Úvod Novinky Google ukazuje svetu čo dokáže Projekt ARA. Vývojári začínajú pracovať na prvých...

Google ukazuje svetu čo dokáže Projekt ARA. Vývojári začínajú pracovať na prvých kusoch

4

Google práve rozposlal vývojárom všetko potrebné pre začatie prác na novom modulárnom telefóne, známom ako projekt Ara. Na webe projektu si môžete stiahnuť tzv. ‚Module Developers Kit,‘ v ktorom nájdete informácie o samotnej platforme, ako aj návod ako vytvoriť komponenty pre tento smartfón, ktorý je mnohými označovaný ako revolučný.

Dokumentácia vývojárskeho kitu pritom odkrýva existenciu konštrukcií, resp. základných kostier v troch rôznych veľkostiach – mini, medium a large. Ako by ste už očakávali, na najväčšiu kostru sa bude zmeniť najviac všelijakých modulov, zatiaľ čo na mini kostru sa ich zmestí prirodzene oveľa menej.

ara4
Zloženie projektu Ara. Na zadnej strane môžete vidieť kostru spolu s ‚rebrami‘ (výbežkami do strán), vďaka ktorým si doň môžete pripnúť jednotlivé moduly.

Projekt Ara bude dostupný v niekoľkých prevedeniach. Vybrať si budete môcť z konfigurácie, ktorá je zložená čisto z dotykového displeja, ako aj z konfigurácie, ktorá ponúka fyzickú klávesnicu, či dokonca aj číselník, ako tomu bolo pri väčšine telefón spred niekoľkých rokov.

ara5
Projekt Ara bude dostupný v niekoľkých veľkostiach. Model s najväčšou kostrou by mal byť dostupný ako posledný.

Aby Google zaručil uniformitu svojej novej platformy, výrobcovia aj vývojári sa budú musieť riadiť prísnymi inštrukciami, ako vyrobiť základné moduly, akými sú napríklad procesor, displeje, WiFi čipy, batérie atď. V inštrukciách sa dokonca nachádza aj návod pre to, ako tieto moduly budú vyzerať.

ara1

Google by mal vývojársky kit aktualizovať niekoľkokrát do roka, pričom sa očakáva, že zorganizuje niekoľko vývojárskych konferencií, z ktorých prvá začína už budúci týždeň. Prvé smartfóny založené na projekte Ara by mohli byť dostupné už v prvom štvrťroku budúceho roka. Samotná cena základného modelu by nemala presiahnuť 50€.