Zdá sa, že náš život je čoraz viac a viac úzko spätý s neustále sa vyvíjajúcou technológiou. V mnohých prípadoch je to pomoc a zjednodušenie niektorých činností, no má to samozrejme aj mínusy. Napríklad vtedy, keď technika sklame.

Na sklamanie techniky sa však nemôžu sťažovať washingtonskí väzni. Na približne tri tisícky sa usmialo šťastie, a to vďaka softvérovej chybe, ktorá zapríčinila ich predčasné prepustenie na slobodu.

O udalosti informoval server BcnStar.

Pre využívanie moderných technológií v tomto smere sa Ministerstvo náprav štátu Washington rozhodlo už v roku 2002, a preto bol zavedený nový systém pre vypočítavanie skrátenej doby trestu za dobré správanie. Výpočet spočíval v započítavaní plusových bodov a určenie doby, o ktorú má byť pôvodný trest skrátený. Nikto však nie je dokonalý a aj majster tesár sa niekedy utne, a tak prístroj, ktorý bol určený len na jednu dôležitú vec, skrátil väzňom dobu pobytu za mrežami v priemere o 49 dní. To je však len priemer, niektorí šťastlivci išli domov skôr až o dva roky.

O chybe sa pritom vie už od roku 2013, kedy sa na predčasné prepustenie väzňa sťažovala rodina obete. Podľa odhadov bolo predčasne prepustených približne 3 200 väzňov. Celú záležitosť však ministerstvo začalo riešiť až teraz, no systém bude opäť funkčný až začiatkom budúceho roka. Dovtedy sa však bude dĺžka skráteného trestu vypočítavať ručne-stručne.

Aby však mali všetci pokoj na duši, Ministerstvo pracuje na lokalizácii predčasne prepustených väzňov, aby si mohli zvyšný trest za mrežami dosedieť.