S príchodom sociálnych sietí sa náš svet stal akoby viac prepojený, klamlivo menší a predovšetkým o niečo zábavnejší. Tieto tri podstatné aspekty modernej digitálnej doby nesie aj pekne spracovaná Android aplikácia Fling, ktorá prináša virtuálne miesto, kde nadobudneme príležitosť nadviazať ako nové kamarátstva, tak i bližšie vzťahy, zdielať čerstvo-zažité momenty a predovšetkým sledovať denno-denný život iných. 

Aplikácia má po prvom pohľade z používateľského hľadiska pomerne dosť podobných čŕt s populárnym Snapchatom. Keď však príde k funkcionalite, tieto prvotné pocity zväčša opadnú.

Fling funguje trošku odlišným a predovšetkým unikátnym spôsobom – nenájdete v nej totiž žiadny zoznam priateľov. Žiadnych tam vlastne ani nepotrebujete, keďže softvér umožňuje odosielať fotky, videá či čistý text bez zadania konečného prijímateľa. Odoslané správy jednoducho uvidí každý, komu ich náhodne – zrejme podľa aktuálne polohy – pridelí; ten sa už sám rozhodne, či odpovie alebo neodpovie. A ak by náhodou niekomu širší dosah prekážal, v nastaveniach nájde položku, cez ktorú dokáže obmedziť maximálny počet videní, v rozmedzí od 5 až po 50 zaregistrovaných používateľov.

K fotkám alebo videám môžeme ako bonus priložiť pár slov, čo v konečnom dôsledku obohatí celkový dojem z virtuálneho kontaktu.

Na prijaté správy je navyše možné odpovedať jedným z troch spomenutých spôsobov, čím sa vytvorí akýsi súkromný chat bez zvedavých očí nepozvanej strany. Inými slovami, ideálne miesto pre nadviazanie trošku osobnejšej známosti.

aplikacia-fling
Súkromná konverzácia, nový ‚fling‘ a priečinok prijatých správ

Pekná grafika, nenáročné ovládanie

Hanbiť sa za nič nemusí ani červeno-žlté používateľské prostredie aplikácie. Vďaka mocnej kombinácii ideálneho usporiadania objektov, intuitívneho ovládania a minimalistických prvkov nadobudnete po pár minútach pocit, že vám ide všetko akoby ‚od ruky‘. Neprekvapí vás po prvotnom spustení žiadne komplikované nastavovanie a neskôr dokonca ani samotné používanie. Stačí iba vytvoriť profil, prihlásiť a môžete veselo začať so zdieľaním alebo takou konverzáciou.

Jednotlivé správy otvoríte podržaním prsta na displeji mobilného zariadenia; podobným princípom funguje už spomínaný Snapchat. Pozrieť si ich ale môžete aj niekoľko krát po sebe. Všetky navyše zostanú uložené v priečinku prijatých položiek a zoradené podľa dátumu doručenia; vedľajší priečinok zase usporiada a uchová načaté súkromné konverzácie.

Princíp praktického fungovania aplikácie Fling som si spontánne uvedomil asi po niekoľkých minútach zvedavého používania, pričom nebolo ani potrebné čítať popis v obchode Google Play či vyhľadávať akékoľvek informácie od vývojárov. Ovládanie teda hravo zvládne aj ten najväčší technický antitalent, akého vôbec poznáte.

Začiatky bývajú ťažké, Fling má ale veľké ambície

Keďže ide o ešte čerstvú aplikáciu, odpovedá tomu i počet aktívnych ľudí a veľkosť komunity, pričom Google Play momentálne ukazuje od 500 000 do 1 000 000 inštalácií. Softvérová kategória, v ktorej sa nachádza sám Fling, patrí momentálne medzi tie najpopulárnejšie. Naskočenie na koľaj hlavného prúdu dnešnej mládeže – podobne ako pri Instagrame – by preto nemalo trvať príliš dlho.

https://www.youtube.com/watch?v=OckooZk-kRw&spfreload=10

Pár hodín po prvom prihlásení som obdržal asi desiatku tzv. ‚flingov‘, a to vrátane všetkých troch druhov správ (text, video, foto). Niektoré pochádzali od používateľov z Holandska, iné zase z Veľkej Británie. Aktivita Slovákov je však – zatiaľ – celkom nízka, no máme teraz ideálnu príležitosť napraviť to.

Fling nájdete v Google Play Store k dispozícii samozrejme úplne zdarma (vyžaduje Android 4.0+); aplikáciu som k tomu všetkému rozbehol aj na tablete. A aby nebolo jabĺčkarom smutno, vývojári rovnako sprístupnili verziu pre operačný systém iOS od Apple.

Oficiálny web je na adrese www.superfling.com. Pokiaľ ale túžite po aktuálnych informáciach, nezabudnite zavítať i na Twitter alebo Facebook.

Nezabudnite nám taktiež zanechať medzi komentármi vaše prvé pocity z používania – budeme vďační za každú jednu spätnú väzbu! 

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.unii.fling“]