xiaomi mi 5
Xiaomi Mi6
Rok 2016 začal, čo sa nových modelov smartfónov týka, veľmi rezko. Hneď od jeho začiatku sme boli svedkami predstavenia niekoľkých veľmi podarených zariadení. Od Galaxy S7 a S7 edge, cez LG G5 až po Huawei P9. Všetko sú to kvalitné zariadenia, ktoré prinášajú niečo nové alebo niečo poriadne vylepšené. No a potom je tu Xiaomi Mi 5. Telefón, ktorý prišiel rok a pol po jeho predchodcovi, čo je poriadne dlhá doba. Telefón, ktorého 4 milióny kusov sa vypredali za desať minút. Telefón, ktorý je oveľa lacnejší, než všetky vyššie spomenuté modely. Prečo je taký populárny? Čítajte ďalej.

TIP: Xiaomi Mi 5 najlacnejšie kúpite v tomto obchode

V prvom rade spĺňa všetky základné požiadavky pre to, aby sa zaradil do kategórie high-endov. Má krásny displej, rýchly procesor, snímač odtlačkov prstov, ktorý je výborný, veľkú batériu a rýchle LTE (aj keď v tomto na Slovensku zaostáva, k čomu sa dostanem neskôr). Namiesto toho, aby si zaň Xiaomi pýtal 700, ba dokonca viac EUR, si v domovskej Číne účtuje slušných 227 EUR. Samozrejme, v prípade, ak si ho chcete dať doručiť na Slovensko, je cena pomerne vyššia. Zároveň je nutné spomenúť, že Xiaomi ponúka celkom tri verzie svojej vlajkovej lode. Tá, ktorú sme recenzovali je tá najzákladnejšia. Ponúka 3 GB RAM a 32 GB úložisko. Kúpiť si však môžete aj prevedenie s 3 GB RAM a 64 GB úložiskom alebo to najlepšie, čo spoločnosť ponúka, keramickú verziu so 4 GB RAM a 128 GB úložiskom. Stále je to však približne polovica toho, čo si účtujú ostatní výrobcovia. Znie to zaujímavo? Ja viem. Počkajte ale, kým vám opíšem, čo všetko a v akom štýle to zvláda.

Xiaomi je veľmi zaujímavá spoločnosť hneď z niekoľkých dôvodov. Tým prvým je fakt, že sa na rozdiel od zvyšku výrobcov nesnažia zarobiť priamo predajom svojich zariadení. Namiesto toho sa snažia vyťažiť čo najviac peňazí predajom vecí, ktoré si ich zákazníci kúpia prostredníctvom ich telefónov. Tento prístup im umožňuje ponúkať najnovšími technológiami nabité smartfóny za najnižšie ceny na trhu.

Samozrejme, pre mnohých je veľkou neznámou práve dostupnosť novinky od Xiaomi. Oficiálne si ho na Slovensku kúpiť nemôžete, aj keď, niektorí dovozcovia ho už predávať začali. Vzhľadom na to, že nový Mi 5 predstavili počas Mobile World Congress v Barcelone sa dá špekulovať o tom, že sa Xiaomi zahráva s myšlienkou vstúpiť aj na náš trh. No nebolo by to skvelé?

xiaomi-mi-5-9

KRÁSNY DIZAJN ZA ZLOMOK CENY

Xiaomi Mi 5 je krásne zariadenie, ktoré je spracované naozaj kvalitne. Výrobca použil prémiové materiály, ako napríklad kov a sklo. Jeho dizajn má však aj svoje mínusy. Sklo na zadnej strane je síce krásne a naozaj pôsobí prémiovo, no šmykľavejší telefón som v ruke asi ešte nemal. Zošmykne sa naozaj zo všetkého. Prirovnal by som to k puku na ľadovej ploche. Gáborík by sa s ním dokázal vyšantiť, no či by to telefón zvládol, je už iná vec.

xiaomi-mi-5-10

Zadná strana prekrytá sklom sa zaobľuje smerom k tej prednej, kde ju po bokoch stretáva kovový rámik. Vďaka tomu sa drží veľmi pohodlne. Aj napriek tomu, že je šmykľavý, keď je na stole, som nemal pocit, že by mi mal spadnúť alebo že by sa mi šmýkal z ruky, keď ho držím. Horšie to je počas šoférovania, ak ho máte vo vrecku. Ak si ho zabudnete vyložiť niekam, odkiaľ nevypadne, pripravte sa na dolovanie spopod sedačky. Dosť už o šmykľavosti, poďme sa pozrieť, ako vyzerá aj z iných uhlov.

xiaomi-mi-5-7

Na pravom boku sa nachádzajú ovládacie tlačidlá. Hneď hore je ovládanie hlasu, hneď po tým je tlačidlo pre vypnutie a zapnutie zariadenia. Musím povedať, že po Samsungu má Xiaomi asi najlepšie spracované tlačidlá. Kliknutia sú jasné a vždy viem, keď som ho stlačil alebo nie. Dobrá práca! Na ľavej strane zas nájdete slot pre dve micro SIM karty. Horná strana je vybavená infra červeným portom, ako aj vstupom pre 3,5mm slúchadlá. Nakoniec, na spodnej strane nájdete USB typ C port pre nabíjanie a reproduktor.

