Úvod Zaujímavosti Európska únia chce tresty za nenávistné názory, ľudí môžu aj trestne stíhať

Európska únia chce tresty za nenávistné názory, ľudí môžu aj trestne stíhať

35

Ministri spravodlivosti členských štátov Európskej únie chcú priateľskejší internet. Vyplýva to z ich snahy, prostredníctvom ktorej majú za spoločný cieľ eliminovať neustále rastúce množstvo nenávistných diskusií na sociálnych sieťach. To sa však poslednú dobu týka najmä témy o utečencoch z vojnových oblastí Blízkeho východu.

O celej záležitosti informoval web aktuality.sk, ktorý sa odvoláva na informácie renomovaného média faz.net.

Príslušné opatrenia má už momentálne na stole Európska komisia.

Ak by sa tie aplikovali aj do praxe, dotknutí prevádzkovatelia najväčších sociálnych sietí, ako je Facebook, Twitter a ďalšie, budú musieť v krátkom čase odstrániť každý jeden nenávistný a zároveň nahlásený názor na iného človeka alebo rovno celú skupinku ľudí. Niektorí používatelia môžu byť dokonca aj trestne stíhaní. Hlásenie takýchto aktivít má umožňovať špeciálna telefónna linka, na ktorej iba jednoducho udáme šíriteľa s bližšími podrobnosťami.

Pred samotnou implementáciou sa ale ešte musí uskutočniť séria niekoľkých rokovaní, kde obe strany prediskutujú technické možnosti a na základe dosiahnutých výsledkov navrhnú ďalší postup.

Snaha ministrov má podľa všetkého súvis s masívnym príchodom imigrantov na územie štátov EÚ a príslušným odporom zo strany Európanov, ktorí často ľudí v núdzi označujú rasistickými či vulgárnymi prezývkami.