Úvod Zaujímavosti Nórske inštitúcie majú problém. Hľadajú náhradu za smartfóny s OS Windows

Nórske inštitúcie majú problém. Hľadajú náhradu za smartfóny s OS Windows

1

Smartfóny s operačným systémom Windows a jeho rôznymi verziami na trhu momentálne pôsobia už s ani nie 1-percentným podielom. Bez ohľadu na toto číslo si ich mnohí pochvaľujú.

Medzi nich patria aj úradníci a zamestnanci verejných služieb v Nórsku. Operačný systém Windows určený pre mobilné zariadenia je napriek svojim markantným nedostatkom v rôznych ohľadoch veľmi použiteľný. Za OS Android a iOS Windows zaostáva hlavne v ponuke aplikácií, ktorá je pri dvoch majoritných platformách takmer bezkonkurenčná.

Windows smartfóny sa ale pýšia zameraním na produktivitu, ktorá je spojená s pridruženými aplikáciami a nástrojmi giganta Microsoft. Podstatná je tiež bezpečnosť. Vzhľadom na trhovú penetráciu sú Windows smartfóny pre kybernetických zločincov nepríťažlivé. Okrem toho im v nekalých praktikách bráni pokročilý bezpečnostný softvér.

Produktivita a bezpečnosť boli hlavnými prvkami, ktoré v minulosti pri výbere smartfónov pre zamestnancov nórske úrady zohľadňovali. Podľa serveru digi.no ale prišiel čas na medzigeneračnú výmenu. Tieto zariadenia používajú približne v stovke nórskych obcí zamestnanci zastrešujúci zdravotnícke a opatrovateľské služby. Len Oslo má pre tieto služby zakúpených viac ako 3000 smartfónov.

Nórski úradníci by mohli po novom používať zariadenia bežiace na operačnom systéme Android. Dôvod je jednoduchý. Na trhu totižto momentálne neexistujú adekvátne smartfóny s OS Windows, ktoré by boli cenovo dostupné, stále kvalitné a odzrkadľovali by súčasné technologické potreby.

windows
Windows high-end HP Elite x3 © The Verge

Jeden z pracovníkov lokálnej inštitúcie v Nórsku dodal, že Microsoft sa snaží uistiť svojich zákazníkov, že sa na trhu s objavia nové smartfóny s poslednou verziou Windows Mobile 10. Priniesť by ich mali traja alebo štyria výrobcovia tretích strán.

Pre nórskych úradníkov existuje jedno riešenie. Smartfón HP Elite x3, ktorý beží na platforme Windows Mobile 10 a ktorý je bežne dostupný na trhu. Ide však o vrcholový high-end phablet, ktorého predajná cena štartuje ďaleko za hranicou 700 eur. Nórom však predražené technologické riešenia nevoňajú tak, ako možno iným krajinám (žmurk, žmurk) a hľadajú vhodný pomer ceny voči kvalite.

Zariadenia s operačným systémom Android tak predstavujú najideálnejšiu a vlastne asi aj jedinú potencionálnu náhradu za zastaralé smartfóny s OS Windows.