Nový CAT S60 je prvým smartfónom od spoločnosti Bullit, ktorá licencuje označenie Caterpillar pre výrobu smartfónov, ktorý sme v AndroidPortal.sk otestovali. Popravde, vôbec nás to neprekvapuje, ide totiž o  špecifické smartfóny určené pre relatívne malé skupinky ľudí.

Zariadenia CAT sú navrhnuté tak, aby sa nerozbili už pri pohľade na zem, nedajbože jemného dotyku. Zároveň ponúkajú aj odolnosť voči vode, aby vám v náručí neumreli pri kontakte s prvou kvapkou vody.

No a potom je tu CAT S60, ktorý nás počas veľtrhu Mobile World Congress v Barcelone zaujal asi najviac. Prečo? Je to predsa celkom jasné. CA6 S60 ponúka zabudovanú termovíziu od spoločnosti FLIR, ktorá doslova vidí v úplnej tme. Čo za to chcú? Mastných 649 EUR, pričom telefón ani nie je vlajkovou loďou. Stojí za tak vysokú cenu? Poďme sa na to pozrieť.

cat-s60-recenzia-2

Špecifikácie

  • Displej: 4,7-palcový LCD s rozlíšením 1 280 x 720
  • Procesor: Snapdragon 617
  • Pamäť: 3 GB RAM a 32 GB s možnosťou rozšírenia pomocou microSD slotu
  • Fotoaparáty: 13 Mpx zadný, FLIR Lepton modul, 5 Mpx predný
  • Batéria: 3 800 mAh s technológiou Quick Charge 2.0
  • Operačný systém: Android 6.0.1 Marshmallow
  • Veľkosť a váha: 147,9 x 73,4 x 12,7 mm, 222 g

cat-s60-recenzia-19

CAT S60: Dizajn a displej

Začnime hneď z ostra. CAT S60 je pomerne veľké, hrubé a ťažké zariadenie. Pri hrúbke 12,95 milimetra sa už nedá hovoriť o „žiletke“ a o to sa ani nesnaží. Práve naopak, vyzerá to tak, že čím hrubšie a ťažšie toto zariadenie je, tým lepšie. V ruke pôsobí tak pevne, ako skala. Niekoľkokrát som si pri jeho používaní povedal, že ak by to bolo nutné, CAT S60 by hravo poslúžil ako zbraň. Vďaka certifikácii MIL-STD-810G toho vydrží naozaj veľa. Nemusíte sa tak báť vody, prachu ani občasného pádu.

cat-s60-recenzia-17

Samotný dizajn smartfónu je viac menej rovnaký, než pri zvyšku CAT zariadení. Pri testovaní som zistil, že sa vám buď páči alebo nepáči. Opýtaní nemali odpoveď, ktorá by ich názor zaradila niekde do stredu a tak to predsa má byť. Tak bol tento telefón navrhnutý. Čo však výrobca mohol trochu zvážiť bolo umiestnenie tlačidiel pre ovládanie zariadenia, teda hlavne umiestnenie tlačidla pre vypínanie a zapínanie. Komu napadlo dávať ho na ľavú stranu? Ešte, že je vrúbkované, inak by pri jeho hľadaní bol väčší problém, než je nutné.

cat-s60-recenzia-15

Na ľavej strane je okrem spomínaného tlačidla pre vypnutie a zapnutie aj programovateľné tlačidlo. Pod krytkami sa zas schováva SOS tlačidlo, microUSB port a 3,5mm jack. Čo sa SOS tlačidla týka, je vlastne celkom super. Stačí, že ho pár sekúnd podržíte a vami zvoleným kontaktom okamžite odošle správu s presnými GPS súradnicami miesta, kde sa nachádzate. Pri krytkách som nemal pocit, že by boli zle navrhnuté a po čase sa mali otvoriť. Práve naopak, na telefóne sedia ako riť na šerbli.

cat-s60-recenzia-14

Predná strana je plná zaujímavostí. Hneď pod predným fotoaparátom môžeme nájsť logo CAT, ktoré priťahuje mužské oko ako straku ligotavé veci. Pri reproduktore pre hovory už môžeme vidieť jeden z dvoch prepínačov s možnosťami 2 m a 5 m. Rovnaký vypínač sa nachádza aj na spodnej strane, kde je taktiež umiestnený reproduktor, tentokrát pre hudbu, filmy alebo čokoľvek iné. Telefón je pri polohe vypínačov 2 m odolný voči vode len do 2 metrov. Ak chcete, aby zvládol ešte o 3 metre viac, musíte prepínače prepnúť do polohy 5 m. V tomto prípade sa fyzicky uzavrú oba reproduktory a voda sa tak nedostane do útrob samotného zariadenia. Keď tak však spravíte, rovno zabudnite na dobrý zvuk či možnosť telefonovania, hodí sa to teda len pre naozaj výnimočné situácie.

cat-s60-recenzia-13

Okrem toho sa na prednej strane nachádza trojica robustných a pekne klikateľných tlačidiel, s ktorými som nemal ani jeden problém. Treba mať na pamäti, že sa stláčajú o niečo ťažšie, než na bežnom telefóne. Toto platí aj pre ostatné ovládacie prvky na smartfóne.

