Úvod Elektromobilita Tesla zverejňuje prvý obrázok nového Model Y!

Tesla zverejňuje prvý obrázok nového Model Y!

0

Tesla práve zverejnila prvý teaser k pripravovanému modelu Y. Podľa informácií priamo od Elona Muska má ísť o úplne elektrické kompaktné SUV.

Obrázok predstavili počas každoročného stretnutia akcionárov, ktoré prebehlo včera v múzeu počítačovej histórie v kalifornskom Montain View.

Počas stretnutia Elon Musk zdôraznil, že sa jeho spoločnosť rozhodla postaviť toto auto na úplne novej platforme. Pôvodný plán bol taký, že pre jeho výrobu použijú rovnakú platformu, ako pri Model 3.

Začiatkom mesiaca pritom Musk potvrdil, že nová platforma bude hotová koncom roka 2019, resp. začiatkom roka 2020, teda približne o 2 a pol roka.

Najväčším elektromobilom, ktorý Tesla aktuálne vyrába je Model X.

Aby však Tesla vedela spustiť rezervácie na nové vozidlo, prvý koncept musí byť hotový už rok pred dokončením. Túto stratégiu môžeme vidieť aj pri chystanom Model 3, ktorý sa začne predávať tento rok, no jeho dizajn poznáme už od toho minulého. Medzičasom si vychutnajte pohľad na napol zahalený Model Y.

Ešte populárnejší než Model 3

Musk svojim akcionárom povedal, že očakáva, že Model Y bude ešte populárnejší než Model 3, a to je čo povedať. Šéf Tesly zároveň zdôraznil, že nový Model Y bude mať úplne prekopanú kabeláž, aby tým čo najviac zjednodušili výrobný proces a následnú údržbu. Okrem toho sa Tesla zbaví 12 V architektúry batérií čo znamená, že už ďalej nebudú používať olovnaté akumulátory s kyselinou sírovou ako elektrolytom.

Čo sa výroby týka, menej kabeláže znamená viac automatizovaný produkčný proces. Musk tvrdí, že už pri Model 3 pôjde o azda najlepší výrobný proces na svete, pri Model Y pôjde o „úplne iný príbeh“.

Výrobu batérií má mať na starosti fabrika Gigafactory 1. Skladanie samotných vozidiel prebehne v zatiaľ nepostavenej fabrike. Kedy novinku predstavia oficiálne je zatiaľ záhodou.