huawei p9

Spoločnosť Huawei, resp. jej agentúra, ktorá spravuje ich sociálne siete, sa dopustila slušného marketingového prešľapu. Na sociálnej sieti Google+ zverejnila fotografiu a popis k nej, ktorý môže navodiť dojem, že bola zhotovená smartfónom P9.

Inak podarený smartfón Huawei P9 je vybavený duálnym fotoaparátom s podpisom renomovanej foto spoločnosti Leica. Sociálne siete Facebook a Twitter pri zverejnených fotografiách nezobrazujú tzv. meta dáta, čiže informácie, ktoré hovoria o zariadení a jeho parametroch, ktorým bola daná snímka zhotovená.

Sociálna sieť Google+ však tieto informácie pri každej fotografii zverejňuje. Spoločnosť Huawei na Google+ užívateľom pri fotografii hovorí, že sa jej podarilo zachytiť krásny východ slnka, pričom snímok obohatia o hashtagy #HuaweiP9 a #OO. Výrobca nezabudol poukázať na vlastnosti snímača, ktorý je schopný zachytiť kvalitné fotografie aj za zhoršených svetelných podmienok.

Daný popis síce priamo nehovorí, že snímka bola zhotovená modelom Huawei P9, určite to ale, aj keď nepriamo, naznačuje. Fotografia bola nasnímaná fotoaparátom Canon EOS 5D Mark III s objektívom EF70-200 f / 2.8L IS II USM. Cena tohto vybavenia sa môže pohybovať medzi 4000 – 5000 dolármi (amazon.com).

© dotekomanie.cz
© dotekomanie.cz

Spoločnosť Huawei vo svojom vyhlásení v podstate pripustila, že o fotografiu sa nepostaral Huawei P9. Huawei ďalej hovorí, že ich zámerom nebolo zavádzať, ale inšpirovať komunitu a fanúšikov danej spoločnosti. Výrobca prisľúbil, že v budúcnosti budú príspevky napísané jasne a tento konkrétny post následne odstránil.

Rozhodnutie, či si spoločnosť Huawei za prešpekulovaný marketing zaslúži medailu alebo výstražný prst od technologicky zameranej verejnosti, už necháme na vás.