Zadnú stranu pokrýva plastový kryt, ktorý pripomína uhlíkové vlákno. Na vrchnej časti nájdeme oranžovým lemom vyznačenú FLIR termovíziu, pod ktorou sa nachádza klasický fotoaparát s duálnym LED bleskom. Po pravej strane môžete vidieť dvierka ukrývajúce 2 nano SIM sloty a 1 microSD slot. Zaujímavým prvkom tohto smartfónu je určite vyčnievajúca časť termovízie, ktorá by sa inak do zariadenia nezmestila. Vďaka tomu určite viete, že máte česť s CAT S60.

cat-s60-recenzia-12

Samotný displej nie je jeden z najlepších. Panel veľký 4,7 palcov ponúka rozlíšenie 1 280 x 720 pixelov, pričom jeho zabezpečenie voči rozbitiu či zaplaveniu vodou z neho spravil viac než podpriemerný kúsok. Rozlíšenie však v žiadnom prípade nie je problém, na 4,7-palcoch totiž stále ide o jemnosť vyše 300 pixelov na palec. Horšie sú na tom farby, ktoré sú vymyté a zažltnuté. Nie je to však nič, na čo by sa nedalo zvyknúť a s čím by sa nedalo pracovať. Nečakajte ale SuperAMOLED displej z Galaxy S7.

cat-s60-recenzia-8

CAT S60: Fotoaparáty + termovízia od FLIR

Najpreberanejšou témou pri CAT S60 je nepochybne jeho fotoaparát, resp. fotoaparáty, aby sme boli presní. Na zadnej strane sídlia totiž hneď dva kusy foto techniky. Jeden z nich je klasický a ponúka 13 Mpx rozlíšenie, ten druhý je senzor s označením Lepton od spoločnosti FLIR. Podľa FLIR je Lepton stále najlepším tepelným senzorom dostupným pre spotrebiteľov. Klasický fotoaparát môžete využiť na úplne bežné zábery, no CAT pripravil ešte jeden vylepšovák. Môžete ho kombinovať aj s termovíziou.

flir_20160729T195428

Kvalita záberov z normálneho fotoaparátu je prinajlepšom priemerná. Opäť si ale treba uvedomiť, že cieľovej skupine na selfiečkach a fotkách jedla pravdepodobne nezáleží. Pri dostatočnom osvetlení sú fotky celkom prijateľné, slabý dynamický rozsah však spôsobuje stratu detailov či už v príliš jasných alebo príliš tmavých častiach obrazu. Pri zhoršených svetelných podmienkach je zas badateľné spomalenie uzávierky ako aj automatického zaostrovania. Celkovo teda Billit pravdepodobne nevenoval spracovaniu klasických fotografií až tak veľa času, ako by mal. To je však, verte či nie, jedno. CAT S60 si predsa nekupujete kvôli klasickým fotografiám. Chcete od neho hlavne termovíziu, ktorá je naozaj, naozaj pôsobivá.

flir_20160801T173043

flir_20160801T161602

V telefóne máte okrem bežnej aplikácie pre fotenie aj aplikáciu FLIR, ktorá sa napája priamo na senzor Lepton. Telefón kombinuje termovíziu s obrazom z hlavného fotoaparátu (v nízkom rozlíšení), aby ste mali predstavu, na čo sa to vlastne pozeráte.

Srnky vo vzdialenosti približne 100 - 150 metrov
Srnky vo vzdialenosti približne 100 – 150 metrov

Aplikácia FLIR je veľmi podobná klasickému fotoaparátu, aspoň teda čo sa ovládania týka. Keď aplikáciu spustíte, okamžite si všimnete, že kvalita prenosu zo senzora do hľadáčika (displeja) nie je najvyššej kvality. FLIR tvrdí, že kvôli reguláciám majú bežným spotrebiteľom zakázané ponúkať čokoľvek kvalitnejšie. Uspokojiť sa tak budete musieť s 9 snímkami za sekundu.

Tepelná stopa po písaní na klávesnici
Tepelná stopa po písaní na klávesnici

V nastaveniach aplikácie taktiež nájdete niekoľko farebných schém, ktoré môžete použiť. Základná je nastavená na „železo“ a ponúka kontrast medzi oranžovou a fialovo-modrou farbou. Ak sa vám nepáči, môžete ju prepnúť na povedzme na „dúhu“, „arktídu“ či „horúce do biela/čierna“.

