Je všeobecne známe, že ak vlastníte počítač od Apple, je omnoho menšia šanca infiltrácie zariadenia nejakým vírusom, než v prípade Windowsu. Mýtus o tom, že na Macy neexistujú žiadne vírusy, však bol už dávno vyvrátený a zdá sa, že bude ešte horšie. 

Čo sa týka samotného operačného systému, človek by čakal, že taký MacBook bude bezpečnejší, než počítač s Windowsom. Výskumníci však nedávno našli spôsob, ako počítač so systémom OS X infiltrovať, a to na ten najnižšej úrovni.

Rozdiel medzi novým červom a obyčajným vírusom je ten, že sa zavŕta priamo do systému. Je teda o level nižšie, než antivírusová ochrana a rôzne ďalšie skenovacie programy. Tým pádom sa nikdy nedozviete, že niečo nie je v poriadku.

Ak zistíte čo sa deje, preinštalujete a aktualizujete systém, nič tým nedosiahnete

To však stále nie je najväčší problém. Dajme tomu, že sa nejak dovtípite, čo sa deje a rozhodnete sa s červom skoncovať. Aktualizujete, prípadne preinštalujete celý softvér a voilá, nič ste tým nedosiahli. Červ sa totiž pred podobnými akciami chráni a sám seba nainštaluje spolu s ďalšou aktualizáciou.

Možnosť takéhoto útoku začína zdvíhať vlnu obáv, pretože by hackerom dovolil infiltrovať počítače bez možnosti jednoduchej nápravy. Útočníci by tak mali prehľad o všetkom, čo sa v nakazenom počítači deje. Najúčinnejší spôsob, ako vírus odstrániť, je jednoducho počítač či notebook vyhodiť a kúpiť si nový. Väčšina ľudí a organizácií totiž nie je schopná fyzicky otvoriť počítač a elektricky preprogramovať pamäťový čip.

Podobné vírusy používa napríklad americká tajná služba NSA, pri svojich špehovacích aktivitách. Dokumenty, ktoré odhalil Edward Snowden a výskum od Kaspersky Lab ukázali, že NSA vyvinula veľmi sofistikované spôsoby špionáže.