 MHz pásmo pri 4G, ktoré som si však vzhľadom na to, že využívam služby operátora 4ka neuvedomil. Ak máš Orange alebo Telekom, namiesto 4G sa ti na telefóne ukáže H+, čo je na surfovanie, aj pozeranie videí vo väčšine prípadov dostatočné.

Nubia Z17 Lite: Kde ju kúpiť?

Pri rýchlom vyhľadaní v slovenských obchodoch som zistil, že sa na Slovensku skutočne nepredáva. A to je obrovská škoda. Našťastie máme niekoľko šikovných riešení, ako si takto pekný telefón kúpiť.

Jedným z nich (odkiaľ ho mám ja) je aj eshop Geekbuying.com, ktorý ho predáva vo svojom európskom sklade. Práve tam stojí 220 €, čo znamená, že pri doručení už nebudeš doplácať ani DPH, ani nič iné. Stačí zaplatiť poštovné za kuriéra (4,63 €) a o pár dní ho máš doma. Ja som naň čakal 2 dni, a to aj napriek tomu, že si na doručenie dávali až 5 dní.

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
90 %
Displej
90 %
Foto a video
70 %
Výkon
75 %
Softvér
85 %
Výdrž batérie
85 %
Konštrukcia
95 %
ZDROJGeekbuying