Úvod Zaujímavosti Toto musíte vidieť! Nádherný záber na Zem s rozlíšením neskutočných 80 biliónov pixelov!

Toto musíte vidieť! Nádherný záber na Zem s rozlíšením neskutočných 80 biliónov pixelov!

2

Okolo Zeme krúžia stovky satelitov, ktoré sa využívajú na rôzne účely. Dva z nich však vedci využili na vytvorenie dychberúceho záberu s rozlíšením 80 biliónov pixelov.

Obrovský záber vznikol poskladaním niekoľkých menších záberov z dvoch satelitov Sentinel 2, ktoré má na starosti Európska vesmírna agentúra (ESA). Satelity Sentinel-2A (vypustený na obežnú dráhu 23. júna 2015) a Sentinel-2B (vypustený na obežnú dráhu 7. marca 2017) obiehajú Zem vo výške približne 790 kilometrov, z ktorej majú perfektný výhľad na ich, resp. naše rodisko.

Aby vedci zaručili, že na zábere nebudú oblaky, odfotili ich v rôznych časoch. Severnú hemisféru fotili medzi májom a septembrom 2016, tú južnú medzi novembrom 2016 a marcom 2017.

„Aby bol záber čo najzaujímavejší, Zem sme fotili počas leta, keď je vegetácia na maxime,“ vysvetlil Joachim Ungar, šéf kartografického oddelenia. Na rozdiel od snímkov z Google Maps ide o zábery priamo z družice. Google pre fotenie Zeme využíva lietadlá.

Tím zodpovedný za nádherný záber pre jeho vytvorenie využil 250 terabajtov dát. Ich ďalších cieľom je vylepšiť pokrytie Ázie a Ameriky s čím im má pomôcť nedávno vypustený satelit Sentinel-2b. Nižšie sme pre vás vybrali niekoľko krásnych záberov zo Slovenska. Celú snímku, ktorú viete ovládať nájdete na tomto odkaze.

Bratislava
Košice
Vysoké Tatry