Úvod Elektromobilita Šéf automobilky Nissan: Samojazdiace vozidlá budú realitou do štyroch rokov

Šéf automobilky Nissan: Samojazdiace vozidlá budú realitou do štyroch rokov

0

S rapídne rýchlym rozvojom robotiky sa začína objavovať čoraz viac výrobcov automobilov, ktorí začínajú alebo už nejaký ten čas sústredia pozornosť vývoja aj na plnohodnotný autonómny režim a všetky jeho podstatné aspekty.

Ak si teda chcú súčasnú trhovú pozíciu udržať i naďalej, nemajú vlastne ani na výber. Vozidlá, ktoré dokážu realizovať pohyb bez jediného zásahu živého šoféra, podobne ako KITT zo slávneho seriálu. Sú totiž blízkou budúcnosťou osobnej prepravy. A ako tvrdí CEO spoločnosti Nissan, autonómne vozidlá sa do hlavného spotrebiteľského prúdu dostanú už počas následujúcich štyroch rokov.

Do roku 2020 by tak malo byť dostupných niekoľko modelov od rôznych značiek, ktoré nás dokážu nielen odviezť bez toho, aby sme sa vôbec museli chytať volantu, ale nás aj na určitom mieste po jednoduchom zavolaní bez akýchkoľvek problémov vyzdvihnú.

Podľa môjho názoru ide o prechod, ktorý bude trvať tak od troch do štyroch rokov, vďaka čomu dokáže priniesť plnohodnotnú autonómnu jazdu. Nepôjde teda iba o autonómnu jazdu na diaľnici alebo na obyčajnej ceste: to je jednoduché, dokážeme to aj teraz. Pôjde o plnohodnotnú autonómnu jazdu za každých podmienok – diaľnice, dediny, mestá,“ uviedol Carlos Ghosn, súčasný šéf automobilky Nissan.

Kto bude prvý?

Popredné automobilky v týchto dňoch vedú vo vývoji čo najdokonalejšieho autopilota veľkú vojnu. A nechýba medzi nimi ani moderná Tesla s jej čoraz úspešnejšími elektromobilmi. Tie autonómny režim dostali prostredníctvom softvérovej aktualizácie ešte len nedávno, no zatiaľ má viac obmedzení ako slobody, za čo môže snaha amerického výrobcu zredukovať pravdepodobnosť vzniku dopravnej nehody.

S postupným vývojom sa ale ich majitelia dočkajú prísunu ďalších aktualizačných balíčkov, ktoré súčasnú úroveň samojazdiacich kapacít vozidiel Tesla posunú ešte vyššie.