Spoločnosť Oculus, ktorá stojí za VR okuliarmi Rift, konečne odhalila ich spotrebiteľskú verziu s niekoľkými veľkými vylepšeniami. Tá by sa mala objaviť na pultoch obchodov už za pár mesiacov, a to vrátane špeciálneho ovládača Oculus Touch.

Nový model je oproti pôvodnej, vývojárskej edícii neporovnateľnejšie krajší, ľahší, pohodlnejší a predovšetkým technologicky vyspelejší, najmä čo sa týka jasnosti optiky alebo takej odozvy. Pre každé oko je k dispozícii jeden OLED displej, ktorým asistuje 360-stupňový audio systém spolu so špeciálnymi a zároveň vymeniteľnými slúchadlami.

S VR okuliarmi dostanú zákazníci vďaka spolupráci s Microsoftom v krabičke aj ovládač z hernej konzoly Xbox One, pričom originálny – s názvom Touch – by nemal byť pri spustení predaja ešte zatiaľ v ponuke.

Oculus Touch
Oculus Touch

Spolupráca so softvérovým gigantom taktiež priniesla hneď niekoľko ďalších výhod. Medzi tie najzaujímavejšie patrí možnosť streamovať hry z konzoly One priamo do virtuálneho sveta Oculus Rift.

Ovládač Touch pozostáva z netradičného vizuálneho spracovania, klasických tlačidiel a rôznych senzorov, ktoré neustále snímajú pohyby rúk používateľa, čím uskutočňujú interakciu s virtuálnym obsahom.

K VR technológii sa začalo posledné roky otáčať hneď niekoľko popredných spoločností, ako napríklad HTC a Valve či juhokórejský gigant Samsung. Ide bezpochyby o dôležitú časť našej digitálnej budúcnosti, kde obdobné produkty zmenia takmer všetko okolo nás.