Samsung Galaxy A5 a Galaxy A3 (2016)
Keď sa dnes hovorí o nižších triedach smartfónov, zväčša je na mysli inteligentný telefón so slabšími technickými špecifikáciami a z obyčajných – zväčša plastových – materiálov, ktoré výrobcu nevyjdu príliš veľa. Samsung však túto definíciu dostupnejších mobilných zariadení mierne pozmenil – nižšiu hardvérovú výbavu netradične skombinoval s prémiovými materiálmi ako je kov či zaoblené ochranné sklo. A výsledok? Budete prekvapení.

Kombinácia pekného zovňajšku a obyčajných špecifikácií priláka predovšetkým zákazníkov, ktorí radi nosia šperky alebo iné luxusne vyzerajúce doplnky. A práve pre takúto cieľovú skupinu je určený ešte čerstvý model Galaxy A5 spolu s dostupnejším Galaxy A3, ktoré v týchto dňoch prichádzajú na Slovenský trh s cenovkami 309 a 399 eur. My sme sa pozreli na ich precízne a kvalitné konštrukčné spracovanie, fotoaparát, výdrž a aj problémovú nadstavbu TouchWiz.

Hlavné rozdiely

Ich technické špecifikácie sú viac-menej identické. Rozdiel spozorujete pri veľkosti uhlopriečky zobrazovacích panelov, rozlíšení displejov, čipsetoch, veľkosti kapacity batérií aj operačnej pamäti RAM.

Oproti minuloročným generáciám dostali vyššie rozlíšenie, viac megapixelov, iný čipset, rýchle nabíjanie či väčšie batérie. Hardvér ako interná pamäť alebo operačná pamäť zostali však bez akýchkoľvek zmien.

samsung-galaxy-a3-a5-4

Konštrukcia

Obidva modely vyzerajú nádherne z každého jedného uhla pohľadu, hoci ich hrúbka oproti minuloročným kúskom mierne narástla. Majú matný hliníkový rámik a dva kusy (predná aj zadná strana) elegantného 2.5D ochranného skla Gorilla Glass 4, vďaka ktorému je ergonómia držania v dlaniach naozaj skvelá, k čomu prispieva i hrubšia konštrukcia. Odporúčam ale používať ochranné puzdro, ktoré dokáže zakryť displej. Časom sa vám môže pri oblastiach, kde je sklo zahnuté, objaviť zopár maličkých škrabancov.

TIP: Páči sa vám Samsung Galaxy A5? Kúpiť si ho môžete aj online.

Musím rovnako priznať, že po vizuálnej stránke sa mi Galaxy A3 aj A5 páčia viac ako súčasné vlajkové lode z radu Galaxy S6. Kov navyše zdobí i kraje populárneho Home tlačidla pod displejom, kde je ukrytý 360-stupňový snímač odtlačkov prstov s celkom rýchlymi reakciami. Na bokoch displeja si zase môžete všimnúť veľmi tenučké rámiky, takže zobrazovací panel vyzerá presne tak, ako by mal pri každom modernom a predovšetkým v štýlovom smartfóne.

samsung-galaxy-a3-a5-1

Zadná strana aj v tomto prípade obsahuje mierne vyčnievajúci fotoaparát s kovovými rámikmi. Vedľa neho nájdete obyčajný LED blesk. Snímač srdcového tepu tu budete tentokrát hľadať márne, Samsung ho nepoužil zrejme kvôli výraznému navýšeniu nákladov. Prsty v tom ale nepochybne má aj snaha udržať hardvérovú výbavu na úrovni najnižšej triedy. Nevšedná kombinácia má zrejme prilákať menej technicky zdatných používateľov so zmyslom pre elegantne vyzerajúce výrobky, čo môžu byť najmä staršie generácie nežnejšieho pohlavia. Drvivá väčšina našich čitateľov by bez akýchkoľvek pochýb radšej siahla po Android smartfóne s neporovnateľne lepšími technickými špecifikáciami z identickej cenovej kategórie.

recenzia-galaxy-a5-samsung-1

V obchodoch nájdete až štyri farebné prevedenia. V našom teste sme mali čierne a zlaté. Najviac sa mi ale páčila čierna, tá mala nielen tmavú zadnú stranu konštrukcie, ale aj tmavší hliníkový rámik po bokoch tela. Druhá mala zadnú stranu aj hliník dozlata.

Reproduktor s mikrofónom bez problémov zvládali i hlučnejšie prostredie. Skvele bolo počuť obe strany telefonického rozhovoru. SIM karta operátora sa vkladá do konštrukcie prostredníctvom vysúvacieho modulu na boku smartfónov, a to isté platí o microSD karte.

