Úvod Konkurencia Nokia prešla na Windows Phone, pretože sa bála Samsungu

Nokia prešla na Windows Phone, pretože sa bála Samsungu

15

Čo sa týka hardwaru, veľa z Vás mi dá za pravdu, keď poviem, že Nokia robí skvelé telefóny. Ako príklad si zoberte novú Lumiu 1020. Jediným problémom Nokie je software, keďže používa Windows Phone, ktorý je funkciami a preferenciami spotrebiteľov stále ďaleko za iOS alebo Androidom. Prečo však Nokia neprešla na Android?

Veľa ľudí má vlastné teórie, no šéf Nokie, Stephen Elop sa konečne vyjadril, v čom bol problém. Dôvod bol jasný. Išlo o Samsung. Keď si Nokia uvedomila, že ich smartphonová stratégia ide vďaka zastaralému Symbianu dolu vodou, okamžite sa spriatelili s Microsoftom. Nespravili tak však bez toho, aby sa najprv neporadili aj s Google.

Pri hlbšej štúdii Androidu sa však Nokii nepáčila predstava toho, že jeden výrobca bude úplne dominovať celému Android ekosystému. CEO Nokie samozrejme narážal na Samsung. Elop tvrdí, že vďaka tomu, že dokázali ponúknuť alternatívu k iOS a Androidu mali pri operátoroch oveľa väčšiu šancu.

Nokia si presne z tohto dôvodu myslí, že spravila dobre. Ako príklad si zoberte HTC, výrobcu, ktorý sa márne snaží konkurovať veľkému Samsungu, aj napriek tomu, že ponúkajú rovnako dobré, ak nie lepšie zariadenie. Nokia teda čaká, kedy Apple, či výrobcovia Android zariadení „sklamú“ svojich zákazníkov, ktorí neskôr pribehnú do otvoreného náručia Nokie.

Osobne som toho názoru, že ak by Nokia začala vyrábať Android zariadenia, veľmi rýchlo by si získali obľubu u veľkého počtu spotrebiteľov.

Čo ma však prekvapuje je to, ako Nokia nedokázala odhadnúť situáciu. Je jasné, že sa jedná o viac, než obavy zo Samsungu. Čo vlastne získala Nokia z tej exkluzívnej spolupráce s Microsoftom? Možno nejaké peniaze a exkluzívny prístup k Windows Phone, no bolo to dosť pre úplné opustenie všetkých ostatných možností? Neviem.

Ak by sa Nokia mala rozhodnúť ešte raz, s tým, že by vedeli čo ich čaká pri exkluzívnej spolupráci s Microsoftom, tak by sa podľa môjho osobného názoru rozhodli úplne inak. Rozhodli by sa podobne ako HTC a Samsung, ktorí vyrábajú zariadenia pre obe platformy. Jediný výrobca, ktorý mohol konkurovať Samsungu v roku 2010 vďaka veľkému počtu priaznivcov bola Nokia a preto by mal byť Elop radšej ticho.

Zdroj: AndroidAuthority