VIDEO: Pozrite si, ako sa Bill Gates napil vody vyrobenej z ľudských výkalov!

48

Takmer tretina obyvateľov planéty Zem trpí nedostatkom pitnej vody. Tieto problémy siahajú do ďalekej minulosti a zdá sa, že riešenie je konečne na dosah ruky. Nadácia Gates Foundation totiž po rokoch úsilia vyrobila stroj, ktorý dokáže dokonale spracovať ľudské výkaly a vyrobiť z nich čistú vodu.

Ako to celé funguje? Relatívne jednoducho. Do stroja s názvom Rohini OmniProcessor vchádza ľudský odpad. Ten následne vstúpi do prehriatej rúry, kde sa z neho vyparí veľká časť vody. Tá potom putuje do špeciálnej čističky. Výsledkom je tá najčistejšia voda, akú si môžete predstaviť. Dokonca aj miliardár Bill Gates ju vyskúšal.

No počkajte, je toho viac. Vysušený odpad ide po dopravníku do spaľovne. Uvoľnené teplo poháňa parnú turbínu, ktorá pri maximálnom výkone vyrába 150 KW elektrickej energie (vtedy sa ale vyrobí menej vody). Nakoniec, popol zo spaľovne sa dá použiť ako výborné hnojivo.

Celý prístroj je dosť veľký, zaberá 8 x 23 metrov. Môže však byť odpoveďou na nedostatok vody v niektorých rozvojových krajinách. Najlepšia vec na celom projekte je, že OmniProcessor je rentabilný. Vyrába totiž dostatok energie pre svoju činnosť a niečo tiež dodáva do siete.

Čo vy na to? Ako sa vám páči myšlienka, že budete raz v budúcnosti piť svoje vlastné výlučky? Pretože skôr či neskôr to dôjde aj k nám! Na druhej strane, v Medzinárodnej Vesmírnej Stanici ISS takto ľudia fungujú už od začiatku tisícročia, takže prečo nie?