Niekoľko posledných dní som strávil s dvomi zaujímavými smartfónmi od Samsungu. Ide o kovových krásavcov s tenučkým dizajnom Galaxy A3 a Galaxy A5. Tieto zariadenia ma naozaj zaujali a v budúcnosti ešte môžu zaznamenať úspech. Občas však môže byť ťažké vybrať ten správny telefón. Ktorý sa teda viac oplatí?

Na prvý pohľad obe zariadenia séria A vyzerajú rovnako. Líšia sa iba veľkosťou displeja. Zatiaľ čo Galaxy A3 má 4,5-palcový zobrazovací panel, Galaxy A5 sa môže pochváliť 5-palcovou obrazovkou. Tu však rozdiely rozhodne nekončia. V tabuľke dole si môžete pozrieť papierové porovnanie oboch smartfónov.

Hrubo sú vyznačené špecifikácie, ktoré sú (subjektívne) lepšie:

[table id=41 /]

Všetko však nie je iba o špecifikáciách. Dôležité je, ako sa smartfón správa. Porovnávať Samsung Galaxy A3 a A5 je náročné. Tieto zariadenia sú v mnohom identické, no cenovo sa líšia o sto eur. Oplatí sa teda investovať a dopriať si Galaxy A5, alebo to nemá zmysel a Galaxy A3 sa od svojho väčšieho brata v podstate ani nelíši? Nuž, neexistuje jednoznačná odpoveď na túto otázku. Záleží na vašich preferenciách.

galaxy-a5-1-1200-w

Displej

Obe zariadenia využívajú Super AMOLED panel od Samsungu. Prekvapivo sú však rozdiely medzi obrazovkami obrovské. Po prvé, Galaxy A3 má 4,5 palcový displej, zatiaľ čo Galaxy A5 sa môže pochváliť 5-palcovým displejom. Líši sa aj rozlíšenie. A3 má iba qHD (960 x 540) zatiaĺ čo A5 HD (1280 x 720) a verte mi, ten rozdiel je okamžite viditeľný. Raster na Samsung Galaxy A5 v podstate nepostrehnete, pokiaľ sa na zariadenie nepozeráte z piatich centimetrov. Na druhej strane, raster na Galaxy A3 si všimnete hneď. Hlavne ak ste zvyknutí na vyššie rozlíšenia. Najhoršie je to pri čítaní malého textu.

Zobrazovacie panely oboch smartfónov sa líšia aj v reprodukcii farieb. O Galaxy A5 som v recenzii napísal, že jeho farby sú trochu nevýrazné. Galaxy A3 zas disponuje neskutočne žiarivým displejom, na ktorý asi nikdy nezvyknem. Napríklad, ikonka aplikácie YouTube sa mi vždy snaží vypáliť oči. O ikonke Google Hangouts ani nehovorím.

qHD displej na Galaxy A3 má jeden vážny problém. Jeho nižšie rozlíšenie znamená, že na YouTube nemôžem pozerať HD videá. Musel som sa teda uspokojiť s ich 360p verziou. Iste, nietoré videá podporujú aj 480p, no na mobilnej aplikácii z nejakého dôvodu táto možnosť nie je.

IMG_7701

Výkon

Samsung Galaxy A3 a A5 používajú rovnaký 64-bit procesor Snapdragon 410 so štyrmi fyzickými jadrami Cortex-A53 s taktom 1,2 GHz. Výkonom teda nikoho neoslnia, no momentálne nenájdete lepší procesor pre strednú triedu. Snapdragon 410 sa v podstate vyrovná vlajkovým lodiam z roku 2012-2013 ako Nexus 4, Sony Xperia Z alebo HTC One. Momentálne sa síce nedá využiť 64-bit architektúra zariadení, no po aktualizácii na Android 5.0 Lollipop to bude možné. Potom sa môžeme tešiť na zopár koní pod kapotou navyše.