Zadná, v našom prípade biela, zadná strana je prevažne prázdna. V spodnej tretine nájdete logo „Mi,“ vľavo hore zas 16 Mpx senzor, vedľa ktorého Xiaomi umiestnil dvojtónový blesk pre čo najlepšie vyváženie bielej.

xiaomi-mi-5-3

Prednú stranu som si nechal zvlášť, preto je zdobená dominantou vo forme 5,15-palcového displeja. O ňom o malú chvíľu. Vľavo hore nájdete malé „Mi“ logo, v strede zas reproduktor pre hovory. Po jeho bokoch sa nachádza proximity senzor (vľavo) a predný fotoaparát (vpravo) s rozlíšením 4 Mpx. Na spodnej strane zas nájdeme domovské tlačidlo, v ktorom je ukrytý výborný snímač odtlačkov prstov. Po jeho bokoch sa nachádzajú kapacitné tlačidlá.

xiaomi-mi-5-8

PÝCHA MI 5 V PODOBE DISPLEJA

Ako som spomenul dominantou prednej strany je prirodzene displej. V prípade Xiaomi Mi 5 je to 5,15-palcový IPS panel s rozlíšením 1 920 x 1 080. V Xiaomi sa rozhodli, že ostanú pri FHD rozlíšení, a to aj napriek tomu, že prvotné informácie naznačovali, že siahnu po Quad HD paneli. Pixelová hustota 428 ppi výkonný Snapdragon 820 nijako nezaťažuje a tak máte v rukách zariadenie, ktoré je pripravené roztrhať každú jednu aplikáciu, ktorú naň hodíte.

Farby na Xiaomi Mi 5 sú skutočne krásne, živé a v žiadnom prípade nie sú prestrelené, ako to bývalo zvykom pri iných výrobcoch. Dobrou správou je aj čitateľnosť na priamom slnku. Ani raz sa mi nestalo, že by som mal potrebu zájsť do tieňa, kde by som si prečítal email, ktorý mi prišiel. Displej samozrejme nie je tak kvalitný, ako v prípade Samsungu s ich AMOLED panelmi, no je na veľmi vysokej úrovni.

mi5-vykon

VÝKON NA ROZDÁVANIE

Všetky tri verzie Xiaomi Mi 5 poháňa výkon chrliaci drak, Snapdragon 820. Vďaka ich novým štyrom Kryo jadrám, Qualcomm v porovnaní so Snapdragon 810 ovešaný samými problémami s prehrievaním, sľubuje až dvojnásobný výkon. Nečudujem sa, pri Snapdragon 820 je to úplne iná káva.

Základná 3GB/32GB verzia prichádza s dvomi jadrami o takte 1.8 GHz a dvomi Kryo jadrami o takte 1.6 GHz. Vyššie verzie 3GB/64GB a keramická verzia majú jadrá nataktované na 2.15 GHz, resp. 1.6 GHz. Vo všetkých troch modeloch sa zároveň nachádza najvýkonnejší grafický čip Adreno – Adreno 530.

V teste jedného jadra Snapdragon 820 porazil aj procesor Exynos 8890, ktorý poháňa telefóny ako Galaxy S7 či Galaxy S7 edge. Zároveň môžem potvrdiť, že je približne dvakrát tak výkonné, ako Snapdragon 810 v Nexus 6P. Zo strany Qualcommu je to teda obrovský úspech a pre zákazníkov jednoznačná radosť z používania. Horšie to dopadlo pri teste, do ktorého boli zapojené všetky jadrá. V tomto teste sa Snapdragon 820 zastavil niekde na úrovni Exynos 7420 z minuloročného Galaxy S6. Zároveň je však podstatne výkonnejší, než Snapdragon 810 z minulého roka.

