Úvod Novinky Výskumníci vynašli batériu, ktorá pre fungovanie vyžaduje moč

Výskumníci vynašli batériu, ktorá pre fungovanie vyžaduje moč

1

Nové mikrobiálne palivové články obsahujú baktérie, ktoré vyrábajú elektrinu z moču.

Skupinka výskumníkov z University of West of England prišla na nový spôsob akým si môžete nabiť batériu. Stačí použiť moč.

Táto prevratná možnosť nabiť si zariadenie pomocou moču je možná vďaka novému mikrobiálnemu palivovému článku (MFC), ktorý premení organickú hmotu na elektrinu.

Nové palivové články sú plné špeciálnych baktérií, ktoré rozkladajú chemické látky v moči a premieňajú ju na elektrinu ako súčasť svojho normálneho metabolického cyklu. Baktérie počas konzumácie hmoty produkujú elektróny, ktoré vytvárajú malý elektrický náboj. Ten sa ukladá v nových palivových článkoch.

„Ešte nikomu sa nepodarilo vyrobiť energiu z moču. Jedná sa o vzrušujúci objav,“ chváli sa doktor Ioannis Ieropoulos, inžinier v Bristol Robotics Laboratory, kde boli palivové vyrobené.

„Krásou tohto procesu je to, že nezávisí na nepravidelnom príjme energie v podobe vetra alebo slnka. Pomaly začíname recyklovať odpad, z ktorého vyrábame energiu. Jeden produkt, na ktorý sa môžeme spoľahnúť je náš vlastný moč.“

MFC

Princíp, na ktorom fungujú nové palivové články

Kapacita batérií, ktoré fungujú pomocou tejto technológie ešte nie je ohromná, no výskumník bol schopný nabiť obyčajný telefón od Samsungu.

Ak sa pýtate, že koľko energie získate z jednej návštevy kúpeľne, pýtate sa veľmi dobre. Dr. Ieropoulos totiž priznal, že z jednej návštevy batéria poskytne dosť energie len na jeden telefonát. Muž, ktorý stojí za novou technológiou však verí v to, že jeho batérie budú raz využívané v kúpeľniach po celom svete pre napájanie strojčekov, zubných kefiek a iného príslušenstva.

„Články, ktoré využívajú moč majú kapacitu 50 mililitrov, no najmenšie, ktoré sa nám podarili vyrobiť mali objem len 1 mililiter, takže môžu byť aj oveľa menšie“, priznáva výskumník.

Tak tu to máte. Budúcnosť je za dverami a aj keď neznie tak famózne ako si mnohí z Vás predstavovali, jedná sa o zaujímavé riešenie, ktoré sa môže presadiť hlavne v rozvojových krajinách.

[fve]http://www.youtube.com/watch?v=4LTprRQTKAw[/fve]

Zdroj: Independent