Úvod Elektromobilita Tesla Slovensko sa zapisuje do technologickej histórie. V Muskovej Tesle začína šéfovať Slovák!

Slovensko sa zapisuje do technologickej histórie. V Muskovej Tesle začína šéfovať Slovák!

17

Vyzerá to tak, že Elonovi Muskovi bude s prácou na Tesle pomáhať rodený Slovák, ktorý vyštudoval na Stanforde. Volá sa Andrej Karpathy a jeho úlohou bude viesť tím zodpovedný za vývoj autopilota pre vozidlá Tesla zodpovedné za autonómnu jazdu.

Andrej je rodák zo Slovenska, ktorý sa s rodinou vo veku 15 rokov odsťahoval do kanadského Toronta. Za veľkou mlákou ho už čakali roky plné vzdelávania a následne aj kariéry, ktorá nemá obdoby.

Na Stanforde dokončil PhD v počítačovom videní a nakoniec tam vytvoril aj jeden z najviac rešpektovaných kurzov týkajúcich sa hlbokého učenia. Jeho dizertačná práca preberala ako dokáže neurónová sieť identifikovať niekoľko malých, no špecifických vecí na obrázku, označiť ich neurónovým jazykom a následne poslať výpis späť používateľovi.

Andrej okrem toho niekoľko mesiacov strávil aj ako stážista v Googli, kde sa venoval projektu DeepMind. Jeho skúsenosti teda pre Teslu znamenajú veľmi veľa a možno aj preto dostal tak významnú rolu v jednej z najpokrokovejších spoločností 21. storočia.

Z Andreja je po novom šéf AI (umelej inteligencie) a autopilota v Tesle, pričom všetky pokroky alebo problémy bude riešiť priamo s Elonom Muskom. Okrem toho bude úzko spolupracovať aj s Jimom Kellerom, pánom, ktorý má na starosti hardvérovú aj softvérovú časť autopilota vo vozidlách Tesla.