Úvod Zaujímavosti VIDEO SpaceX má problémy: Raketa Falcon 9 s loďou Dragon havarovala

VIDEO SpaceX má problémy: Raketa Falcon 9 s loďou Dragon havarovala

28. júna prvýkrát havarovala raketa Falcon 9 so súkromnou zásobovacou loďou Dragon na palube. Dostala tak celý program SpaceX do obrovských problémov.

0

Už tretia zásobovacia loď tento rok nedoletela na ISS. Po dvoch nešťastných pokusoch zlyhal aj Dragon od spoločnosti SpaceX. Respektíve, zlyhala nosná raketa Falcon 9, ktorá mala ‚draka‘ dostať na obežnú dráhu.

Najprv všetko vyzeralo úplne normálne. Falcon odštartoval a prvých 139 sekúnd letel bez problémov. Potom však zmizol v bielom mraku a niečo z neho odpadlo. Následne sú na videu vidieť už iba lietajúce trosky.

SpaceX teraz bude celú nehodu vyšetrovať. Popravde, raketa Falcon 9 ešte nikdy nehavarovala, i keď raz k tomu nemala ďaleko. Je tu však ešte jeden problém. Načasovanie už nemohlo byť horšie.

Tento rok program Medzinárodnej vesmírnej stanice ISS dostal niekoľko rán. Nedoleteli k nej totiž hneď dva zásobovacie lode Progress, druhá kvôli havárii nosnej rakety. Kvôli tomu sa nakoniec odložil aj štart pilotovanej lode Sojuz. Tá mala na stanicu doviezť troch členov posádky. Včera navyše vybuchla ďalšia zásobovacia loď – americký Dragon.

SpaceX vybuch Falcon 9

Posádka má na stanicimomentálne dostatok zásob a 16. augusta ISS odštartuje japonská zásobovacia loď Kounotori. O jedlo, pitie a vzduch sa teda obávať netreba. Kvôli haváriám však museli zrušiť niekoľko experimentov, prišlo sa tak o peniaze a nové poznatky.

Bohužiaľ, to nie je všetko. Dragon na ISS viezol aj špeciálny adaptér IDA, ktorý v budúcnosti umožní americkým pilotovaným lodiam pripojiť sa k stanici. Bol to pravdepodobne najdôležitejší náklad, aký loď kedy viezla vo svojom nehermetizovanom priestore. Vyrobený bol však ešte jeden adaptér, ktorý odštartuje spolu s ďalším Dragonom a dúfajme, že už nevybuchne.

Nakoniec, kvôli havárii sa neuskutočnil ešte jeden zaujímavý pokus. Prvý stupeň rakety Falcon 9 mal totiž pristáť na lodi v oceáne. Prvé dve pristátia skončili veľkou ohnivou guľou a dúfali sme, že to tretie už bude úspešné.

Ešte pár slov k príčinám nehody. Na vine je pravdepodobne nádrž na kvapalný kyslík v druhom stupni rakety. Tá vraj praskla a spôsobila zánik Falconu.

Na tomto videu môžete vidieť výbuch rakety v spomalenom zábere.