Úvod Novinky Európsky parlament chce do roku 2017 presadiť univerzálne nabíjačky

Európsky parlament chce do roku 2017 presadiť univerzálne nabíjačky

17

Európsky parlament a pridružené autority momentálne pracujú na legislatíve, ktorá má prinútiť výrobcov inteligentných mobilných telefónov používať pre svoje zariadenia jednotné nabíjačky.

Vo všeobecnosti je známe, že sa jedná o rozšírené microUSB porty a legislatíva je momentálne v štádiu schvalovania.

Ako sme už spomínali, všetci výrobcovia telefónov budú musieť ponúknuť rovnaký dobíjací systém pre ich zariadenia a to do roku 2017. Hlavným cieľom je znížiť množstvo elektronického odpadu, keďže dnes drvivá väčšina výrobcov k smartfónom automaticky pribalí aj nabíjačku.

Vzhľadom na rozšírenosť smartfónov má už väčšina domácnosti, respektíve používateľov nabíjačku k dispozícii a výrobcovia by tak nemuseli ku každému svojmu zariadeniu pribaliť nabíjačku, poprípade by ste si ju mohli doobjednať ako voliteľné príslušenstvo podobne ako docky či rôzne kryty.

MicroUSB konektory dnes používa väčšina výrobcov smartfónov a jedinou spoločnosťou, ktorá musí zbystriť pozornosť je Apple.

lightning-port

Tá totižto používa pre nabíjanie vlastné „lighting“ rozhranie, ktoré nahradilo 30 pinový konektor s uvedením smartfónu iPhone 5. Apple sa v minulosti vyjadril, že svojim zákazníkom ponúkne redukciu na microUSB pokiaľ by došlo k takejto zákonnej požiadavke na „starom kontinente“.

Legislatíva však jasne hovorí o používaní microUSB portov bez výnimky, takže Apple s redukciou v Európe zrejme neobstojí a bude musieť niečo vymyslieť.

Privítali by ste takúto legislatívu v Európe? 

zdroj: phonearena