Úvod Výrobcovia Google, Amazon a Apple zabojujú o kúpu divízie známej japonskej firmy

Google, Amazon a Apple zabojujú o kúpu divízie známej japonskej firmy

0
Toshiba

Spoločnosť Toshiba nezažíva príliš dobré časy. Postupne rozpredáva svoje divízie, za čím stoja ekonomické straty. Ďalšou na rane je časť, ktorá vyvíja a produkuje pamäťové NAND moduly. 

Záujemcov o kúpu divízie je hneď niekoľko. Spoločnosť Western Digital asi predstavovať nemusíme, záujem má tiež juhokórejský výrobca čipov SK Hynix a americký subjekt podnikajúci v obdobnom segmente, spoločnosť Broadcom.

Podľa japonských novín Yomiuri Shimbun, na ktoré sa odvoláva ekonomický magazín The Investor, sa má o kúpu uchádzať celkovo 10 záujemcov. Medzi tými najnovšími majú figurovať spoločnosti Google, Amazon a Apple. Vojna o najlepšiu cenovú ponuku tak môže byť vskutku zaujímavá.

Google a Amazon by kapacity pamäťovej divízie určite využili pri budovaní vlastných serverov, zatiaľ čo Apple môže schopnosti divízie zúročiť pri pamätiach pre smartfóny iPhone. V súčasnosti ich Apple kupuje práve od Toshiby, ale tiež od Samsungu.

Toshiba

Ani jeden z veľkých hráčov však nemá vydláždenú cestu k finálnej kúpe. Práve naopak. Najväčším adeptom na kúpu je spoločnosť Western Digital, ktorá má s Toshibou veľmi dobré vzťahy. Druhým adeptom hneď po WD je spoločnosť SK Hynix.

Toshiba a problémy

Predaj pamäťovej divízie nie je jediným významným aktom, ktorý spoločnosť sprevádza. Vo februári predala jednu zo svojich divízií, ktorá podnikala v oblasti lízingu zdravotníckeho vybavenia. Divíziu kúpila spoločnosť Canon.

Okrem toho je známe, že by Toshiba mohla pristúpiť k predaju väčšinového podielu v americkej divízii Westinghouse. Westinghouse sa zaoberá budovaním jadrových elektrárni a Toshiba podiel nadobudla v roku 2006.

Divízia jadrovej energetiky pritom produkuje spoločnosti Toshiba približne tretinu tržieb. Od roku 2013 je však v strate.