Predstavte si, že vám niekto povie o modernom smartfóne, ktorý stojí približne 200 eur a na jedno nabitie dokáže dýchať takmer tri dni. Žiadne sci-fi ale ASUS ZenFone Max.

Dominantou ASUS ZenFone Max je batéria s kapacitou 5000 mAh. Batériu dopĺňa čipset a displej, ktoré sú energeticky nenáročné, no napriek tomu dokážu pokryť všetky bežné potreby priemerného užívateľa.

Toto zariadenie disponuje 5,5-palcovým IPS displejom s rozlíšením 1280 x 720 pixelov, čo udáva hodnotu 267 ppi. Napriek zameraniu na maximálnu výdrž by sme radšej uvideli FHD panel. Pri takto veľkej uhlopriečke už je nižšie rozlíšenie ľahko badateľné.

Asus ZenFone Max
Displej smartfónu je na dnešné pomery ľahko pod priemerný

Pod kapotou nájdeme procesor Snapdragon 410, ktorého štyri Cortex A53 jadrá sú taktované na frekvenciu 1,2 GHz. 2 GB operačnú pamäť RAM dopĺňa 16 GB úložisko, ktoré je možné navýšiť o ďalších 64 GB prostredníctvom microSD kariet. Operačný systém Android vo verzii 5.0.1 Lollipop by mala postupom času dobehnúť aktualizácia na verziu Marshmallow. Primárny fotoaparát má 13 Mpx, clonu f/2.0 a automatické zaostrovanie laserom. Vpredu nájdeme obvyklú 5 Mpx kameru s rovnakou clonou f/2.0.

Zadný kryt je síce odnímateľný ale batériu nevymeníte
Zadný kryt je síce odnímateľný ale batériu nevymeníte

Po dizajnovej a konštrukčnej stránke ide o rozmernejší smartfón (156 x 77,5 x 10,6 mm). Hrubšie bočné rámiky nevadia, širšia je ale „brada“ smartfónu pod displejom. Konštrukcia smartfónu je zhotovená z kovu, no zadný odnímateľný kryt je vyrobený z plastu. Ten imituje kožu a pripomenul nám zadný kryt smartfónu Samsung Galaxy Note 4. Inak ASUS ZenFone Max pôsobí vcelku prémiovo a hádali by sme mu viac ako 200 eurovú cenovku. (heureka.sk, pricemania.sk) Ale späť k výdrži na jedno nabitie.

Širšia brada smartfónu zariadenie zväčšuje nie len opticky ale aj hmatateľne
Širšia brada smartfónu zariadenie zväčšuje nie len opticky ale aj hmatateľne

Aj keď nám predištalovaný aplikačný balast v smartfónoch nevonia, ten v ASUS ZenFone Max je v niektorých prípadoch aspoň funkčný. V menu natrafíte na dôležitú aplikáciu Šetrič napájania. Po jej otvorení máte k dispozícii celkovo päť režimov.

Asus ZenFone Max

Režim výkon dostane z čipsetu maximum, pričom je motorizácia podmienená maximálnym jasom displeja. Štandardný režim inteligentne optimalizuje výkon smartfónu a to isté sa týka aj jasu. Úsporný režim je podobný ako štandardný len s tým rozdielom, že sa deaktivuje dátová konektivita pri zablokovaní zariadenia. Super úsporný režim spraví z inteligentného mobilného telefónu hlúpy mobilný telefón. Procesor tiká na nízkych frekvenciách a prístup na internet je obmedzený úplne. Kutilov zaujme prispôsobený režim. Sami si v tomto móde môžete nastaviť výkon, dátovú konektivitu, jas displeja alebo aplikácie, z ktorých chcete prijímať notifikácie v reálnom čase.

