Nedávno nám do redakcie prišiel smartfón od čínskeho výrobcu Meizu. Tento zaujímavý kúsok techniky nie len že dobre vyzerá, ale má aj kvalitné špecifikácie, skvelý fotoaparát a softvér beží bez väčších problémov. O necelý týždeň vám prinesieme recenziu jedného z najzaujímavejších smartfónov pod 300 eur. Dovtedy máte šancu pýtať sa na všetko, čo vás zaujíma. 

 

Špecifikácie sú viac než dobré

Čo vlastne Meizu MX4 ponúka? V prvom rade, krásny displej s uhlopriečkou 5,36 palcov so zvláštnym rozlíšením 1920 x 1152 pixelov (418 ppi). Ten chráni krycie sklíčko Gorilla Glass 3. Oceňujem hlavne tenučké rámiky po bokoch displeja. Zariadenie má rozmery 144 x 75.2 x 8.9 mm, hliníkový rám a zadný panel z lesklého plastu, ktorý je však magnet na odtlačky prstov. Telefón svojím dizajnom trochu pripomína iPhone.

Vo vnútri smartfónu tiká procesor MediaTek MT6595 so štyrmi jadrami Cortex-A7 s taktom 1,7 GHz a štyrmi jadrami Cortex-A17 s taktom 2,2 GHz. MediaTek pri tomto čipsete využil usporiadanie big.LITTLE. Čo sa týka grafiky, zariadenie je vybavené PowerVR G6200 MP4. Ďalej v ňom nájdete aj 2 GB pamäte RAM a v našej testovacej verzii 16 GB úložného priestoru. Dosť veľkú časť však zaberá systém, takže môžete využiť iba 9 GB. Slot pre micro SD kartu nie je prítomný.

Nadštandardný fotoaparát

Čo sa týka fotoaparátov, Meizu MX4 v žiadnom prípade nezaostáva za konkurenciou. Aj napriek nižšej cene sa môže pochváliť 20,7 Mpix zadným a 2 Mpix predným senzorom. Vzadu tiež nájdete duálny blesk s LED diódami rôznych farieb, kvôli lepším farbám pri fotení v tme. Video môžete nahrávať aj vo 4K rozlíšení.

Telefón nemá problémy ani s konektivitou. Podporuje totiž Wi-Fi, Bluetooth, 3G aj LTE. Momentálne beží na Androide 4.4.4 KitKat ktorý je prekrytý nadstavbou Flyme 4, no dočkať by sme sa mali aj Lollipopu.

Farebný softvér

Čo sa týka nadstavby, tá je veľmi farebná a celkovo veľmi pripomína iOS, čo je trochu škoda. Výrobca by sa radšej mal zamerať na odladenie niektorých detailov, pretože už sa mi párkrát stalo, že telefón prestal reagovať a musel som ho uspať. Sem tam sa tiež objaví lag, nie je to však nič hrozné. Meizu MX4 nemá problém s akoukoľvek hrou. Vďaka výkonnému procesoru a grafike všetko beží tak, ako má.

Nakoniec ešte dodám, že momentálne je už na niektorých trhoch aj vylepšená verzia Meizu MX4 Pro, tá však zatiaľ na Slovensko nedorazila. Hneď, ako príde, vás o tom budeme informovať.

Ak teda máte nejaké otázky, pýtajte sa. V recenzii vám na ne, podľa možností odpoviem.