recenzia-samsung-galaxy-a5-1

Displej

Ak by som mal ukázať prstom na dve výhody Samsung Galaxy A3 a Galaxy A5, po elegantnej a pevnej konštrukcii by to nepochybne bol zobrazovací panel. Obraz na displeji je totiž neskutočne krásny. Samozrejme, farby sú aj tentokrát trošku výraznejšie, čo mi ale ako milovníkovi vysokého kontrastu iba vyhovovalo. Pochváliť taktiež musím čiernu farbu, ktorá bola skutočne čierna, alebo maximálnu a minimálnu úroveň jasu, pretože či už som smartfóny používal počas slnečného dňa alebo v tmavej miestnosti, ani jedenkrát som sa nestretol so situáciou, kedy by som niečo zle videl alebo by ma displej svojou svietivosťou príliš znervózňoval. Manuálne nastavovanie úrovne jasu som ale realizoval takmer vždy, keď som prechádzal z jedného prostredia do druhého. To však robím asi pri každom smartfóne, ktorý používam. Každému z nás vyhovuje odlišná úroveň jasu, takže niekomu môže automatická regulácia úplne vyhovovať. Nastavenia displeja zahŕňajú i možnosť zvoliť profil zobrazovania – na výber je AMOLED Kino či AMOLED Fotografia, respektíve prispôsobivý, ktorý je nastavený ako základný. Pri HTC One A9 som sa mohol z AMOLED režimu prepnúť do klasického LCD, takže keď som mal chuť na reálnejšie farby, nezabralo mi to viac ako pár sekúnd. A také niečo mi chýba aj pri Samsung zariadeniach. Ak ale zostaneme pri porovnaní s One A9, podľa testu webu PhoneArena jas Galaxy A5 dosahuje maximálne 479 nitov a minimálne 1 nit, zatiaľ čo A9 iba 345 a až 11 nitov.

recenzia-galaxy-a5-samsung-3

K dispozícii sú tu dve rozdielne uhlopriečky. 5,2″ a 4,7″ displeje potešia najmä tých, ktorí majú priemerne veľké dlane. Menší počet palcov by som odporúčal najmä ženám, priateľka si ho totiž veľmi pochvaľovala, vrátane ideálnej veľkosti konštrukcie. Dobre sa jej držal ako v jednej, tak aj v oboch dlaniach. Pozorovacie uhly sú výborné, čo ale už nie je pri modernejších smartfónoch nič neobvyklé.

Čo sa týka rozlíšenia, tak to pri Galaxy A5 dosahuje Full HD a pri Galaxy A3 iba HD. Pri spomínaných veľkostiach displejov to ale stačí. Detaily sú jemné, pozeranie filmov bolo preto oveľa pútavejším zážitkom. A nielen to. S telefónom som sa musel jednoducho neustále hrať len preto, aby som sa popri tom mohol pozerať na tak špičkové zobrazovacie kvality.

recenzia-samsung-galaxy-a5-2

Fotoaparát

Keď som videl technické špecifikácie Galaxy A3 a A5, ani by mi nenapadlo, že budem fotoaparát niekedy chváliť. Samsung vybavil obe novinky 13 Mpx senzorom s viac ako priemernou kvalitou. V noci to síce nebolo úplne TOP, no určite by sa našli mnohí, ktorým by to bohate vyhovovalo. Denné zábery sú však viac ako priemerné a to isté platí aj o prednom 5 Mpx fotoaparáte s kapacitami odfotografovať kvalitnú selfie panorámu. Menší problém som postrehol iba pri jasnejšom svetle, kedy to smartfón trošku preženie s bielou farbou. Nejde ale o nič katastrofické.

Pri natáčaní maximálne Full HD videí (30 fps) vám bude asistovať užitočná optická stabilizácia obrazu, ktorá viditeľne zredukuje trasenie rúk. Samotná kvalita videí je na podobnej úrovni ako fotografie. Natáčať sa dá pri rôznych režimoch – smartfóny zvládnu spomalený aj zrýchlený záber. Virtuálny obchod spoločnosti Samsung navyše ponúka možnosť stiahnuť ďalšie foto režimy.

Používateľské prostredie aplikácie fotoaparátu občas sekalo, najmä ak sa zariadenie dlhšie neresetovalo. Spomalenie bolo dokonca cítiť i pri rýchlom spúšťaní prostredníctvom dvojitého stlačenia Home tlačidla pod displejom. Čo sa týka prvkov používateľského prostredia, aplikácia je prehľadná a má intuitívne ovládanie. Prehľadné boli aj jej nastavenia.

Nižšie na záberoch si môžete všimnúť problémové svetlo, ktoré keď je príliš jasné a silné (fotoaparát namierite priamo na slnko alebo syntetický zdroj ako je pouličná lampa), dokáže fotografiu badateľne pokaziť. To isté platí o nočných záberoch, kde je dokonca vidieť aj menší šum. A to isté platí, ak náhodou fotografujete v interiéroch so zhoršenými svetelnými podmienkami. Svetelnosť majú ale oba smartfóny viac ako slušnú. Taktiež môže byť občas problém so zaostrovaním na blízke objekty (takzvané makro). Mne sa to niekedy podarilo až na tretí alebo štvrtý pokus.

