Nedávno sme sa dostali za prvú polovicu roku 2015 a môžeme zhodnotiť, že sme videli množstvo zaujímavých Android zariadení. Či už ide o Samsung Galaxy S6 edge so zakriveným displejom, LG G4 s koženým zadným krytom alebo supervýkonný vodeodolný Sony Xperia Z4 tablet. Nedávno tiež všetkých nízkou cenou šokoval Meizu MX5 a za zmienku stojí aj Xiaomi Mi Note Pro.

Konečne sme sa však dostali do druhej polovice tohto roka a tešiť sa môžeme na ďalšie zaujímavé Android smartfóny a tablety. Poďme si teda zrekapitulovať, čo náš čaká a neminie.

OnePlus 2

V poslednej dobe veľmi často skloňujeme meno novej vlajkovej lode od čínskej spoločnosti OnePlus. Tá minulý rok celý set šokovala kvalitným smartfónom s high-end špecifikáciami a nízkou cenou. Nie nadarmo mu spoločnosť dala prezývku „zabijak vlajkových lodí.“ Do konca minulého roka predala takmer milión kusov a tento rok predaje úspešne pokračujú.

Od OnePlus 2 teda očakávame veľa. Zariadenie bude pravdepodobne o niečo drahšie, než minuloročný model. Vieme však, že ponúkne kvalitnejšie materiály. Plast vymení za kov a tešíme sa aj na krycie sklíčko Gorilla Glass 4.

RENDER: Je toto OnePlus 2?

Zaujímavý bude aj procesor Snapdragon 810 v2.1. Ide o druhú verziu problémového čipsetu od Qualcommu. Tá prvá je neslávne známa kvôli nadmernému prehrievaniu. Potvrdený je aj šnímač odtlačkov prstov, ktorý má byť rýchlejší, než Touch ID na iPhonoch.

Prepokladáme, že zariadenie ponúkne aj 5,5-palcový full HD displej, 3 GB LPDDR4 pamäte RAM a 13-16 Mpix zadný fotoaparát. Predstavené bude 27. júla.

Samsung Galaxy Note 5

Druhým očakávaným zariadením je výkonný phablet od Samsungu. Telefón by mal uzrieť svetlo sveta niekedy začiatkom septembra, prípadne ešte v auguste. Ponúkne nový procesor Exynos 7422, 3-4 GB pamäte RAM a už dlhšie sa šepká o 4 100 mAh batérii. Pôjde o veľký skok, oproti 3 220 mAh akumulátoru z minulého roka.

SÚHRN: Samsung Galaxy Note 5 – čo všetko môžeme čakať?

Nakoniec, očakávame, že sa Samsung zbaví plastového zadného krytu, ktorý má pripomínať kožu. Miesto neho snáď použije skutočnú kožu, prípadne sklo alebo kov. Aj slot na microSD kartu by sa hodil.

LG G Pro 3 / LG G4 Note

Zaujímavé bude aj nové high-end zariadenie od LG. Nie je síce úplne isté, či juhokórejský výrobca nejaké predstaví, no súdiac podľa množstva dohadov a uniknutých informácií je to celkom pravdepodobné.

Zariadenie by malo využívať nový čipset Snapdragon 820 od Qualcommu s Kryo jadrami taktovanými na 3 GHz. Potešia aj 4 GB pamäte RAM a údajný 6-palcový QHD (2560 x 1440p) displej.

Prečítajte siSnapdragon 820, 4 GB RAM a 27 MPix fotoaparát – LG G4 Pro sa blíži

Výrobca by tiež mal použíť zadný fotoaparát s optickou stabilizáciou a 20,7 Mpix senzorom. Vpredu nájdete 8 Mpix „selfie“ kameru.

Meno produktu zatiaľ nie je jasné. Môže ísť o LG G Pro 3, LG G4s, LG G4 Note, prípadne niečo úplne iné. Nepoznáme ani dátum predstavenia.

HTC Hero smartfón

Po debakli s HTC One M9 a M9+ sa taiwanský výrobca HTC rozhodol, že niekedy v októbri 2015 ešte jedno high-end zariadenie. Nový Hero smartfón má byť všetkým, po čom fanúšikovia HTC túžia. Ponúknuť by mal nový dizajn, kvalitnú konštrukciu, výkonné komponenty vnútri a snáď aj nízku cenu.

Prečítajte si: HTC sa ospravedlnilo investorom za zlé výsledky. V októbri vraj uvidíme špeciálny produkt

Nexus (2015)

Samozrejme, tešíme sa aj na nový Nexus. Zariadenia z tejto série každý rok ukazujú, akým smerom sa bude uberať Android. Minuloročný Nexus 6 šokoval vysokou cenou. Výroba, nového modelu by sa však mala vrátiť späť k LG a cenovka nového Nexusu snáď nebude až taká vysoká.

Môže vás zaujímať: Nexus 5 (2015) nebude založený na LG G4 – navrhnú ho od základu

Situácia okolo Nexusov je však tento rok o niečo komplikovanejšia. Už dlhšiu dobu sa totiž špekuluje o tom, že jeden smartfón pre Google vyrobí aj výrobca z Číny. Voľba nakoniec podľa všetkého padla na Huawei. je teda možné, že sa v roku 2015 dočkáme dvoch smartfónov s rad Nexus? Jeden môže byť menší (4,7 – 5,2 palcov) a druhý zamieri do teritória phabletov (5,7 – 6,0 palcov). Uvidíme.

Jeden z mnohých konceptov Nexus smartfónu pre rok 2015
Jeden z mnohých konceptov Nexus smartfónu pre rok 2015

[poll id=“393″]