Huawei sa v poslednom čase poriadne darí. A keď vravím, že poriadne darí, tak to tak aj myslím. Ponúka vynikajúce zariadenia za tie správne ceny a to nesmierne láka nielen slovenského zákazníka. Pri ich najnovšej vlajkovej lodi sa výrobca rozhodol zahodiť označenie Ascend a telefón jednoducho nazval Huawei P8. Podarilo sa mu presvedčiť nás o svojich kvalitách? Čítajte ďalej.

Huawei je už známy tým, že si pri navrhovaní a výrobe zariadení dáva extrémne záležať. Spoločnosť ponúka nádherné zariadenie, v ktorých je vidieť každý jeden prepracovaný detail. Nový P8 je jednoznačne dôkazom tejto snahy. Jeho sexepíl podčiarkuje hlavne kovová unibody konštrukcia a celková hrúbka, ktorá nepresahuje 6,4 milimetrov.

Dizajn tohto smartfónu sa dá opísať ako minimalistický, zároveň aj napriek zaobleným rohom pôsobí hranato s jasne definovanými líniami. To však nie je nič zlé, naopak to vyzdvihuje jeho eleganciu. Vďaka jeho hrúbke, resp. jej nedostatku a relatívne tenkým rámikom je P8 výborným zariadením pre milovníkov ovládania jednou rukou. Celkovo sa tak vymyká trendu čoraz väčších zariadení.

TIP: Huawei P8 je vhodný pre každého, kto hľadá jedinečný smartfón.

Pri bližšom pohľade na zariadenie na ľavej strane nenájdeme nič. Naopak, na pravej strane sa nachádza tlačidlo pre vypnutie a zapnutie, slot pre microSD kartu a slot pre SIM kartu. Každá vlajková loď by mala mať do detailu prepracované tlačidlá. Nie je nič horšie, ako keď sa snažíte stlačiť tlačidlo zmeny hlasitosti a vôbec neviete, či ste vôbec niečo zatlačili. Tlačidlá na P8 sú kvalitné a veľmi precízne. Pri stlačení dostanete okamžitú odozvu formou kliknutia, čo je obrovské plus. Na vrchnej strane sa nachádza vstup pre audio zariadenia a na spodnej strane už klasicky microUSB port. Po jeho stranách nájdeme vyvŕtané diery, čo naznačuje, že P8 ponúka stereo reproduktory. Bohužiaľ je to tak len kvôli dizajnovému prevedeniu, zvuk hrá len z ľavých otvorov, v pravých sa nachádza mikrofón. Na prednej strane nakoniec nájdeme LED diódu, predný fotoaparát, reproduktor a zvyšok senzorov.

huawei-p8-2

Displej

Novinka od Huawei ponúka 5,2-palcový IPS LCD displej s 1080p rozlíšením, vďaka čomu si vyslúžil pixelovú hustotu 424 ppi. Takéto rozlíšenie je priam ideálne pre smartfóny podobných rozmerov. Oproti Quad HD panelu je taktiež energeticky úspornejší.

Displej je jasný a reprodukuje pestré farby plné kontrastu. Viditeľnosť na slnku, ako aj z rôznych uhlov je vynikajúca, aj keď na nový Galaxy S6 bohužiaľ nemá. V nastaveniach si dokonca môžete zmeniť, do akej teploty majú byť ladené farby. Či už chcete chladnejšie alebo teplejšie farby je len na vás, mne najviac vyhovovalo základné nastavenie. Celkovo je displej na P8 nádherný a nesklame ani toho najprísnejšieho kritika.

huawei-p8-4

Výkon

Podobne ako aj predchádzajúce smartfóny z dielne Huawei, aj P8 vo svojom srdci nesie čipset vlastnej výroby. V jeho prípade ide o procesor Kirin 930 s ôsmimi jadrami o takte 2GHz. Procesoru sekundujú 3GB operačnej pamäte RAM a grafický čip Mali-T628 MP4. Huawei vyrába aj prémiovú verziu s Kirin 935, ktorý tiká na takte 2.2GHz.

S výkonom Huawei P8 som bol absolútne spokojný. Zariadenie bolo rýchle, na dotykové vstupy reagovalo bez meškania a problém mu nerobili ani rôzne animácie, multitasking či náročnejšie aplikácie. Hry na novinke taktiež bežali bez väčších problémov.