Do fotografie môžete taktiež pridať malý merač teploty, ktorý vám ukáže aktuálnu teplotu daného bodu. Čo je ale naozaj pôsobivé je fakt, že teplotu môžete merať aj po odfotení niektorého zo záberov. FLIR tvrdí, že nameraná teplota by mala mať presnosť do niekoľkých stupňov (Fahrenheit). Dáta o teplote senzor uchováva pri všetkých záberoch nafotených cez aplikáciu FLIR.

Nakoniec jedno dobre vychladené
Nakoniec jedno dobre vychladené

Fotografie z aplikácie FLIR telefón ukladá v rozlíšení 640 x 480, takže nejde o nič svetoborné. Celkovo však vyzerajú veľmi dobre. Nemôžeme zabudnúť na to, že ide o telefón, ktorý ich fotí, nie samostatný prístroj.

CAT S60: Výkon a výdrž batérie

CAT S60 nie je vzhľadom na svoju cenu vybavený rovnako, ako jeho konkurencia. O tom však svedčí už len samotný displej, ako aj procesor Snapdragon 617. V jeho výbave nechýbajú ani 3 GB RAM pre veľmi decentný multitasking, s ktorým konkrétne som nemal žiaden problém. Zapínanie termovízie síce trvá celkom dlho a aplikácia padá častejšie, než by som očakával, no telefón ako celok je vyladený viac než dobre. Otvára sa tu otázka či by Snapdragon 820 nezvládol prácu s FLIR lepšie než Snapdragon 617. To sa možno dozvieme v ďalších iteráciách tohto unikátu.

Screenshot_20160817-130231

Výdrž batérie je jednou z tých oblastí, ktoré budú cieľovú kategóriu záujemcov zaujímať najviac. V tomto aspekte je CAT S60 absolútnym víťazom. Jeho 3 800 mAh batéria dokáže zariadenie poháňať celé dni. Skvelá výdrž je výsledkom procesoru, ktorý nie je príliš, no ani primálo výkonný, ako aj displeju s akurátnym rozlíšením. Pri bežnom používaní CAT S60 som hravo prekonal hranicu dvoch dní. Keď však príde čas na dobitie, nemusíte čakať 8 hodín. Vďaka technológii Qualcomm Quick Charge 2.0 ho nabijete do pár hodín.

CAT S60: Softvér

CAT S60 beží na takmer čistom Android 6.0.1 Marshmallow. Nebudeme teda zbytočne spomínať všetky funkcie, ktoré fungujú na všetkých ostatných smartfónoch s touto verziou Androidu. Výrobca doň však zakomponoval niekoľko vlastných funkcií, ako napríklad správu o vodotesnosti či výstrahu snímača vodotesnosti. Telefón vám tak vie povedať, aby ste nezabudli poriadne zatvoriť krytky na USB porte alebo to, že je telefón príliš mokrý pre vykonávanie ďalších funkcií. Aby toho nebolo málo, CAT S60 má špeciálny režim pre reproduktory, ktoré sa vody dokážu zbaviť prehraním zvuku v správnej frekvencii.

screen-sos

Nechýba ani programovateľné tlačidlo, ktoré môžete naprogramovať pre dve situácie – dlhé alebo krátke stlačenie. Každé stlačenie dokáže otvoriť inú aplikáciu, resp. funkciu. Či už spustiť baterku alebo napríklad aplikáciu FLIR pre rýchly prístup k termovízii.

Nakoniec, SOS tlačidlo skryté pod jednou z krytiek dokáže poslať vašu polohu trom vami zvoleným kontaktom. Funkciu nastavíte prvotným podržaním tlačidla. Telefón im potom automaticky pošle SMS správu s vašou presnou polohou. Pri našom testovaní poloha fungovala až prekvapivo presne.

cat-s60-recenzia-10

CAT S60: Slovo na záver

Tak čo teda, je CAT S60 ten pravý telefón pre mňa? Dovolím si tvrdiť, že pre drvivú väčšinu ľudí pravdepodobne nie. Chce ho drvivá väčšina chlapov, aj keď preň nemajú využitie? Takmer určite áno. CAT S60 je jednoducho tak unikátny, že ľudí priťahuje len tým, ako vyzerá a aké funkcie má a to aj napriek tomu, že pre ne nemusíme mať desiatky využití. Ľudia, ktorí pracujú na stavbách, elektrikári, plynári, hasiči, poľovníci či rybári ho však určite ocenia, o tom nemám najmenšie pochybnosti.

Na telefóne je nutné spraviť niekoľko zmien. Hlavne teda zmeniť umiestnenie tlačidla pre vypnutie a zapnutie a zosilniť dvierka, ktoré prekrývajú všetky sloty pre karty. Odporúčaná maloobchodná cena pre CAT S60 je 649 EUR.

Osvetlenie zabezpečil

philipshue

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
7
Displej
6
Foto/video
7
Výdrž batérie
9
Softvér
7
Konštrukcia
9
Výkon
7