20160128_121749 20160128_121855 20160128_121816

20160130_174907_Richtone(HDR) 20160131_183112 20160201_113006

20160128_144603_Richtone(HDR)

20160201_115641_Richtone(HDR) 20160201_115832 20160201_174742 20160126_162332 20160128_122142 20160128_122504 20160130_161139

Softvér a výkon

TouchWiz, TouchWiz, TouchWiz… stále dokola tá istá pesnička. Ešte, že nám vďaka novému Marshmallow a opäť vylepšenej nadstavbe stále ostáva nádej. Ak však nový TouchWiz taktiež zlyhá, Samsung môžu čakať menšie problémy. Oba smartfóny prejavovali náznaky spomalených reakcií a neplynulého fungovania operačného systému. Niekedy sa obrazovka dokonca zastavila aj na niekoľko sekúnd. Galaxy A3 bol na tom badateľne horšie. Podobné scenáre sa totiž pri jeho používaní objavovali podstatne častejšie. Prsty v tom ale môže mať aj iba 1,5 GB operačná pamäť. Množstvo súčasných čínskych modelov za 100 euro ponúka aspoň 2 GB RAM. Je preto veľmi smutné, že keď sa pozriete na hardvérovú výbavu trojnásobne drahšieho low-end smartfónu, uvidíte tam takúto špecifikáciu. Pre TouchWiz je však aj 2 GB málo, optimálnych by bolo tak 3 GB. Po prvom spustení bolo k dispozícii niečo cez 10 GB úložiska, pričom celková kapacita predstavovala 16 GB.

Aktuálny TouchWiz (Android 5.1 Lollipop) ponúka niekoľko šikovných inteligentných funkcií, medzi ktorými nechýba ani sledovanie očí používateľa, vďaka čomu smartfón ponechá displej zapnutý tak dlho, koľko sa naň dotyčný bude pozerať. Biometrická technológia zase umožňuje uložiť viacero odtlačkov našich prstov, takže si jeden nastavíte na palec a ďalší napríklad na ukazovák.

Samsung Galaxy A5 poháňa novší čipset Snapdragon 615, ktorý je typický pre aktuálnu mid-range triedu. Nenáročné hry si užijete, v prípade graficky komplexnejších titulov už ale musíte počítať s horšími podmienkami na hranie. Menšia verzia dostala minuloročný Snapdragon 410, ktorý je výrazne slabší, preto neočakávajte žiadne zázraky. Nenáročnému používateľovi ale stačí.

Pochváliť taktiež musím aj zvukový výstup. Okrem prispôsobenia zvuku cez krátky manuálny proces môže aktivovať aj funkcionalitu SoundLive+ či elektrónkový zosilňovač, ktorý však vyžaduje externé slúchadlá. Integrovaný reproduktor za veľa nestál, aj keď bol nadštandardne hlasný. Audio mágiu si teda užijete až po pripojení príslušenstva v podobe spomínaných slúchadiel alebo externých reproduktorov. Kvalitu zvuku by som mohol prirovnať ku kvalite výstupu HTC One A9. Občas sa mi ale zdalo, že nové Galaxy majú mierne navrch.

Screenshot_2016-01-22-10-01-49
Screenshot_2016-01-22-10-29-08
Screenshot_2016-01-23-02-56-53
Screenshot_2016-01-23-16-32-03
Screenshot_2016-01-23-16-32-47
Screenshot_2016-01-23-16-34-01
Screenshot_2016-01-23-16-34-04
Screenshot_2016-01-25-08-26-30
Screenshot_2016-01-25-12-18-38
Screenshot_2016-02-04-08-11-55
Screenshot_2016-02-04-08-12-10
Screenshot_2016-02-04-08-12-13
Screenshot_2016-02-04-08-12-25
Screenshot_2016-02-04-08-12-38

Batéria

S výdržou nevymeniteľných 2900 a 2300 mAh batérií problém nebol, práve naopak. Novinky pri bežnom používaní vydržali s prehľadom jeden celý deň. A to aj v takom prípade, kedy som si občas zapol menej náročnú hru. Pri porovnaní s výdržou HTC One A9 boli teda moje skúsenosti neporovnateľne lepšie. Mnohých navyše určite poteší rýchle nabíjanie, na ktoré sa vyžaduje použitie priloženej nabíjačky. Na plnú kapacitu stačí iba hodinu a dvadsať minúť, najrýchlejšie to ale ide hlavne na začiatku. Počas jednej kávy, ktorá by trvala tak 30 – 40 minút, dokážete doplniť až okolo 50 až 65% batérie, za čo má Samsung veľké plus. Ako navyše odhalil test webu PhoneArena, Galaxy A5 – čo sa týka výdrže – hravo poráža aj OnePlus X či Motorolu Moto G. To isté platí o rýchlosti nabíjania.

recenzia-galaxy-a5-samsung-2

Záver

Juhokórejskému gigantovi sa podarilo vytvoriť niečo, na čo by pred rokom asi nikto nepomyslel. Skombinovať prémiové prevedenie s low-end výbavou však nemusí byť vôbec zlý nápad. Niečo také padne vhod asi každému, kto by chcel pekne a kvalitne vyzerajúci smartfón za nižšiu sumu, akú si výrobcovia pýtajú za súčasné hi-end modely.

Zobraziť Samsung Galaxy A3 v obchode.

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
9
Displej
10
Foto/Video
8
Výdrž
9
Výkon
5
Softvér
4
Konštrukcia
10