foto: techregear.com

Spoločnosť Google dala vývojárom aktuálne viac priestoru na dýchanie, respektíve skôr pre ich aplikácie a hry. Po novom môžu vývojári nahrávať do obchodu Google Play aplikácie a hry s veľkosťou do 100 MB.

Doteraz to bolo 50 MB na jeden .apk inštalačný súbor a dôvod je jasný. Dnešné smartfóny sú vybavené displejmi s veľkou hustotou pixelov, čo má za následok aj vyššie rozlíšenie grafiky v aplikáciach, pokiaľ chcú vývojári poskytnúť používateľom patričný komfort.

Dnešné aplikácie sú oproti minulosti vybavené oveľa obšírnejšou funkcionalitou a možnosťami, často obsahujú aktívne prvky, a to sa logicky postaralo aj o nárast ich objemu.

Čo sa týka nás užívateľov, v obchode Google Play sa nám zobrazí varovanie o nadmerných dátach, až keď aplikácia alebo väčšinou hra prekročí veľkosť 100 MB a bude potrebné dosťahovať súbory dodatočne pri inštalácii.

Samozrejme 100 MB je na dnešné dátové balíčky relatívne dosť, preto treba byť pri sťahovaní obozretný a dbať na pripojenie cez Wi-Fi. Rovnako tak inštalácia napríklad 90 MB aplikácie bude trvať o niečo dlhšie ako štandardne, v konečnom dôsledku však táto zmena prispeje ako vývojárom, tak aj nám.

Tí môžu vytvárať prepracovanejšie aplikácie a my ich s radosťou budeme používať.