Aby som nevynechal ani (ne)obľúbené benchmarky, prikladám aj namerané skóre. V AnTuTu sa mu podarilo dosiahnuť 131 978 bodov, GeekBench 3 (single-core) hlásil 2 312 bodov, zatiaľ čo v multi-core teste dosiahol slušných 5 390 bodov. Basemark OS 2.0 nameral 2 171 bodovGFX 3.1 Manhattan (1080p offscreen) úctyhodných 30 fps.

xiaomi-mi-5-2

OKRESANÁ PODPORA LTE

Súčasťou každého čipsetu je aj vstavaný LTE modul a tu nastáva celkom veľký problém. Xiaomi Mi 5 totiž nepodporuje 800 MHz frekvenciu, ktorú používajú traja naši najväčší operátori – Orange, Telekom a O2. Túto frekvenciu operátori využívajú hlavne na pokrytie väčšieho územia, ktoré nie je tak zastavané, a preto sa dokáže šíriť na väčšie vzdialenosti. V mestách sú ďalej využívané frekvencie 1 800 MHz a 2 600 MHz, ktoré telefón podporuje. Ak ste ako ja a väčšinu času trávite v meste, vyhrali ste. V mojom prípade som Xiaomi Mi 5 vyzbrojil SIM kartou od Telekomu pre hovory, SMS správy, atď. a SIM kartou od 4ky pre dáta. Získal som tak veľmi atraktívnu kombináciu toho najlepšieho, čo sa dá skombinovať. Samozrejme, nemyslite si, že pri strate 4G signálu ostanete bez internetu. Mi 5 podporuje aj 3G pripojenie, ktoré je stále dostatočne rýchle snáď na všetky potreby.

Xiaomi-Mi-5-miui

SKUTOČNE ŽIJÚCI EKOSYSTÉM

Spomínam si ešte na čas, keď som si MIUI nainštaloval na HTC HD2. To bol fakt zážitok, toľko chýb v ich systéme som snáď ešte nevidel. Keď si na to spomínam pri používaní Xiaomi Mi 5 je až zarážajúce, ako celé prostredie vyladili a vymakali. Ide však o neutíchajúci proces. Pri samotnom predstavení zariadenia to spomenul aj Hugo Barra, ktorý podotkol, že žiaden iný výrobca neposiela toľko aktualizácií ako Xiaomi. Ich MIUI pritom označil ako livingOS, teda žijúci operačný systém. Nedá sa nič iné, než súhlasiť. Po rozbalení Mi 5 na mňa čakalo hneď niekoľko aktualizácií, z toho jedna mala takmer 900 MB.

Čo sa samotného prostredia MIUI týka, je to taký sladkokyslý príbeh. Niekto ho má rád, niekto zas nie. Ja som si naň vedel zvyknúť veľmi rýchlo. Problém mi dokonca nerobila ani absencia tlačidla pre prehľad nainštalovaných aplikácií (App Drawer). Viem si ale predstaviť, že pár ľudí s tým problém môže mať. Vyskúšal som teda, aké ťažké je nahodiť a prispôsobiť iný launcher. Stiahol som Nova Launcher a pustil sa do nastavenia. Po desiatich minútach som nemal čo robiť a domovská obrazovka telefónu vyzerala presne tak, ako som chcel.

Screenshot_2016-04-14-04-53-42_com.miui.home
Screenshot_2016-04-14-04-53-47_com.miui.home
Screenshot_2016-04-14-04-53-59_com.miui.home
Screenshot_2016-04-14-04-54-18_com.miui.securitycenter
Screenshot_2016-04-14-04-54-32_com.android.deskclock
Screenshot_2016-04-14-04-54-48_com.miui.home
Screenshot_2016-04-14-04-54-56_com.miui.compass
Screenshot_2016-04-14-04-55-08_com.android.calculator2

Xiaomi do Mi 5, tak ako aj do iných svojich zariadení, zabudoval aj obchod s témami, pesničkami a všeličím ostatným, vďaka čomu si ho môžete prispôsobiť naozaj podľa seba. Musím však pochváliť kvalitu predinštalovaných aplikácií (nemyslím tým bloatware). Aplikácie ako hodiny, kalkulačka, kompas a ďalšie sú skutočne nádherné. Parádne je spravená aj správa notifikácií. V nastaveniach si môžete vybrať to, ktorá aplikácia vám môže posielať aké notifikácie. Veľmi rýchlo som tak dokázal odstaviť otravné aplikácie, ktoré mi vyhovovali vo všetkom, akurát v notifikáciách nie.

Prostredie z dielne Xiaomi je v kombinácii so Snapdragon 820 ozajstná fajnota. Nezaznamenal som ani jedno zaseknutie, ani jedno zaváhanie, jednoducho nič, čo by ma odradilo od jeho používania. Vždy, keď som do ruky zobral Mi 5 som vedel, že sa naň môžem spoľahnúť, čo je asi najdôležitejšia vlastnosť akéhokoľvek dobrého telefónu.

xiaomi-mi-5-13-1600-w

FOTOAPARÁT LEN PRIEMERNÝ

Toto je skutočný oriešok. Ešte pred rokom, možno rokom a pol by som si bol povedal, že foťák na Xiaomi Mi 5 je skutočne niečo iné. Niečo, čo nemá nikto a niečo, na čo môžu byť v Xiaomi pyšní. Po tom, ako som videl, ako fotí taký LG V10, nové iPhony, Google Nexus 6P či Galaxy S7 však tento pocit ani zďaleka nemám. Za všetkými týmito zariadeniami Mi 5 zaostáva vo farbách, ostrosti a celkovom podaní obrazu. Spoločnosť totiž spolieha na engine spracovania fotografií od Qualcommu, ktorý je naozaj základný. Apple, Samsung, Huawei a LG investujú poriadne peniažky práve do tejto oblasti a je to poznať.

