Úvod Aplikácie Android 4.4 KitKat pokazil microSD karty. Prečo to tak je a čo...

Android 4.4 KitKat pokazil microSD karty. Prečo to tak je a čo to všetko znamená?

105

Mnohí z vás po aktualizácii na Android 4.4 KitKat začali hlásiť, že im z nejakého dôvodu prestali fungovať aplikácie nainštalované na microSD kartu. Je to z toho dôvodu, že KitKat pozmenil fungovanie microSD karty ako takej. Znamená to, že aplikácie už nefungujú tak ako majú. Hlásite problémy s aplikáciami fotoaparátov, galérií, prehrávačov hudby a ďalších, pričom pred aktualizáciou nás na takéto komplikácie nikto neupozornil. Čo sa to vlastne deje?

Naprieč internetom sa spustila vlna nespokojnosti, ba až virtuálnych protestov proti zmenám, ktoré Google zakomponoval do najnovšej aktualizácie na Android 4.4 KitKat. Poďme si vysvetliť, prečo všetko nefunguje tak, ako by malo.

 

Malá zmena, drastické následky

Celkové (ne)fungovanie microSD karty je v podstate jednoduchá záležitosť. Pred aktualizáciou na Android 4.4 KitKat mohli aplikácie (ak na to mali právo), zapisovať informácie do všetkých priečinkov na microSD karte, vrátane systémových, ako napríklad DCIM (fotografie), do priečinkov kde sú uložené budíky, atď. Toto sa však s príchodom KitKat-u úplne zmenilo, keďže teraz aplikácie, ktoré si stiahnete z Google Play (alebo iných zdrojov), dokážu súbory zapisovať len do priečinkov, ktoré si sami vytvorili, alebo privlastnili.

 

Podľa Google je v tom ‚väčší poriadok‘

 

Podľa Google je v tom „väčší poriadok,“ keďže aplikácie nerozhadzujú svoje súbory po celej SD karte. Za rozhodnutím prístúpiť k takémuto drastickému riešeniu samozrejme stojí aj obava o bezpečnosť zariadenia, keďže možnosť aplikácií zapisovať kam sa im zachce je tak trochu riskantná.

Tieto zmeny teda znamenajú, že povedzme, vaša obľúbená galéria síce dokáže preskenovať celú SD kartu, čím nájde obrázky, z ktorých spraví náhľady, no so samotnými obrázkami nemôže spraviť absolútne nič. Nemôže ich upraviť, premiestniť, ani nijak inak s nimi zaobchádzať. Ak je vývojár šikovný, tak ich aplikácia dokáže skopírovať k sebe do priečinku, no na to by sme sa nespoliehali. Je to z toho dôvodu, že fotografie sú pravdepodobne uložené v priečinku, ktoré vaša nová nadupaná galéria „nevlastní.“

O práva stačilo požiadať, dobrák Android im ich v dobrej viere pridelil

Na druhej strane je tu však obrovská výhoda a tou je bezpečnosť. Vďaka týmto zmenám, ktoré technicky nasadili aplikáciám putá, už škaredé aplikácie s úmyslom ublížiť vášmu telefónu až tak ľahko neuspejú. Nebudú môcť totiž zapisovať svoje súbory kam sa im zachce. Spraviť tak budú môcť len vo svojom priečinku, ktorý vlastnia. Vo verziách pred Android 4.4 KitKat mohli aplikácie zapisovať kam len chceli, stačilo len, že si požiadali o práva a dobrák Android im ich samozrejme, v dobrej viere, pridelil. Jednať sa pritom mohlo o akékoľvek súbory, vrátane takých, ktoré mohli ovplyvniť aplikáciu, ktorú sa snažili infikovať. To bolo pre Google obrovským problémom.

 

‚Aplikácie nainštalované na SD karte prestanú fungovať‘

 

Čo s tým? V prvom rade by ste si dvakrát mali rozmyslieť, či si vôbec chcete nainštalovať aktualizáciu na KitKat. Takmer všetky aplikácie nainštalované na SD karte totiž prestanú fungovať a budete si ich musieť skôr či neskôr preinštalovať. Je dosť možné, že niektoré aplikácie nerozbeháte vôbec.

Možnosťou je aj odloženie aktualizácie na KitKat, no to rozhodne nie je riešenie, ktoré by sme odporúčali. Ak sa rozhodne o odloženie aktualizácie, všetko zostane tak, ako doteraz. Vašu SD kartu budú môcť používať všetky aplikácie, vrátane tých nebezpečných.

Poslednou možnosťou je inštalácia custom ROM založenej na Android 4.4 KitKat, ktorá bola upravená tak, aby sa microSD karty správali tak, akoby bežali pod Jelly Bean.

Vieme, že sa nejedná o úplne ideálne riešenia a podľa počtu komentárov na Android fórach po celom svete to určite vedia aj v Google. A ktovie, možno už teraz pracujú na zázračnom riešení, ktoré prinesie kompromis, na ktorý všetci čakajú. Nevylučujeme však ani tú možnosť, že v Google ostanú presvedčení o tom, že microSD karty by sa mali využívať len ako úložisko pre média a na nič iné.

Ako by slepý povedal, uvidíme…