Honor je dcérska značka čínskeho výrobcu Huawei, prostredníctvom ktorej produkuje cenovo veľmi príťažlivé smartfóny, ktorým sa darí nielen na domácej pôde v Čine ale aj napríklad u nás v Európe.

To, že tieto smartfóny charakterizuje hlavne pomer ceny a výbavy ešte neznamená, že by aj v tomto segmente nemala existovať vlajková loď. Príkladom je práve Honor V8, ktorý prichádza v dvoch verziách. Jedna bude dostupnejšia a tá druhá zastupuje vrchol segmentu.

Huawei Honor V8 je vybavený až 5,7 palcovým displejom, čiže podobne, ako napríklad Samsung Galaxy Note 4 či Galaxy Note 5. Dostupnejší model ponúka FHD 1080p rozlíšenie, ten druhý disponuje až QHD rozlíšením. Ide vôbec o prvý smartfón s logom Honor, ktorý ponúka takto vysoké rozlíšenie.

Dostupnejší model poháňa octa-core procesor Kirin 950 s taktom 2,3 GHz. QHD variant beží pod taktovkou čipsetu Kirin 955 s taktom 2,5 GHz. V obchod verziách nájdeme 4 GB operačnú pamäť RAM a 12 Mpx duálny fotoaparát, ktorý je presne taký istý, ako pri zariadeniach Huawei P9 a P9 Plus. Vpredu nájdeme 8 Mpx širokouhlý snímač s relatívne veľkou clonou f/2.4. Selfie za zhoršených svetelných podmienok môžu byť teda obohatené o nechcený šum. Vybrať si môžeme medzi 32 a 64 GB verziou, pričom nechýba podpora pre microSD pamäťové karty. Pre ňu je určené miesto v hybridnom slote pre dvojicu SIM kariet. Ak teda budete používať microSD kartu, do slotu sa vám zmestí len jedna SIM karta.

honor-v8

Výrobca nezabudol ani na citlivý snímač odtlačkov prstov, infračervený senzor pre ovládanie domácej elektroniky alebo 3500 mAh batériu s technológiou rýchleho nabíjania od Huawei. Výrobca siahol aj po konektore USB typ C. Samozrejmosťou je Android vo verzii Marshamllow a najnovšia verzia používateľského rozhrania EMUI.

honor_v8

Honor V8 bude od 17. mája dostupný najskôr v domovskej Číne. O prípadnej medzinárodnej expanzii sa dozvieme až neskôr. Ceny zariadení sú viac ako zaujímavé, treba však podotknúť, že sú určené pre čínsky trh.

1080p model so 4 GB RAM a 32 GB pamäťou si obyvatelia Číny môžu zadovážiť za 352 dolárov, rovnaký model, no s rozšírenou podporou pre rôzne frekvencie sietí stojí 383 dolárov a QHD variant so 4 GB RAM a 64 GB úložiskom vytiahne z peňaženiek 429 dolárov.