Ak by ste si mysleli, že projekt modulárneho smartfónu ARA od Google je ešte stále v plienkach a hudba ďalekej budúcnosti, ste na omyle. Google totižto plánuje tento smartfón predstaviť ešte v tomto roku.

Napriek avizovanému oficiálnemu predstaveniu nebude smartfón z projektu ARA komerčne dostupný. Pôjde ale o plne funkčné zariadenie, na ktorom si zgustnú rôzni vývojári ale aj hardvéroví partneri. Podobne Google postupoval pri predstavení projektu známych Google okuliarov. Predstava, že si v smartfóne budeme môcť vymieňať komponenty podľa potreby alebo zastarania je viac ako lákavá.

Potenciál takýchto smartfónov nie príliš vzdialenej budúcnosti pekne ukazuje najnovšie zverejnené video nižšie. Potrebujete úsporný e-ink displej? Jednoducho ho vložíte do smartfónu. Lepší fotoaparát? Žiadny problém. Stačí vymeniť modul. Takto by sme mohli pokračovať s reproduktormi, batériou, sadou mikrofónov napríklad pre citlivé zaznamenanie pracovné konferencie, alebo aj silným LED bleskom pre potulky tmavými miestami.

Zaujímavé bude vidieť, ako si výrobcovia poradia s dizajnom. Rôzne moduly a komponenty môžu mať rôzne tvary, farby alebo hrúbku. Možno by bolo na mieste vytvoriť jednotný štandard pre konštrukčný dizajn podobných zariadení a modulov. Na druhú stranu, takáto vizuálna rozmanitosť a originálnosť môže byť vítaná. Dnešné smartfóny totižto nie sú ničím iným, len čiernymi kvádrami s minimom odlišovacích prvkov. Česť výnimkám.

Pozrite sa, ako môže vyzerať používane modulárneho smartfónu v praxi.