Úvod Zariadenia MediaTek predstavil čipset Helio P60 s integrovanou neurónovou jednotkou

MediaTek predstavil čipset Helio P60 s integrovanou neurónovou jednotkou

0
helio P60
© MediaTek

MediaTek ako producent polovodičových komponentov možno nevyrába tie najvýkonnejšie procesorové sady, sú ale cenovo dostupnejšie, čo sa vždy prejaví na konečnej cenovke zariadenia. Aj MediaTek vylepšuje a dôkazom je úplne nový čipset Helio P60.

Čipset obsahuje tzv. NeuroPilot jednotku, ktorá bude mať na starosti spracovanie úloh kapacitami umelej inteligencie. Podobnú, aj keď možno ešte dokonalejšiu koncepciu priniesol v minulom roku Huawei spolu s čipsetom Kirin 970.

Čipset Helio P60 je vyrobený 12nm FinFET technológiou spoločnosti TSMC. Sada má štyri jadrá Cortex A73 pracujúce s max. taktom 2,0 GHz a štyri jadrá Cortex A53 s rovnakou pracovnou frekvenciou 2,0 GHz.

Aj keď nejde o high-end čipset, ale skôr o vyššiu strednú triedu, môžeme hovoriť o masívnom náraste výkonu. V kontraste s predchádzajúcim typom Helio P30 je novinka až o 70 percent výkonnejšia.

Aj grafický výkon si výrazne polepšil, a to vďaka GPU čipu Mali-G72 MP3.

helio P60
© MediaTek

Čipset konzumuje o 12 percent menej energie v porovnaní so sadou Helio P23. Až štvrtinu energie ušetrí pri náročných grafických operáciách, napríklad pri hraní hier. Sada podporuje obrazovky s rozlíšeniami 1080p FHD, pričom dokáže akceptovať pomer strán až na hranici 20:9.

Ďalej je podporovaný štandard UFS 2.1 v rámci interných úložísk a až 8 GB operačná pamäť štandardu LPDDR4x. Samozrejmosťou je LTE konektivita a réžia dvoch súčasne aktívnych SIM kariet. Prvé zariadenia s týmto čipsetom by sme mali uvidieť v druhej polovici roka 2018.

So sadami výrobcu MediaTek sa najčastejšie stretávame v lacnejších zariadeniach menších hráčov trhu, zväčša pochádzajúcich z Číny. Je dobré vedieť, že aj v tejto kategórii zariadení narastá výkon dynamickým tempom a prichádzajú oveľa širšie možnosti využitia.