Meizu MX4

Meizu MX4 je momentálne jeden z najzaujímavejších čínskych telefónov na našom trhu. Prichádza totiž s high-end špecifikáciami, elegantným dizajnom a skvelým fotoaparátom za relatívne nízku cenu. Zároveň odpovedá na otázku, ako by vyzeral iPhone s Androidom.

Meizu tento zaujímavý model predstavil už v septembri, no na Slovensko prišiel o čosi neskôr. Telefón v sebe ukrýva veľmi veľa a čas s týmto zariadením som si naozaj užil. Výrobca výborne premyslel napríklad gestá na odblokovanie obrazovky, ktoré ospravedlňujú nešťastné umiestnenie tlačidla napájania na vrchnej strane. Menšie problémy som zaznamenal s plastovým zadným krytom, ktorý poriadne neprilieha a trochu vŕzga. Meizu MX4 teda určite nie je dokonalý, no pri cene, ktorá neprekračuje 300 eur, sa ani nečudujem.

meizu-mx4-balenie-1200-w

Špecifikácie Meizu MX4

  • Procesor: MediaTek MT6595 – 4 x 2,2 GHz Cortex-A17, 4 x 1,7 GHz Cortex-A7
  • Grafický čip: PowerVR G6200 MP4
  • Displej: 5,36-palcový LCD IPS full HD (1920 x 1152p) prekrytý sklom Gorilla Glass 3
  • OS: Android 4.4.4 KitKat s nadstavbou Flyme 4.0
  • Fotoaparáty: Zadný 20,7 Mpix, 2 x LED, 4K video. Predný 2 Mpix, full HD video
  • Konektivita: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.0, A-GPS, GLONASS, Beidou, QZSS, microUSB 2.0, LTE Cat.4
  • FM Rádio: Nie
  • Reproduktory: spodný monoreproduktor, slúchadlo na telefonovanie
  • Batéria: 3 100 mAh
  • Balenie: Manuál, slúchadlá, 2A nabíjačka, kábel a samozrejme Meizu MX4

iPhone s Androidom

Dizajn Meizu MX4 je veľmi podarený. Telefón dosť pripomína iPhone. Prednú stranu prekrýva sklo Gorilla Glass. Dominuje jej 5,36-palcový displej, hore nájdete reproduktor pre telefonické hovory, senzor a úplne vpravo aj 2 Mpix fotoaparát. Pod displejom je iba jedno kapacitné tlačidlo, čo je dosť zvláštne riešenie, keďže Android má tlačidlá tri. Multitasking je riešený potiahnutím palca zo spodnej strany displeja a späť sa dostanete potiahnutím hore po displeji od tlačidla domov. Väčšinou však môžete použiť aj softvérové tlačidlo späť.

Meizu svoj telefón vybavil hliníkovým rámikom, ktorý je príjemný na dotyk. Na jeho ľavej strany nájdete tlačidlá na ovládanie hlasitosti, hore je okrem tlačidla napájania aj 3.5mm jack pre slúchadlá, dole micro USB port spolu s reproduktorom a mikrofónom a vpravo nie je nič. Zadný panel z plastu sa dá jednoducho odobrať. Odhalíte tak slot pre micro SIM kartu a batériu. Tú však vybrať nemôžete. Smartfónu, bohužiaľ, chýba slot na micro SD kartu. Neodporúčam teda kupovať 16 GB variantu, pri ktorej vám kvôli systému zostane iba 9 GB voľného miesta. To je vážne veľmi málo.

meizu-mx4-displej-1200-w

Displej – jeden z najkrajších

Displej je spolu s procesorom najdôležitejšou súčasťou každého smartfónu. Meizu v tomto prípade stavil na full HD panel s trochu čudným rozlíšením 1920 x 1152 pixelov. Telefón je teda s pomerom strán 16:9,6 širší, než zvyčajne. Mne to však vôbec nevadilo. Tento 5,36-palcový LCD panel je jednoducho úchvatný. Pozorovacie uhly sú nadpriemerné a kontrast sa pri naklonení nestráca. Displej iba svieti trochu slabšie, keďže LED podsvietenie pod ním je nasmerované rovno. Páčia sa mi tenučké rámiky po stranách, ktoré vyzerajú elegantne, ale zároveň zabraňujú náhodným dotykom.

