Úvod CES 2015 NVIDIA predstavila čip Tegra X1: 256 grafických jadier a 2x viac výkonu...

NVIDIA predstavila čip Tegra X1: 256 grafických jadier a 2x viac výkonu ako Tegra K1

3

Aje to tu! Podobne ako minulý rok, aj tentokrát NVIDIA vyložila karty už v januári na CES 2014. Myslím že väčšina z nás fandí Tegrám a ich neuveriteľnej grafike. No, tak môžete si byť istí, že v roku 2015 budete fandiť ešte viac. Nová Tegra X1 sa totiž pobije so superpočítačmi.

A to doslova. Podľa slov šéfa NVIDIA-e Jen-Hsun Huanga totiž ich čipset novej generácie ponúka väčší výkon ako superpočítač (z roku 1999) ASCI Red, ktorý v tej dobe zaberal 150 metrov štvorcových a na fungovanie vyžadoval pol milióna Wattov energie. Ďalších 500 000 W bolo nutné dodať na chladenie celej miestnosti.

Poďme sa teda pozrieť Tegre X1 na zúbok. Tento zázrak techniky je samozrejme plne 64-bitový. Používa štyri jadrá Cortex-A57 a štyri jadrá Cortex-A53. Taktovanie nie je známe, no rovnakú konfiguráciu má používať aj dlho očakávaný Snapdragon 810 od Qualcommu.

Viac nás však zaujíma grafika, ktorú NVIDIA dokázala vtesnať do čipsetu veľkosti nechta s odberom 10 W energie. Myslím si, že 256 grafických jadier od Maxwellu by sklamať nemalo. Aká však bude realita, zistíme neskôr.

Zaujať by vás mohli aj ďalšie superschopnosti novej Tegry. Podľa všetkého je schopná nahrávať 4K (3840 x 2160p) video rýchlosťou 60 snímkov za sekundu. Rýchlou matematikou (ktorá však nemusí nutne platiť) prídeme na to, že full HD video by mala vedieť nahrávať rýchlosťou 240 fps a HD video až 480 fps. Dvakrát viac než pri iPhone 6! No ešte raz, nemusí to nutne platiť.

Tegra X1 ďalej podporuje fotoaparáty až do 1,3 Gigapixelov. Procesor je postavený nový 20 nm výrobným procesom a podľa NVIDIA-e sa svojím výkonom môže rovnať aj herným konzolám novej generácie. Neviem ako vy, no ja sa už teraz teším na nejaké porovnanie.

Nakoniec pár slov od šéfa NVIDIA-e Jen-Hsun Huanga:

Vidím budúcnosť s autonómnymi autami, robotmi a dronmi, ktoré sú schopné učiť sa, s inteligenciou, ktorú si dnes môžeme iba ťažko predstaviť. Zabezpečia nám bezpečnejšie jazdenie, zaistené mestá a väčšie pohodlie. Aby sme dosiahli tento cieľ musíme dosiahnuť obrovské pokroky vo vizuálnom a paralelnom počítaní. Tegra X1 s jej 1 teraflopom výpočtovej sily je veľkým krokom vpred k tejto revolúcii.

Zdroj: PA