Úvod Výrobcovia Qualcomm Qualcomm spúšťa útok na Apple: Úrady žiada o úplné stopnutie importu iPhonov...

Qualcomm spúšťa útok na Apple: Úrady žiada o úplné stopnutie importu iPhonov do USA

0

Apple a Qualcomm sú momentálne v strede veľmi nepríjemného konfliktu, ktorého dôvodom majú byť licencie za patenty. Minulý mesiac mal Apple prestať platiť licenčné poplatky, keďže sa nezhoduje s cenovou politikou Qualcommu.

Netreba pripomínať, že v spoločnosti z amerického San Diega to preto len vrie. Výsledkom má byť žiadosť Qualcommu smerovaná úradu. Žiadosť? Zákaz importu iPhonov do USA. Vážne. Cieľom Qualcommu je narušiť začiatok predaja očakávaného iPhone 8.

Obe spoločnosti sa bijú kvôli patentu, ktorý Qualcommu umožňuje pýtať si peniaze za licencie pri smartfónoch s vysokorýchlostným pripojením, a to aj vtedy, keď v sebe fyzicky neobsahujú žiadne súčiastky od Qualcommu. Apple tvrdí, že takýto prístup je neférový a preto za ne odmieta platiť. Qualcomm kvôli tomu prichádza o obrovský zisk, čo sa odrazí aj na ich finančných výsledkoch za posledný štvrťrok.

Apple už na Qualcomm podal niekoľko žalôb. Chce od neho späť peniaze, ktoré mu zaplatil už v minulosti. Apple tvrdí, že aby sa výrobca čipov dostal tak, kde je teraz, využil „vylučujúcu taktiku a nadmerne vysoké licenčné poplatky“.