Úvod Zaujímavosti Umelá ruka obnovila pacientov hmat!

Umelá ruka obnovila pacientov hmat!

Stojíme na začiatku novej éry protéz nahradzujúcich jednotlivé časti tela. Americká agentúra DARPA totiž nedávno vyvinula umelú ruku, ktorá pacientovi vrátila hmat!

2

Strata končatiny musí byť hrozná a tragická životná udalosť. Bohužiaľ, zatiaľ nemáme technológiu zo Star Wars, ktorá amputovanú ruku či nohu relatívne jednoducho nahradí. Čo nie je však môže byť. Americká agentúra DARPA v minulosti sľúbila, že čoskoro vyvinie protézu, ktorá obnoví pacientov hmat. Tak sa aj stalo.

Prvý úspešný prototyp momentálne testuje neznámy muž. Agentúre sa úspešne podarilo voperovať mu do mozgu čip, ktorý vysiela špecifické elektrické šoky, kedykoľvek sa ruka niečoho dotkne. Výsledok? Pacient doslova cíti umelú ruku.

Všetko sa testovalo relatívne jednoducho. Vedci sa dotýkali jednotlivých prstov na ruke a pacient vravel, ktorých prstov sa dotkli. Zvládol dokonca aj test, pri ktorom sa dotli dvoch prstov naraz.

Ešte potrvá, než sa táto technológia začne bežne používať, no konečne sme spravili prvý krok! Momentálne vieme vďaka senzorom citlivým na tlak obnoviť hmat, treba však ešte nejakým spôsobom sprostredkovať vnímanie teploty a pod. Všetko vyzerá veľmi sľubne a určite sa máme na čo tešiť.