Na Samsung však mám ťažké srdce kvôli rozhodnutiu dať do Galaxy A3 iba 1,5 GB pamäte RAM. Galaxy A5 pritom má plné dva gigabajty. To sa po niekoľkých mesiacoch rozhodne odzrkadlí na výkone zariadenia a Galaxy A3 bude pravdepodobne oveľa viac lagovať. Zdá sa však, že operačný systém Android 4.4.4 s nadstavbou TouchWiz je celkom dobre odladený. Záseky v prostredí sú skôr výnimkou ako pravidlom.

Konštrukcia

Čo napísať? Nuž, oba smartfóny sú na tom veľmi dobre. Majú rovnaký dizajn a celokovovú konštrukciu so sklom Gorilla Glass 4 vpredu. Samsungu v tomto smere nemôžem vytknúť absolútne nič. Všetky časti na seba dokonale naliehajú, nič nevŕzga, tlačidlá majú krásny klik a telefóny celkovo pôsobia veľmi pevne. Vyzdvihnúť musím aj tenučký profil. Samsung Galaxy A3 je hrubý 6,9 mm a Galaxy A5 dokonca iba 6,7 mm. Sú teda tenšie ako najnovšie iPhony. Samsungu musím pogratulovať. Odviedol skvelú prácu.

Ak by som sa mal zamerať na veci, ktoré oba smartfóny odlišujú, tak na myseľ mi okamžite príde veľkosť. Galaxy A3 je o niečo menší a má oblejšie rohy. Celkovo vyzerá lepšie, to je však iba môj názor. Okolo displeja nájdete relatívne hrubé rámiky. Bolo by fajn, ak by Samsung v budúcnosti použil väčší displej, alebo ak by trochu zmenšil celé telo telefónu. V dnešnej dobe tenučkých rámikov by sa mala prispôsobiť aj stredná trieda.

IMG_7816

Fotoaparát

Obe zariadenia ponúkajú relatívne dobré fotoaparáty. Nič extra, no fotografie sú celkom pekné, farby korešpondujú s realitou a pokiaľ je dosť svetla, tak odfotíte aj pekne detailné zábery. Problém však môže nastať v šere, prípadne vnútri. Vtedy sa objavuje dosť veľa šumu farby sú občas úplne mimo a celková kvalita sa drasticky znižuje. Takto je to však pri väčšine smartfónov, takže ja som bol v podstate spokojný.

Samsung Galaxy A5 v tomto porovnaní zvíťazil. Hlavne vdaka 13 Mpix zadnému senzoru, ktorý je trochu lepší, než 8 Mpix jednotka v Galaxy A3. Ak však nie ste profesionál a nemáte obe fotky vedľa seba, nepostrehnete žiadne výraznejšie rozdiely.

Vpredu sa nachádza 5 Mpix „selfie“ kamera. To je dosť nadštandardná výbava. Málo dnešných telefónov má predný fotoaparát s tak vysokým rozlíšením. Výsledky však napriek tomu nie sú dokonalé. Oba telefóny sú v tomto aspekte rovnaké.

Záver

Ktorý telefón si teda vybrať? Nuž, musím povedať, že sa neviem rozhodnúť. Galaxy A5 je síce trochu väčší a má lepší displej a fotoaparát, no Galaxy A3 mi padol do ruky ako uliaty. Pri používaní týchto smartfónov som nepostrehol žiadne rozdiely v plynulosti či rýchlosti systéme. Všetko fungovalo veľmi pekne.

Priznám sa, že som pri používaní týchto zariadení prehodnotil svoj pohľad na strednú triedu. Nové procesory Snapdragon 410 a 615 od Qualcommu sú naozaj výkonné a majú tiež dobré GPU. Ak teda nemáte dostatok peňazí na najnovšiu vlajkovú loď, Galaxy A3 a A5 sú dobrá voľba. Hliníková konštrukcia je úplne bez chyby a všetko ostatné je dostatočne dobré, takže nebudete sklamaní.

Momentálne sú však ceny týchto smartfónov trochu prepálené. 299 eur za Galaxy A5 a 235 eur za Galaxy A3 je predsa len trochu veľa odporúčam teda pár týždňov počkať.