Úvod Zaujímavosti Chcete lepšiu výdrž batérie na telefóne? Vyskúšajte tieto 4 jednoduché triky!

Chcete lepšiu výdrž batérie na telefóne? Vyskúšajte tieto 4 jednoduché triky!

Ak chcete predlžiť životnosť svojej batérie, či už je v smartfóne, v notebooku alebo v aute, dodržiavanie týchto štyroch rád určite pomôže.

30

V tomto článku nájdete zopár dobrých rád, ktoré vám pomôžu predĺžiť životnosť Li-ion batérií (či už ide o batérie v smartfóne, notebooku, aute…). Tieto tipy sa sústredia hlavne na predĺženie životnosti batérií. Ak chcete vedieť, ako predĺžiť výdrž, prečítajte si tento článok:

1. Používajte ju

Li-ion batérie degradujú, aj keď ich nepoužívate. Obzvlášť, ak nie sú nabité. Aj po relatívne krátkom čase tak môžu stratiť veľkú časť svojej kapacity.

Kvôli tejto skutočnosti výrobcovia často špecifikujú dátum, do ktorého bude batéria držať väčšinu kapacity. Ak kúpite staršie zariadenie (aj keď nebolo nikdy používané), počítajte s výrazne kratšou životnosťou batérie.

2. Nevystavujte ju extrémnym teplotám

Tak ako ľudia, aj Li-ion batérie sú najšťastnejšie pri teplotách v rozmedzí 20-25 stupňov Cezia. V teplejšom prostredí sa zničí ochranná vrstva, ktorá následne musí byť opravená, čo stojí časť kapacity batérie.

PREČÍTAJTE SI: TOP 7 tipov, ako predĺžiť výdrž a životnosť batérie (ktoré naozaj fungujú)

V chladnejšom prostredí sa zas chemické reakcie vo vnútri akumulátora spomalia, čo tiež nie je zrovna ideálne. Chlad však celkovo Li-ion batérie poškodzuje oveľa menej ako teplo.

3. Už žiadna pamäť

Pri starších technológiách (napr. Nikel-Kadmiová) bolo známe, že batérie majú pamäť. V tej dobe bolo ideálne akumulátor zakaždým úplne nabiť a vybiť. Čiastočné nabíjanie/vybíjanie dramaticky znižovalo kapacitu. To však s príchodom Li-ion technológie nie je pravda. Dnes už platia iné pravidlá.

Pamäťový efekt je v prípade Li-ion batérií veľmi malý. Mali by ste však vedieť niekoľko jednoduchých postupov, ktoré na degradáciu pôsobia oveľa viac. Ak batériu necháte niekoľko týždňov/mesiacov na poličke, ideálne by mala byť nabitá na cca 20%. Ak batériu nabíjate a vybíjate iba trochu, mali by ste ju držať okolo 50%. Je lepšie, ak sa opakovane nabije na 55% a následne vybije na 45%, než aby tento cyklus pokračoval v rozmedzí 100-90%.

4. Rýchle nabíjanie a vybíjanie

Li-ion batérie nemajú rady extrémy. To platí aj pre rýchle nabíjanie, prípadne vybíjanie (QuickCharge 3.0). V oboch prípadoch je baterka vystavená zvýšenému množstvo stresu, čo sa premietne do zvýšenia jej teploty a opäť sme pri probléme č. 2.

Ak teda chcete predlžiť životnosť svojej batérie, či už je v smartfóne, v notebooku alebo v aute, dodržiavanie týchto štyroch rád určite pomôže.