Úvod Zariadenia Vyskúšali sme: Samsung Galaxy A3 a Galaxy A5 prichádzajú na Slovensko. Aké...

Vyskúšali sme: Samsung Galaxy A3 a Galaxy A5 prichádzajú na Slovensko. Aké sú?

1

Kórejská spoločnosť Samsung nezanevrela na svoju obľúbenú Galaxy A líniu zariadení a pre rok 2017 si pripravila inovované modely Galaxy A3, Galaxy A5 a Galaxy A7. 

Model Galaxy A7 (2017) nebude dostupný v Európe. V našej pozornosti sa tak ocitli smartfóny Galaxy A3 (2017) a Galaxy A5 (2017). V priestoroch slovenskej pobočky Samsung sme mali možnosť si ich vyskúšať.

Už na prvý pohľad bolo jasné, že výrobca ešte viac zosilnil prístup k prémiovému spracovaniu aj v strednej triede zariadení. Predsa len, drahý high-end si nemôže dovoliť každý. Aj smartfón strednej triedy však môže vyzerať prestížne.

To platí hlavne o smartfóne Galaxy A5 v čiernom lesklom prevedení. Inak budú k dispozícii aj ďalšie tri farby, počnúc modrou, ružovou alebo bledozlatou, tzv. marhuľovou. Reprezentant čierneho prevedenia sa skutočne podaril a pôsobí veľmi prémiovo.

Samsung Galaxy A5 (2017)
Samsung Galaxy A5 (2017)
Samsung Galaxy A5 (2017)
Samsung Galaxy A5 (2017)
Samsung Galaxy A5
Samsung Galaxy A5 (2017)

Oba modely, Galaxy A5 aj Galaxy A3, sú zhotovené z kovu a ich obe strany obopína sklo. Bočné zaoblenie hrán výraznou mierou prispieva k manipulačnému komfortu. Tlieskame do tela zapustenému fotoaparátu, ktorý konečne nevyčnieva. Inovácia v tomto smere prebehla na základe kritiky používateľov predošlých generácií.

Dvojica je odolná voči vode a prachu a výrobca obom zariadeniam pridal aj USB typ C konektor. Pozor, rýchle nabíjanie nájdeme len pri väčšom Galaxy A5.

Okrem hardvérových inovácií kvitujeme aj tie softvérové. Po zapnutí zariadení nás čakalo používateľské prostredie, s ktorým sme sa premiérovo stretli pri nebohom phablete Galaxy Note 7. Smartfóny však bežali na operačnom systéme Android vo verzii 6.0 Marshmallow. Aktualizácia na verziu Nougat je výrobcom potvrdenou samozrejmosťou.

Používateľský komfort stúpol tiež po softvérovej stránke. Okamžité informácie o čase, batérií alebo upozorneniach dostanete vďaka funkcii Always On displej. Informácie sa zobrazia na vypnutom AMOLED displeji. Hlavne Galaxy A5 je viac zameraný na fotografiu. Svedčí o tom dvojica 16 Mpx fotoaparátov. Jeden sa nachádza vpredu a druhý na zadnej strane.

Počas fotografovania môžete používať rôzne filtre, a to v reálnom čase. Nemusíte sa teda trápiť s následnou úpravou fotografie v galérii alebo v inej aplikácií. Novinkou je tzv. plávajúca spúšť. Tradičné softvérové tlačidlo, ktoré spustí snímanie, si môžete umiestniť kdekoľvek na obrazovke. Smartfón môžete držať v ruke v akejkoľvek polohe a tlačidlo budete mať vždy pohodlne po ruke.

Dvojica zariadení dostala snímač odtlačkov prstov, ktorý je umiestnený v tlačidle pod displejom. To je hlbšie zapustené do konštrukcie. Snímanie odtlačkov prebiehalo rýchlo a bez komplikácií.

Kým model Galaxy A3 predstavuje skôr základ strednej triedy a siahnuť by po ňom mali menej nároční, Galaxy A5 uspokojí aj neskromnejšie používateľské publikum. Ak náhodou uvažujete nad kúpou minuloročnej vlajkovej lode Galaxy S7, možno by sme počkali práve na model Galaxy A5 2017. S minuloročným vlajkovým modelom zdieľa veľa čŕt, no na jeho strane stojí aktuálny rok narodenia a spravodlivo nastavená cena.

Galaxy A3
Samsung Galaxy A3 (2017)

Obe zariadenia sme mali možnosť si vyskúšať len na pár hodín. Prvé dojmy boli viac ako dobré a ku kritike sme sa z prvých dojmov uchýliť nemuseli. Smartfóny bude samozrejme testovať aj dlhodobo, čo prinesie relevantnejšie výsledky. Všetky pozitíva, negatíva a či sa smartfóny oplatí kúpiť zhrnieme v neskoršej recenzii. Parametre oboch zariadení nájdete v minulom článku z oficiálneho predstavenia v odkaze nižšie.

K TÉMESamsung Galaxy A3 (2017) a Galaxy A5 (2017) oficiálne

Cena a dostupnosť

Samsung Galaxy A3 (2017) dostal maloobchodnú odporúčanú cenu 329 EUR, zatiaľ čo väčší Samsung Galaxy A5 (2017) cenu 429 EUR. Dostupné budú na našom trhu od 3. februára 2017.