Do smartfónu ASUS ZenFone Max sme vložili SIM kartu, absolvovali prvotné nastavenia a začali ho používať ako primárny smartfón. Zvolili sme štandardný režim, ktorý smartfón žiadnym spôsobom neobmedzuje a zároveň nežmýka procesor a displej. Pri používaní smartfónu sme sa neobmedzovali. Na priamom slnku sme zvolili maximálny jas displeja, WiFi konetivitu sme používali približne v jednej tretine z celkového času používania. Inak nám asistovala mobilná 4G sieť. Napriek dvom slotom na SIM kartu sme používali jednu SIM kartu pre hovory aj dáta, čo je štandardné pre väčšinu používateľov. Sociálne siete, messenger aplikácie, YouTube, fotoaparát, LED baterka…ASUS ZenFone Max sme používali intenzívne a aj keď nás už nebavilo 190-ty krát v poradí brúzdať nástenku Facebooku a mali sme opuchnuté prsty zo softvérovej klávesnice, ASUS ZenFone Max sa nevzdával. V noci sme samozrejme spali. 6 hodín. Celkový čas používania na jedno nabitie sa zastavil pri 67 hodinách a pár drobných minútach. Veríme, že bežný užívatelia sa hravo dostanú na hodnotu troch dní a pri úspornom režime aj ďalej. Ani si v podstate nepamätáme, kedy nám smartfón na jedno nabitie vydržal tak dlho.

Asus ZenFone Max

Batériu sme drancovali aj inak. Pripojili sme sa na WiFi a v aplikácii YouTube sme spustili video v HD 720p kvalite v režime na šírku na celú obrazovku. Tá bola samozrejme celú dobu zapnutá bez prerušenia. Jas sme nastavili na maximum a režim šetrenia sme nechali nastavený ako štandardný. Za 30 minút prehrávania z kapacity batérie ubudli 4 percentá. Po ďalšej polhodine ubudli ďalšie 4 percentá. Dve hodiny prehrávania si ukrojili zo 100% kapacity celkovo 15 percent. Za akú dobu displej ASUS ZenFone Max zhasol? 13 hodín a 26 minút. Čo sa týka teploty zariadenia, na naše prekvapenie bolo jej zvýšenie len minimálne.

Hry. Nainštalovali sme graficky náročný online titul Vainglory zo žánru MOBA hier. Zapli režim pre maximálny výkon procesora, jas nastavili na interiérových 50 percent a pustili sa do hrania. 30 minút intenzívneho hrania nás stálo 5 percent kapacity. Po hodine klesla kapacita celkovo o 9 percent. Napriek výkonnostnému režimu sa smartfón s náročnou hrou trápil. Hrať sa dala hrať, no o komforte alebo hernom zážitku sa zrovna hovoriť nedá. Snapdragon 410 jednoducho na takto náročné operácie nestačí. V tomto prípade bola zvýšená teplota cítiť, no nebola vôbec nekomfortná. Smartfón veľmi nekúril a praženicu by ste na ňom nespravili. Kocku ľadu by ale roztopil rýchlo.

Napriek veľkej batérii smartfón nie je príliš hrubý
Napriek veľkej batérii smartfón nie je príliš hrubý

Aj veľkú 5000 mAh batériu treba nabíjať. Po pripojení na nabíjačku sa za 10 minút doplnili 4 percentá kapacity. Po pol hodine v lište svietilo 12 percent a po hodine 25 percent. Z nuly na stovku sme sa dostali za 4 hodiny 22 minút. Doba nabíjania nie je zrovna ideálna a uvítali by sme jeden zo štandardov zrýchleného nabíjania. Ak budete ale ASUS ZenFone Max nabíjať v noci počas spánku tak ako väčšina, v podstate to je jedno.

Klasické microUSB nabíjanie je pomalšie
Klasické microUSB nabíjanie je pomalšie

ASUS ZenFone Max môžete dokonca použiť aj ako power banku a dobíjať iné smartfóny a smart zariadenia. Potrebovať ale budete OTG redukciu pre microUSB, keďže tento konektor musí byť na oboch stranách kabeláže.

ASUS ZenFone Max je veľký, trochu ťažší a jeho užívateľské prostredie je zbytočne prepchané rôznymi aplikáciami, z ktorých väčšinu nebudete používať. Smartfón ale ponúka nekompromisnú výdrž na jedno nabitie, čo môže byť pre niekoho väčším prínosom ako napríklad extrémne jemné rozlíšenia, tenké konštrukcie alebo vysoko taktované procesory. S týmto zariadením zhotovíte bežné snímky, môžete surfovať po internete, hltať sociálne médiá a hlavne plnohodnotne a dlho…skutočne dlho komunikovať. Ostatné detaily o tomto zariadení nájdete na oficiálnej stránke výrobcu na www.asus.com.