Úvod Elektromobilita Elon Musk konečne prezradí informácie o elektromobile Tesla Model Y

Elon Musk konečne prezradí informácie o elektromobile Tesla Model Y

0
Koncept Tesla Model Y magazínu Autocar
Portfólio automobilky Tesla nekončí len pri elektromobiloch Model S, Model X a Model 3. Elon Musk sa už dávnejšie zmienil o plánoch produkovať ďalšie elektromobily.

Hovoril o dodávke alebo dokonca o kamióne s čisto elektrickým pohonom, no tieto vozidlá sa týkajú až vzdialenejšej budúcnosti. Ďalším na rane bude menšie SUV, alebo skôr crossover, ktorý dostane označenie Tesla Model Y.

Označenie nie je náhodné. Pomenovania aktuálnych modelov aj spolu s ešte neexistujúcim modelom Y majú vytvoriť slovo S3XY. Pôvodne mal odkaz znieť SEXY, no automobilka Ford sa postarala o to, že Model E musel byť premenovaný na Model 3. Pomenovanie Model E má totižto Ford ošetrené patentom ochrannej známky a z rúk ho pustiť nechcel.

Elon Musk potvrdil produkciu Modelu Y ešte na konci roka 2015. Doteraz neboli o tomto elektromobile známe žiadne detaily, no to sa zmení už o niekoľko dní. Elon už tradične cez sociálnu sieť Twitter odkázal, že „budúci týždeň“. Tentokrát ale išlo o súkromnú komunikáciu medzi ním a portálom Arstechnica.

Elon je povestný stručnými odpoveďami na akékoľvek otázky, no snáď nebude stručný aj pri informovaní o chystanom malom SUV.

Tesla Model Y

Iné automobilky by neavizovali nový model vozidla ešte pred tým, ako vôbec spustia výrobu a predaj predošlého modelu. Tesla, alebo skôr Elon Musk, je však iná. Všetka pozornosť momentálne smeruje k elektromobilu Tesla Model 3, ktorého pilotná výroba začne začiatkom leta.

Ide o jedno z najočakávanejších vozidiel tohto roka a asi žiadny elektromobil nebol v histórii automobilizmu tak sledovaný, ako práve Model 3. Späť k vozidlu Tesla Model Y, nielenže momentálne nemáme o tomto elektromobile žiadne informácie, nepoznáme ani jeho vzhľad.

Celkom trefnú podobu načrtol magazín Autocar vo svojom koncepte. V podstate spojil Model X a Model 3, z čoho vznikla teoretická podoba Modelu Y. Tá nemusí mať od finálnej podoby veľmi ďaleko, keďže má ísť o menšie a cenovo dostupnejšie SUV. Koncept môžete vidieť na titulnej fotografii.