Farebné podanie displeja je výborné. Farby sú síce trochu presýtené, veľmi mi to však nevadí. Celý operačný systém je totiž veľmi pestrý a vyzerá krásne. Čo sa týka rozlíšenia, full HD (418 ppi) na 5,36-palcovom displeji úplne stačí. Ak však niekto z vás potrebuje QHD panel, môže si zaobstarať Meizu MX4 Pro.

Operačný systém – sladké gestá

Operačný systém Meizu MX4 sa dá nazvať jedným slovom: náladový. Neviem, či je to nedostatočnou optimalizáciou, alebo hardvérovými komponentami telefónu, ale občas to jednoducho nie je ono. S výkonom rozhodne problém nie je. Smartfón občas ľudovo povedané zblbne a za posledný týždeň som ho musel dvakrát reštartovať.

V podstate to však nie je až také zlé a nadstavba Flyme sa mi páči. Navyše, komu nevyhovuje, ten si môže nahodiť Nova Launcher, poprípade nejakú alternatívu. Nadstavba na Meizu MX4 je, podobne ako pri ostatných čínskych telefónoch, iPhonovská. Pastelové farby, flatové prostredie, žiadne úložisko aplikácií, všetko máte na kartách a podobne. To nie je nutne zlé a musím uznať, že sa mi veľa funkcií telefónu páči, no privítal by som väčšiu originalitu.

S50201-150213
S50201-150208
S50201-150159
S50201-145953
S50201-145938
S50201-145901

Výrobca sa pri Meizu MX4 nepochopiteľne rozhodol využiť kapacitné tlačidlo domov (to je mimochodom veľmi elegantné, svieti jemne na zeleno a funguje aj ako notifikačná dióda) a softvérové tlačidlo späť. Pri väčšine aplikácií tretích strán sa vám teda z ničoho nič na spodku obrazovky objaví čierny pás s trojuholníkom z Lollipopu. To je veľmi zvláštne vzhľadom na to, že späť sa dostanete aj potiahnutím smerom hore z tlačidla domov. Multitasking môžete zapnúť potiahnutím prsta smerom hore z dolnej hrany displeja.

Zaujali ma aj možnosti, ako odomknúť displej. Okrem tlačidla napájania, ktoré je umiestnené na hornej strane môžete poklepať po displeji, prípadne potiahnuť zhora dole, čím otvoríte notifikačnú lištu, alebo jednoducho potiahnuť zdola hore a dostanete sa na domovskú obrazovku. Aj zamykanie telefónu je jednoduché. Stačí podržať tlačidlo domov.

Najvýkonnejší Android roku 2014

Meizu MX4 podľa všetkého nemá žiadny problém s výkonom. Minimálne v benchmarkovej aplikácii AnTuTu doslova rozbil konkurenciu so skóre, ktoré prešlo cez magickú hranicu 50 000 bodov. Konkrétne môj testovací telefón dosiahol úctyhodných 52 074. Benchmarky však nie sú všetko.

S hrami a aplikáciami telefón nemá problémy. Beží pekne a zdá sa, že grafika PowerVR G6200 MP4 všetko zvláda na jedničku. Meizu MX4 patrí medzi špičku a ak chcete smartfón, ktorý rozbehne všetky hry, toto je skvelá voľba. Navyše, mobil nestojí ani tri stovky. Neuveriteľné.

S výdržou batérie je na tom Meizu výborne. Pri intenzívnejšom testovaní som ho síce musel nabíjať dvakrát denne, no inak mi v pohode vydržal dva dlhé dni. Ak však plánujete hrať veľa hier, berte si so sebou nabíjačku alebo externú batériu. Batéria s kapacitou 3 100 síce nie je zlá, no nevydrží večne.

meizu-mx4-fotoaparat-1200-w

Fotoaparát

meizu-mx4-fotak-2-1200-wČo sa týka zadného fotoaparátu, bežný používateľ by mal byť spokojný. Meizu v tomto prípade nešetril a svoj high-end model vybavil 20,7 Mpix senzorom. Kvôli autentickejším farbám pri fotení v tme pod ním nájdete dve diódy rôznej farby. Pri ideálnych svetelných podmienkach je možné spraviť vážne krásne fotky. Dokonca aj vnútri to ide bez väčších problémov. Podvečer však už kvalita klesá. Senzor, bohužiaľ, nedokáže zachytiť dostatok svetla. V noci nič extra nečakajte. Napriek tomu však fotoaparát na Meizu MX4 hodnotím veľmi pozitívne.