Batéria

V poslednej dobe sme sa stretli s väčším počtom zariadení, ktoré obetovali kapacitu batérie, aby následne mohli zmenšiť hrúbku konštrukcie. Tento trend pokračuje aj s P8, do ktorého sa zmestil 2 680 mAh akumulátor. Dôkazom chýbajúcej šťavy je aj priemerná výdrž, s ktorou sa mi nepodarilo dosiahnuť viac ako 14 až 16 hodinovú výdrž so štyrmi hodinami zapnutého displeja (screen-on time). Tí z vás, ktorí telefón nemajú v rukách celý deň budú samozrejme spokojní. Ak si však na P8 plánujete zahrať aj pár hier, tak vás varujeme, nebude to vôbec pekné, resp. dlhé. Na druhej strane, P8 prichádza s funkciou rýchleho nabíjania, vďaka ktorej sa nabije extrémne rýchlo.

huawei-p8-5

Fotoaparáty

Na zadnej strane sa nachádza 13 Mpx fotoaparát s optickou stabilizáciou obrazu. Vzhľadom na hrúbku zariadenia je obrovským úspechom, že sa Huawei vôbec podarilo napchať takýto senzor do tak tenkého telíčka. Huawei tvrdí, že ide o vôbec prvé zariadenie so štvorfarebným RGBW senzorom, vďaka čomu produkuje fotografie s lepším kontrastom, než konkurencia. Uzávierka fotoaparátu je relatívne rýchla, vďaka čomu nebudete musieť trpieť rozmazané fotografie. Výbornou vychytávkou je aj rýchly prístup k fotoaparátu. Stačí jednoducho dvakrát stlačiť tlačidlo zníženia hlasitosti a je to.

Kúpiť Huawei P8 s kvalitným 13 Mpx fotoaparátom

huawei-p8-8

Z kvality fotografií som ostal veľmi milo prekvapený. Ostrosť je presne taká, aká ma byť a detaily sú jasne viditeľné aj pri priblížení. Celkový obraz je pritom príjemne nasýtený farbami a kontrast je skutočne na veľmi dobre úrovni.

Predný 8Mpx fotoaparát vás taktiež nenechá v štichu. Huawei sa však rozhodol, že svoje zariadenie vybaví niečim, čo volá „Perfektná selfie.“ V podstate ide o skrášlenie, ktoré môžete ovládať jednoduchými posuvníkmi. Táto funkcia sa dá pri posunutí všetkých posuvníkov na maximum dostať na novú úroveň, veď posúďte sami! :D

huawei-p8-fotka-1
huawei-p8-fotka-2
huawei-p8-fotka-3
huawei-p8-fotka-4
huawei-p8-fotka-5

huawei-p8-3

Softvér

Čo sa softvéru týka, Huawei P8 beží na Android 5.0 Lollipop. Na základný, resp. stock Android sa však vôbec nepodobá. Je to vďaka/kvôli používateľskému rozhraniu Emotion UI, ktoré mi osobne až tak nesadlo. Huawei doň nezabudoval takmer žiaden Material Dizajn, čo dosť zabolí, keďže takmer všetky známejšie aplikácie, ako aj používateľské rozhrania konkurencie ho adoptovali.

Z čoho som ostal asi najviac sklamaný bol chýbajúci prehľad všetkých nainštalovaných aplikácií. Po inštalácii aplikácie sa jej ikonka automaticky objaví na ploche. Je to teda štýl iPhonu, keď máte plochu plnú ikoniek, a to aj vtedy, keď ich tam nechcete. Vyriešiť to môžete inštaláciou náhradného launcheru. V Google Play ich nájdete desiatky. Okrem toho máte k dispozícii niekoľko tém, vďaka ktorým si vzhľad zariadenia prispôsobíte skutočne podľa seba.

Pri testovaní som zaznamenal niekoľko zásekov, pri ktorých som presvedčený, že boli spôsobené slabším odladením nadstavby. Huawei svoje zariadenia pravidelne aktualizuje, a tak by tento problém mohol už čoskoro odstrániť.

huawei-p8-screen-10
huawei-p8-screen-9
huawei-p8-screen-8
huawei-p8-screen-7
huawei-p8-screen-6
huawei-p8-screen-5
huawei-p8-screen-4
huawei-p8-screen-3
huawei-p8-screen-2
huawei-p8-screen-1

huawei-p8-7

Zhrnutie

K čomu som teda pri testovaní prišiel? Huawei to s P8 skutočne zabil. Myslím to v tom najlepšom slova zmysle. Aj napriek niekoľkým softvérovým bugom máte k dispozícii zariadenie, ktoré jednoducho funguje, je krásne a nesklame vás ani po výkonnostnej stránke. Zamrzí slabšia výdrž batérie, no to je niečo, s čím pri takto tenkom zariadení musíte rátať.

Za 16GB verziu si zaplatíte 499 eur, zatiaľ čo prémiovejšia, 64GB verzia môže stáť až 599 eur.

AKCIA: Kúpiť Huawei P8 (16 GB) za 403,90 €.

Ďalšie odborné recenzie na smartfón Huawei P8 nájdete na Recenzie.SME.sk

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
8
Displej
7
Foto/video
7
Výdrž batérie
5
Výkon
7
Softvér
6
Konštrukcia
8