Úvod Novinky Samsung podplatil vývojára, ktorý mal ako vplyvný používateľ diskusného fóra za $500...

Samsung podplatil vývojára, ktorý mal ako vplyvný používateľ diskusného fóra za $500 ‚ospievať‘ ich súťaž

1

Za 500 dolárov mal vývojár vyvolať falošný dojem pozitívnej spontánnej reakcie.

Samsung priznal, že ponúkal vývojárom peniaze za to, že na populárnom webe zameranom pre vývojárov, StackOverflow budú nenápadne, no predsa promovať ich súťaž pre vývojárov. Jedná sa o tzv. ‚astroturfing,‘ a teda o praktiku, kde bežný používatelia nie len diskusných fór nadobudnú pocit, že produkt, o ktorý sa jedná je skutočne výhodný. To sa docieli zaplatenými ‚spontánnymi‘ reakciami niektorých používateľov.

Samsungu skrížil plány jeden z vývojárov, ktorý 500 dolárov odmietol a celý incident zverejnil, čím odkryl nekalé spôsoby umelého „hypu.“

Na obranu Samsungu treba dodať, že túto PR firmu si nenajali priamo. Požiadavka pre promo súťaže prišla od marketingovej firmy, ktorá pracuje pre Samsung. Juhokórejský gigant neváhal a okamžite sa k celému prípadu vyjadril nasledovne: „Našou úlohou bude aj naďalej priama a úprimná komunikácia s našimi zákazníkmi.“

Len pár chvíľ predtým ako sa takto pekne pre server The Verge vyjadril Samsung sa na internete objavilo aj vyhlásenie prevádzkového riaditeľa Fllu, spoločnosti o ktorej je celý čas reč, Jamesa Yoo. „Naša taktika bola zavádzajúca, neetická a nesprávna.

Samsung neprežíva veľmi dobré obdobie. Tento rok bol obvinený z toho, že zaplatil študentom, ktorí mali na diskusných fórach písať negatívne komentáre ohľadom produktov ich taiwanského rivala, HTC. To však nie je všetko, tento týždeň na povrch vyplávali informácie o tom, ako si Samsung umelo navyšuje benchmarkové skóre, aby tak ostal na špici rebríčkov.

Zdroj: TheVerge