Úvod Novinky Oficiálne potvrdené: Tablety negatívne ovplyvňujú náš spánok

Oficiálne potvrdené: Tablety negatívne ovplyvňujú náš spánok

10

Aj keď tablety nie sú zďaleka ani tak populárne ako smartfóny, stali sa bežnou súčasťou našich domácností a často jeden tablet používajú všetci členovia rodiny.

Mnoho používateľov sa k tabletu prikláňa hlavne večer, keď je po celom dni smartfón väčšinou na nabíjačke a pohodlie veľkej obrazovky tabletu oceníme hlavne pri hltaní video obsahu alebo pri čítaní textu, či už článkov alebo elektronických kníh.

Čítanie pred spaním je rituál mnohých ľudí a tí často pri čítaní využívajú práve tablety.

Podľa najnovšej štúdie vedcov zaoberajúcich sa problematikou spánku uverejnenej v Proceedings of the National Academy of Sciences má čítanie z tabletu (prirodzene aj zo smartfónu) pred spaním výrazne negatívny účinok na náš spánok ako aj fungovanie na nasledujúci deň.

Autor štúdie:

Veľa ľudí si myslí, že problém je psychologický. Ale to, čo sme vo výskume dokázali je, že čítanie zo svetlo vyžarujúcich zariadení má hlboké biologické účinky.

12 účastníkov strávilo v laboratóriu pre výskum spánku 14 dní, kde počas piatich po sebe nasledujúcich dní čítali obsah z tabletu a potom, počas piatich po sebe nasledujúcich dní čítali klasickú tlačenú knihu.

Výsledky následne ukázali, že po čítaní z tabletu účastníkom trvalo v priemere o 10 minút dlhšie zaspať, pričom ich hodnota melatonínu v krvi bola nižšia, mali menej REM spánku a na druhý deň sa cítili vyčerpanejší.

Paradoxom je, že mnoho ľudí sa uchyľuje k čítaniu pred spaním práve preto aby ich ich čítanie príjemne unavilo a ľahšie zaspali. S tabletom a nie klasickou knihou to je však práve naopak.

Ak si teda čítanie pred spaním neodpustíte, uchýľte sa ku klasickej tlačenej knihe a ak chcete predsa len čítať „digitálne“, skvelou voľbou môžu byť elektronické e-ink čítačky, ktoré nevyžarujú modré svetlo a ich displej tvorí tzv. elektronicky atrament. Napríklad Amazon Kindle Paperwhite alebo Kobo Glo.

Čítate pred spaním z tabletu alebo smartfónu? Postrehli ste zhoršenú kvalitu spánku? 

zdroj: mashable