Úvod CES 2015 Tento dron s kamerou vás automaticky nasleduje a zaznamenáva každý krok

Tento dron s kamerou vás automaticky nasleduje a zaznamenáva každý krok

1

Malé lietajúce zariadenia na ovládanie sa pomaličky stávajú neoddeliteľnou súčasťou hlavného prúdu spotrebiteľského trhu. No autonómne drony sú aj napriek tomu stále veľkou raritou. Tento kúsok by to však mohol už čoskoro zmeniť. 

Po nadobudnutí obrovskej investície na komunitnom webe kickstarter.org, má AirDog celkom ružovú budúcnosť. Zariadenie s upevnenou GoPro kamerou zaznamená každý pohyb jeho používateľa, a to priamo zo vzduchu. Nie len, že zvládne natáčať daný objekt takmer bez asistencie, v budúcnosti by mal dron vedieť inteligentne obchádzať dokonca i prekážky, ktoré mu stoja v ceste. Také niečo zvládne vďaka asistencii integrovaných senzorov.

Pri lete dokáže dosiahnuť rýchlosť až 72 kilometrov za hodinu. Batéria ho udrží v akcii od 10 do 20 minút, pričom všetko záleží na rýchlosti. Využitie nájde napríklad pri natáčaní filmov či športových podujatia. Podmienkou je, aby mal používateľ na zápästí pripevnený lokalizačný mechanizmus, kde výrobca vložil akcelerometer, gyroskop a niekoľko iných senzorov na efektívnu predikciu pohybu. Špeciálny algoritmus tak komunikuje medzi dronom a lokalizátorom, čím poskytuje detailné informácie pre korektné určovanie dráhy alebo polohy letu.

airdog-ovladanie

K dispozícii nájdeme aj originálnu Android (alebo iOS) aplikáciu pre mobilné zariadenia , ktorá poslúži na pokročilejšie nastavenia.

AirDog si podľa všetkého nájdu prví zákazníci a finanční podporovatelia až po dokončení finálnej verzie, čo je odhadované na neskorší, bližšie-nešpecifikovaný termín ešte počas tohto roka.  A ak sa niekto pýta na cenu, tá dosiahne hodnotu takmer 1,500 dolárov; v pred-objednávke približne o 200 $ menej.

Lietajúce zariadenie mali možnosť vidieť návštevníci podujatia CES 2015 v Las Vegas. Nižšie si môžete pozrieť video od webu The Verge.