Úvod Novinky Samsung si nedá pokoj: Žiada USA o stopnutie importu grafických čipov od...

Samsung si nedá pokoj: Žiada USA o stopnutie importu grafických čipov od Nvidie

6

Ešte v septembri sme sa dozvedeli, že Nvidia zažalovala Samsung preto, lebo podľa nej juhokórejský výrobca využil niektoré patenty, na ktoré nemal licenciu. Nvidia sa tak snažila zakázať import čipov ako Adreno od Qualcommu, Mali GPU od ARM či Power VR.

Samsung si nenechal skákať po hlave a začiatkom tohto mesiaca podal proti-žalobu, v ktorej tvrdí, že Nvidia naopak ilegálne využila patenty Samsungu. Okrem toho Samsung obvinil Nvidiu z toho, že v benchmarkoch, ktoré využili pre promovanie svojho nového čipu, Tegra K1, klame.

Samsung sa teraz obrátil na komisiu pre medzinárodný obchod (ITC), u ktorej taktiež žiada o zákaz importu grafických čipov od Nvidie radu GeForce, ako aj čipsetov radu Tegra. Samsung o zákaz požiadal v piatok, takže komisia na celej záležitosti začne pracovať od pondelka. Ak by sa situácia vyhrotila až tak, že by komisia uznala sťažnosť Samsung za opodstatnenú, finálne slovo o zákaze importu bude mať prezident USA.

Ešte v auguste 2013, komisia pre medzinárodný obchod prezidentovi odporučila zákaz importu zariadení Apple iPhone 3GS, iPhone 4, iPad 3 a iPad 2. Prvýkrát od roku 1987 sa však prezident rozhodol ignorovať toto odporúčanie a rozhodnutie ITC vetoval. Samsung preto ostal šokovaný, keď dva mesiace na to podpísal dokumenty, ktoré zakázali import zariadení ako Galaxy Nexus, Galaxy S, Galaxy S II a Galaxy Tab 10.1.

Medzi výrobcami opäť zúri vojna. My len dúfame, že nedôjde k zákazu predaja ani jedného zo zariadení, keďže by tým uškodili akurát tak potenciálnym zákazníkom.

Zdroje: ITC, R, PA