Posledné roky sme mali príležitosť vidieť, ako autá na klasický pohon prostredníctvom fosílnych palív – mŕtve zvieratá a rastliny – upadajú do zabudnutia. Nie je sa čomu čudovať, sú tu medzi nami už vyše sto rokov a ešte stále sme sa od tejto primitívnej a zastaralej technológie neposunuli dopredu.

To sa však má podľa renomovanej automobilky zo Švédska čoskoro zmeniť. CEO spoločnosti Volvo oznámil, že v blízkej budúcnosti začne zákazníkov zaujímať prevažne hi-tech elektromotor bez akýchkoľvek emisií, čo bude mať vo veľkej miere na svedomí aj rastúca digitalizácia nášho sveta.

Presun z osvedčenej klasiky na moderné technológie môžeme v automobilovom priemysle vidieť pri obrovskom záujme o vozidlá s americkou značkou Tesla. Na podobný smer sa dokonca dalo aj Porshe, BMW, Mercedes či dokonca Aston Martin. Je teda len otázkou času, kedy sa pridajú i ďalší výrobcovia z brandže.

Do roku 2020 až 10%

Volvo ďalej oznámilo, že počíta s takými štatistikami, podľa ktorých by až 10% z ich globálnych predajov boli za necelých päť rokov práve elektromobily. Do portfólia majú čoskoro pribudnúť nové hybridy z celej modelovej rady a do roku 2019 aj plnohodnotné elektromobily.

Veríme, že nastal čas pre elektrické vozidlá, aby vyšli z úzadia technologického sveta a stali sa hlavným prúdom,“ prezradil podľa webu Fortune Håkan Samuelsson, súčasný šéf Volvo Car Group. Tieto vyhlásenia tak nepriamo naznačujú záujem aj snahu vyvíjať moderné produkty na nabíjanie.

Dostali sme sa do bodu, kedy je kalkulácia nákladov verzus výhody pre elektrifikáciu takmer pozitívna. Batérie sa zlepšili, náklady išli dole a verejná mienka elektrifikácie nie je už otázkou,“ uviedol jeden z významných výskumníkov švédskej spoločnosti, Dr. Peter Mertens.