Xiaomi Mi 5 má však kvalitný senzor, o tom niet pochýb. Rýchlosť aplikácie aj samotného fotoaparátu je pozoruhodná. Páči sa mi aj 4-osová stabilizácia, ktorá v mnohých aspektoch predbehla tú v Galaxy S7. Spoľahnúť sa môžete aj na kvalitnú selfie kameru, čo z Xiaomi Mi 5 robí taký poloprázdny, poloplný pohár. Foťák vás nesklame a zároveň ani neohúri. Na jednu stranu vám postačí na bežné zábery, pre tie krajšie by som radšej volil niečo ako Galaxy S6/S7 či dokonca LG G4/G5. Fotografie v plnej veľkosti nájdete tu.

IMG_20160407_144818
IMG_20160407_163626
IMG_20160407_163644
IMG_20160407_163644_1460042877484
IMG_20160407_163722
IMG_20160407_163730
IMG_20160407_163859
IMG_20160407_163859_1460042796977
IMG_20160407_163900
IMG_20160407_163915
IMG_20160407_163928
IMG_20160407_163947
IMG_20160408_132119
IMG_20160408_134655

BATÉRIA NA JEDEN – DVA DNI

Nakoniec tu máme nikdy nekončiacu otázku batérie a jej (ne)výdrže. V prípade Xiaomi Mi 5 je to taký bežný, jednodňový príbeh nabíjania a vybíjania. Jeho 3 000 mAh batéria pracuje s novou technológiou v displeji, ktorá má byť až o 17 percent energeticky šetrnejšia, než minulé generácie. Svoje v relatívne dobrej výdrži zohral aj energeticky úsporný procesor Snapdragon 820.

Celkovo som sa s Mi 5 nedostal nad dva dni používania. Možno, ak by mi len ležal na stolíku a ani by som sa na neho nepozrel by toho zvládol viac. Počítajte však s dňom a pol pohodlného používania, čo znamená, že nabíjať budete pravdepodobne musieť každý večer. Budete však mať istotu, že vám bez problémov vydrží celý náročný deň.

V umelých testoch, napríklad zo servera GSM Arena vychádza, že by ste mali vedieť fungovať štyri dni, ak by ste každý deň hodinu volali, hodinu si pozreli web, hodinu pozerali video. Ja mám po pár hodinách 50% batérie, pričom sa nedá povedať, že by som ho tieto dva dni nejak extrémne zaťažoval. Keď som tak spravil, dostal som sa na spomínanú jednodňovú výdrž.

xiaomi-mi-5-1

TAK KTORÝ, LUKÁŠ

Tak čo teda, Lukáš. Je Xiaomi Mi 5 dobrá kúpa? Oplatí sa doň investovať ťažko zarobené peniažky? Jednoznačne. Áno. Možno to je iPhone alebo Galaxy S7 „pre chudobnejších,“ no to by som nebral ako nevýhodu a áno, je to ďalší čínsky telefón, ktorý sa snaží ako farebný kvet lákať na vysoký výkon a nízku cenu. Práve naopak. Za ušetrené peniaze toho môžete mať oveľa, oveľa viac. Či už príslušenstvo alebo polovicu dovolenky v Chorvátsku. Zároveň som si všimol, že celý imidž spoločnosti, ktorý mnohý popísali ako čínske jabĺčko už neplatí. Je naozaj vidieť, že v Xiaomi sa posnažili a Mi 5 je ich originálny produkt. Kvalita prevedenia by síce v niektorých aspektoch mohla byť lepšia, no som si istý, že toto vyladia.

Xiaomi prináša dostatočný výkon, spracovanie a výbavu na to, aby sme ho hravo zaradili medzi ostatné high-end smartfóny. Myslel som, že OnePlus prišiel s telefónom, ktorý ohrozí najväčších výrobcov, Xiaomi to s Mi 5 úplne ale úplne zmenil. Práve toto je telefón, ktorého by sa mali výrobcovia Android smartfónov obávať najviac.

eb

Za zapožičanie Xiaomi Mi 5 pre recenziu ďakujeme obchodu Everbuying.net.

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
9
Displej
8
Foto/video
7
Výdrž batérie
7
Softvér
9
Konštrukcia
8
Výkon
9