Úvod Novinky Nvidia Tegra K1 má obrovskú spotrebu. V smartfónoch a tabletoch pravdepodobne nebude

Nvidia Tegra K1 má obrovskú spotrebu. V smartfónoch a tabletoch pravdepodobne nebude

5

Nvidia nám na CES 2014 v Las Vegas ukázala niečo veľmi zaujímavé. Predstavili svoj nový čipset pod označením Tegra K1, ktorý svojim výkonom zo stola zmietol všetky ostatné čipsety. Ohromnú výpočetnú silu zaisťuje až 192 shaderových jadier. Otázka teda znie. Koľko energie vlastne Tegra K1 potrebuje na bezproblémovú prevádzku?

Samotná Nvidia pritom tvrdí, že spotreba K1 je približne rovnaká ako spotreba nového čipu Apple, A7. Väčšina expertov však ostala skeptická.

Podľa všetkého si Tegra K1 na svoju bezproblémovú operáciu pýta až 60 wattov, čo je viac než dosť. Nový čipset Nvidie by pritom v kľude mal spaľovať približne 35 až 40 wattov. Nvidia sa údajne snaží túto hodnotu znížiť pod 2 watty, no či bude úspešná zatiaľ nevieme.

napajaniechladenie
Napájanie a aktívne chladenie čipsetu Nvidia Tegra K1.
napajanie
Detail napájania Nvidia Tegra K1

Pre porovnanie, mobilné čipy, ktoré sa nachádzajú napríklad v tabletoch nemajú nárok na viac ako 4 watty. Obrovské napájanie a aktívne chladenie teda nemala Tegra K1 len tak pre nič za nič. Ak by sa to teda Nvidii nakoniec podarilo, predpokladá sa, že čipset K1 by prišiel extrémne podtaktovaný.