Množstvo detailov vyráža dych, farby sú výborné a aplikácia fotoaparátu intuitívna. Režimy prepínate jednoduchým potiahnutím prsta doprava/doľava. Veľkosť fotografie zmeníte v menu a zmienil som sa o tom, že telefón nahráva aj 4K video?

Predná kamera je na tom o poznanie horšie. Rozlíšenie 2 Mpix dych nevyrazí. Fotoaparát je skutočne nenápadný a ľahko si ho pomýlite so senzorom. Svoju prácu však odvedie vcelku slušne, i keď v horších svetelných podmienkach sú výsledky horko-ťažko priemerné. Pri dostatku svetla je však všetko v poriadku.

P50127-123507
P50127-214725
P50129-150340
P50129-151640
P50129-151704
P50129-153530
P50129-153855
P50129-154020
P50129-160008
P50129-161846
P50129-164153
P50129-202648[1]

Zhrnutie

Musím uznať, že Meizu MX4 ma príjemne prekvapil. Iste, má svoje muchy. Určite by mu prospela lepšia nadstavba. Optimalizácia telefónov od čínskych výrobcov niekedy pokrivkáva, no za necelých tristo eur je to jeden z najlepších smartfónov na trhu.

meizu-mx4-na-stole-1200-w

Oplatí sa teda kúpiť Meizu MX4? Nuž, to záleží na viacerých faktoroch. Musím pripomenúť, že 292 eur stojí 16 GB verzia. Ak chcete 32 GB, musíte si ešte štyridsať eur priplatiť. Za túto cenu však už môžete mať aj Sony Xperia Z2 alebo LG G3. Tieto telefóny majú navyše aj slot pre micro SD kartu.Nakoniec teda všetko ostáva na osobných preferenciách. Osobne si myslím, že Meizu MX4 nie je zlá kúpa. Páči sa mi elegantný dizajn, hliníkový rámik, fotoaparát, displej, výkon telefónu… Na druhej strane, softvér nie je bez chyby. Telefón občas musíte reštartovať, niekedy sa sám od seba zablokuje a zaskočí aj občasný lag. Rozhodnutie je teda na vás. Ak sa vám Meizu MX4 páči, nemôžete šliapnuť vedľa. Ak nie, presviedčať vás nejdem. Na trhu je množstvo iných smartfónov za podobnú cenu s porovnateľnou výbavou.

Otázky a odpovede

Mňa by zaujímalo ako je to v skutočnosti s fotoaparátom. Dá sa kvalita fotiek porovnať napríklad so Samsung s5 prípadne s4? A aj pri zhoršených svetelných podmienkach? Ďakujem.

Fotoaparát v Meizu MX4 má vysoké rozlíšenie a v ideálnych svetelných podmienkach produkuje skvelé fotografie. Dokonca aj vo vnútri väčšinou nemá problém, no akonáhle je svetla menej, výsledky sú o poznanie horšie. Vo fotografiách je dosť veľa šumu a problém som mal aj so zaostrením. Ak používate blesk, výsledky sú uspokojivé. Existuje aj možnosť zapnúť si HDR mód, rozdiely sú však nepatrné.

Ako je na tom baterka, jej výdrž a dĺžka nabíjania? A celkové spracovanie zariadenia, vŕzga? Alebo je dosť náchylné na škrabance? A čo obsah balenia?

S batériou som nemal problém. Držala pekne. 3 100 mAh pri 5,36-palcovom displeji hovorí samo za seba. Telefón, bohužiaľ, vŕzga. Konkrétne jeho odoberateľný zadný kryt, ktorý aspoň pri mojom zariadení dokonale nelícoval. Nevadilo mi to však. V balení nájdete telefón, návody, 2A nabíjačku, kábel a slúchadlá. Tie však neboli súčasťou môjho balenia, takže o ich kvalite neviem nič.

Ďalšie odborné recenzie na smartfón Meizu MX4 nájdete na Recenzie.SME.sk

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
9
Displej
9
Fotoaparáty
7
Signál a kvalita hovoru
8
Výkon
9
Softvér
5
Výdrž batérie
7
Konštrukčné spracovanie
7