Úvod Zaujímavosti Slovenská družica skCube má vo vesmíre obrovské problémy. Prestala fungovať

Slovenská družica skCube má vo vesmíre obrovské problémy. Prestala fungovať

Družica bola vo vesmíre len 15 dní.

82

Ako ste už možno postrehli, Slovensko do vesmíru ešte 23. júna vypustilo vlastnú minidružicu. Volá sa skCube a Zem obieha na eliptickej orbite vo výške približne 500 km nad povrchom.

Ako však server DSL.sk informoval, družica má vážne problémy, ktoré spôsobili, že s výskumným tímom takmer úplne prestala komunikovať. Podľa dostupných informácií na družici doposiaľ neboli aktivované doplnkové subsystémy ako komunikácia v pásme 2.4 GHz, fotenie a prítomný fyzikálny experiment. Družica si jednoducho plnila len tie najzákladnejšie funkcie potrebné pre jej fungovanie.

Aj to podľa všetkého stačilo na to, aby to vzdala. Družica už totiž vysiela len základné telemetrické údaje na rádioamatérskej frekvencii 437.1 MHz. Zvyšok paketov už nefunguje. Družica podľa všetkého naposledy správne fungovala 7. júla o 23:22, o deň a pol neskôr, t.j. 9. júla sa už zvyšok paketov zachytiť nepodarilo.

Tvorcovia družice na facebookovej stránke fanúšikov informovali, že ide „pravdepodobne o problém s palubným počítačom OBC,“ zároveň dodali, že „majú malý problém s internou komunikáciou na skCube“.

Či sa tímu podarí opäť naviazať s družicou spojenie momentálne zisťujeme.