Úvod Zaujímavosti Dokážeš zvládnuť najkratší IQ test? Tieto 3 otázky poriadne preveria vaše mozgové...

Dokážeš zvládnuť najkratší IQ test? Tieto 3 otázky poriadne preveria vaše mozgové závity!

94

Test kognitívneho uvažovania (CRT) amerického psychológia Shana Fredericka asi nepoznáte. Možno by ste mali, získal totiž označenie „najkratší IQ test“ na svete. Pozostáva len z troch otázok, ktoré poriadne prevetrajú vaše mozgové závity.

Americký psychológ, Shane Frederick, ešte v roku 2005 na americkej univerzite Princeton zostavil test kognitívneho uvažovania (CRT) na rozlíšenie toho, či sa človek pri hľadaní odpovedí spolieha viac na racionálne uvažovanie alebo intuíciu.

Ak by ste podobné otázky dostali v testovacom prostredí, nemeralo by sa iba to či ste odpovedali správne, ale aj čas, za ktorý ste k svojej odpovedi dospeli. Tak čo, trúfnete si?

Pamätajte, otázky nie sú tak jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdajú. Poriadne si ich prečítajte a kľudne si zoberte aj kus papiera a pero a svoje odpovede dobre preverte. Ak to náhodou nedáte, nezúfajte. S nesprávnymi odpoveďami prišli aj niektorí študenti z najlepších univerzít na svete (vrátane prestížneho Yale či Harvardu). Tak, poďme na test.

IQ test
Zvládneš najkratší IQ test?

Najkratší IQ test: Otázky

Prvá otázka:  Pálka a loptička spolu stoja 1,10 €. Pálka je o 1 € drahšia než loptička. Koľko stojí loptička?

Druhá otázka: 5 strojov za 5 minút vyrobí 5 vecí. Ako dlho bude trvať kým 100 strojov vyrobí 100 vecí?

Tretia otázka: V jazere sa nachádza hŕstka lekien. Každý deň svojou plochou zakryjú 2x veľkosť. Ak celkové pokrytie jazera trvá 48 dní, ako dlho trvá kým lekná pokryjú polovicu jazera?

Nižšie nájdete odpovede, skúste sa ale najskôr potrápiť sami.

 

 

 

 

 

 

 

Odpovede

Prvá otázka: 5 centov. Je dosť možné, že ste odpovedali 10 centov. Ak by to tak bolo, rozdiel medzi pálkou a loptičkou by nebol 1 €, ako bolo v zadaní, ale len 90 centov. Preto musí loptička stáť 5 centov a pálka 1,05 €. Štúdia z Princetonu poukazuje na to, že ľudia, ktorí odpovedali 10 centov sú podstatne menej trpezliví, než tí, ktorí sa s otázkou potrápili až kým neprišli k správnej odpovedi.

Druhá otázka: Veľa ľudí inštinktívne odpovedala odpoveďou 100 minút, ktorá však nie je správna. Z otázky môžeme okamžite vyvodiť, že jednému stroju trvá vyrobenie jednej veci presne 5 minút. Sto stojom trvá vyrobenie 100 vecí presne 5 minút.

Tretia otázka: 47 dní. Vieme, láka to označiť 24 dní, no to by bola nesprávna odpoveď. Po dočítaní zadania treba začať uvažovať opačne. Ak je pri 48 dňoch jazero zakryté úplne, lekná museli len deň predtým pokrývať polovicu jazera. Každý deň sa ich plocha zakrývajúca jazero zdvojnásobuje.