Úvod Zaujímavosti EÚ chce zakázať Facebook a sociálne siete – deťom do 16 rokov

EÚ chce zakázať Facebook a sociálne siete – deťom do 16 rokov

43

Áno, čítate správne. Európski tvorcovia legislatívy hodlajú schváliť zákon, podľa ktorého bude každý, kto prechováva dáta používateľov pod 16 rokov, považovaný za kriminálnika. Veľkým korporáciám sa to samozrejme nepáči, pretože to môže spôsobiť pokles návštevnosti ich lukratívnych sociálnych sietí.

Jediný spôsob, ako by sa mohli legálne dostať k e-mailovým službám či Facebooku alebo Instagramu, je schválenie od rodičov, že tieto vymoženosti digitálneho veku môžu používať. Ako informuje web TNW, väčšina poskytovateľov online služieb momentálne požaduje vek minimálne 13 rokov. To sa ale dá celkom jednoducho obísť, stačí keď dotyčný pri registrácii zaklame.

O odpore zmeny upozornil web FT. Veľa spoločností z USA vraj zahájilo masívny lobbing, aby nové legislatívne nariadenie nevošlo do platnosti. Ich biznis sa totiž točí okolo počtu používateľov ich služieb, takže pokles čísiel môže spôsobiť buď malý alebo veľkých pád profitu. K dispozícii je už dokonca aj online petícia.

Zákon má za úlohu zjednotiť legislatívu na ochranu dát používateľov. A keďže nejde o smernicu, po dvojročnom tranzitnom prechode sa automaticky stáva právne záväzný.